Την ικανοποίηση των αιτημάτων του Συλλόγου Ελληνικής Κτηνοτροφίας ζητά ο Σπ. Ταλιαδούρος


Ο Βουλευτής Καρδίτσας και τ. Υφυπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ. Σπύρος Ταλιαδούρος με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ζητά την ικανοποίηση των αιτημάτων του Συλλόγου Ελληνικής Κτηνοτροφίας μεταξύ των οποίων η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στην αγορά ζωοτροφών και του κόστους ενέργειας για τις κτηνοτροφικές μονάδες προκειμένου να διατηρηθεί ζωντανός ο κλάδος της αιγοπροβατοτροφίας και να συμβάλει στην ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας.

Ειδικότερα η Ερώτηση του έχει ως εξής:

«Η αιγοπροβατοτροφία αποτελεί παραδοσιακά έναν από τους δυναμικότερους κλάδους στη χώρα μας συμβάλλοντας σε ποσοστό 18% στο συνολικό αγροτικό εισόδημα.

Σήμερα ένα εκατομμύριο πρόβατα περίπου, δεν λαμβάνουν καμία απολύτως ενίσχυση συμπεριλαμβανομένης και της εξισωτικής, ενώ εκμεταλλεύσεις με πάνω από 1 εκατομμύριο αιγοπρόβατα δεν κατέχουν δικαιώματα αλλά δηλώνουν βοσκότοπο μόνο για να εισπράξουν εξισωτική.

Αυτές οι δυο κατηγορίες σύμφωνα με τον Σύλλογο Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) είναι εκμεταλλεύσεις, κατά βάση εντατικές, οργανωμένες επιχειρηματικά που διαθέτουν ζώα υψηλών αποδόσεων και που δραστηριοποιηθήκαν μετά το 2004. Ως εκ τούτου δεν συμπεριελήφθησαν στη διανομή ενισχύσεων. Το αξιοσημείωτο είναι ότι αυτά τα 2 εκατομμύρια ζώα παράγουν περίπου 600.000 τόνους αιγοπρόβειου γάλακτος από τους οποίους οι 400.000 περίπου τόνοι δεν λαμβάνουν καμία ενίσχυση ή στην καλύτερη των περιπτώσεων οι μισοί από αυτούς λαμβάνουν μόνο εξισωτική.

Επιπλέον η αιγοπροβατοτροφία έχει και αυτή να αντιμετωπίσει το πρόβλημα του υψηλού κόστους παραγωγής αλλά και ενέργειας, γεγονός που επηρεάζει τη βιωσιμότητα και την ανταγωνιστικότητα του κλάδου καθώς το 60% με 70% του κόστους παραγωγής οφείλεται στις τιμές των ζωοτροφών και των κτηνοτροφικών φαρμάκων ενώ το 27% οφείλεται στο κόστος της ενέργειας.

Η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στην αγορά ζωοτροφών, η παροχή ισχυρών κινήτρων στους κατά κύριο επάγγελμα κτηνοτρόφους για την ανάπτυξη της εγχώριας παραγωγής ζωοτροφών, η υλοποίηση της διάταξης για τη ρύθμιση της βοσκής σύμφωνα με το Νόμο 4264/2014, άρθρο 103, η παροχή φορολογικών κινήτρων στους μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, ώστε να ενοικιάζουν τη γη τους για χρήση κτηνοτροφική, η λήψη μέτρων για τη μείωση του ενεργειακού κόστους των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων και η λήψη μέτρων για την αύξηση της παραγωγικότητας των εκτρεφόμενων ζώων με τη στήριξη της Γενετικής βελτίωσης και τη διατήρηση των ελληνικών φυλών ζώων ων εν λόγω καλλιεργειών αποτελούν βασικά αιτήματα του Συλλόγου Ελληνικής Κτηνοτροφίας για να διατηρηθεί ζωντανός ο κλάδος και να συμβάλει στην ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας.

Κατόπιν αυτών ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Προτίθεται να προβεί στη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στην αγορά ζωοτροφών;
  2. Με ποιες πρωτοβουλίες προτίθεται να ενισχύσει την εγχώρια παραγωγή ζωοτροφών;
  3. Πότε θα τεθεί σε εφαρμογή η διάταξη του Νόμου 4264/2014,  άρθρο 103 για τους βοσκότοπους;
  4. Προτίθεται να εξετάσει τη δυνατότητα παροχής φορολογικών κινήτρων στους μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, ώστε να ενοικιάζουν τη γη τους για χρήση κτηνοτροφική;
  5. Με ποιες πρωτοβουλίες θα στοχεύσει η πολιτεία στη μείωση του κόστους ενέργειας για τις κτηνοτροφικές μονάδες;
  6. Με ποιον τρόπο η πολιτεία στοχεύει να ενισχύσει τη ρευστότητα των κτηνοτροφικών μονάδων και την πρόσβαση τους σε μηχανισμούς χρηματοδότησης;»
Προηγούμενο άρθρο Ολοκληρώνεται και η 4η εβδομάδα της Καλοκαιρινής Εκστρατείας Ανάγνωσης & Δημιουργικότητας
Επόμενο άρθρο Στο χωριό του Γ. Καραϊσκάκη οι παιδικές κατασκηνώσεις Νεοχωρίου