Ολοκληρώνεται και η 4η εβδομάδα της Καλοκαιρινής Εκστρατείας Ανάγνωσης & Δημιουργικότητας


Ολοκληρώνεται την Παρασκευή 11 Ιουλίου στις Παιδικές Βιβλιοθήκες του Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας και η 4η εβδομάδα της Καλοκαιρινής Εκστρατείας Ανάγνωσης & Δημιουργικότητας που οργανώνει η αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία «FutureLibrary», με την αποκλειστική χρηματοδότηση του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος».

Χτες Πέμπτη 10 Ιουλίου στην Παιδική Βιβλιοθήκη Δημοτικού Διαμερίσματος «Παλαιοκκλησίου» η υπεύθυνη της παιδικής βιβλιοθήκης – εκπαιδευτικός Ντίνα Βλαχούτα, μίλησε στα παιδιά για τον αργαλειό, πότε εμφανίστηκε, σε ποιες περιοχές και το ρόλο που έπαιξε στην υφαντουργία και την οικονομία.

Μετά έκανε αναφορά στο μύθο της Πηνελόπης, της πιστής συζύγου του Πολυμήχανου Οδυσσέα, που για ν’ αποφύγει τους μνηστήρες το πρωί έραβε ένα «κομμάτι» ύφασμα και τη νύχτα το ξήλωνε, ώστε να κερδίζει χρόνο!

Τέλος με κομμάτια χαρτόνι από «άχρηστα» χαρτοκιβώτια, έφτιαξε με τα παιδιά μικρούς αργαλειούς και με τα νήματα που μας χάρισε το κατάστημα πλεκτών «Βέρα», έφτιαξαν τα δικά τους υφαντά, με ιδιαίτερη μάλιστα επιτυχία και πολύχρωμα σχέδια. Ίσως είναι η μοναδική βιβλιοθήκη μέχρι τώρα που κατάφεραν και δεν έγιναν «μαλλιά-κουβάρια»!!!

Στην παιδική βιβλιοθήκη συνοικίας «Αγίου Νικολάου» ο Βιβλιοθηκονόμος Θανάσης Κουρόγλου, μίλησε στα παιδιά για τους χάρτες και τη σημασία τους και φυσικά για την πολύτιμη βοήθεια αλλά και τις πληροφορίες που μας δίνουν.

Στη συνέχεια οι εθελόντριες των παιδικών βιβλιοθηκών Αντιγόνη Κωστάμη, Νίκη Χαντζή, Έφη Τσιάκα και Χριστίνα Χύτα, μοίρασαν στα παιδιά κάρτες αντιθέτων και με βάση το αντίθετο που τους έτυχε, έφτιαξαν σε πολλά μέτρα χαρτί (δωρεά του βιβλιοπωλείου «Βασιλάκος») τον τεράστιο χάρτη των αντιθέτων!!!

Πόλεις και χωριά, Ουρανός και Γη, Νύχτα και Μέρα, Βουνό και Θάλασσα, Πόλεμος και Ειρήνη, έσμιξαν σε μια πολύχρωμη εικόνα κι ενώθηκαν μεταξύ τους με σιδηροδρομικές γραμμές, δρόμους, ποτάμια, μονοπάτια, κι ότι άλλο επινόησε η τεράστια παιδική φαντασία.

Και για να αποφορτιστεί λίγο το κλίμα με το τέλος της δημιουργίας, τα παιδιά με τις εθελόντριες, στο πάρκο έξω από τη βιβλιοθήκη έπαιξαν το παιχνίδι «Πατητό»!!!

Αργά το απόγευμα προς βραδάκι έξω από τη βιβλιοθήκη συνοικίας «Αγίου Νικολάου», με τη μεγάλη οθόνη και τον προτζέκτορα που μας δώρισε το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» και το ολοκαίνουργιο laptopπου μας χάρισε το κατάστημα «Κωτσόβολος» της Καρδίτσας, μικροί και μεγάλοι απολαύσαμε ταινίες μικρού μήκους με τους Χοντρό – Λιγνό, το γνωστό «αντίθετο» δίδυμο, που μας χάρισε στιγμές γέλιου και ξεγνοιασιάς.

Η 4η εβδομάδα ολοκληρώνεται σήμερα Παρασκευή με το παρακάτω πρόγραμμα:

 

Η μέρα της γνώσης κι όχι της αμάθειας

Το κουτί της Ιστορίας: Φτιάχνουμε ένα κουτί με γνώσεις από τα βιβλία της ιστορίας.  Το κουτί των ζώων: Φτιάχνουμε ένα κουτί με γνώσεις από τα βιβλία για τη ζωή των ζώων.  Το κουτί του διαστήματος: Φτιάχνουμε ένα κουτί με γνώσεις από τα βιβλία για το διάστημα.

Με την εκπαιδευτικό Ασπασία Ζάχου

Για παιδιά 5 – 15 ετών. Στην Παιδική Βιβλιοθήκη συνοικίας “Λάκας Μαντζάρα”

 

 «ΑΝ-ΘΕ-ΣΗ-ΤΙ»

Έχεις νιώσει γίγαντας; Έχεις ακούσει το θόρυβο της νύχτας; Έχεις κολυμπήσει στο βυθό;

Έλα να δεις ποιοι τα έχουν καταφέρει όλα αυτά και να βρεις, που κρύβεται η «ΑΝ – ΘΕ – ΣΗ – ΤΙ»;

Με την ειδική στην ερμηνεία περιβάλλοντος Βάλια Στεργιώτη (Εξωτερική Συνεργάτης του FutureLibrary).

Για παιδιά 6 – 15 ετών. Στην Παιδική Βιβλιοθήκη  “Παυσιλύπου”

 

Οι δράσεις ξεκινούν στις 11 το πρωί.

Στις δράσεις μπορούν να συμμετέχουν όλα τα παιδιά από 7 ετών και πάνω.

Παιδιά μικρότερα των 7 ετών πρέπει να συνοδεύονται από ενήλικα καθ’ όλη τη διάρκεια των δράσεων.

Φέτος το καλοκαίρι… «Ότι κι αν σκέφτεσαι, σκέψου το αντίθετο»!!!

 

Προηγούμενο άρθρο Η σολίστ Κατερίνα Γκόλγκαρη ερμηνεύει σονάτες του Μπετόβεν
Επόμενο άρθρο Την ικανοποίηση των αιτημάτων του Συλλόγου Ελληνικής Κτηνοτροφίας ζητά ο Σπ. Ταλιαδούρος