Ομόφωνο ψήφισμα ΤΕΔΚ για τις κοινωνικές δομές


Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΤΕΔΚ  Καρδίτσας στην συνεδρίαση τους την 19 Αυγούστου 2008 συζήτησαν το θέμα των κοινωνικών υπηρεσιών που προσφέρουν οι Δήμοι.

Μέσα από έντονο προβληματισμό και ένα πλούσιο διάλογο που αναπτύχθηκε γύρω από το εκρηκτικό ζήτημα της ουσιαστικής ακύρωσης των προσφερόμενων δημοτικών κοινωνικών υπηρεσιών προς τις τοπικές μας κοινωνίες τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου

ΕΝΕΚΡΙΝΑΝ  ΟΜΟΦΩΝΑ ΤΟ ΑΚΟΛΟΥΘΟ ΨΗΦΙΣΜΑ

  1. Οι κοινωνικές δομές (Βρεφονηπιακοί και Παιδικοί Σταθμοί, Κ.Δ.Α.Π., Κ.Δ.Α.Π. Α.Μ.Ε.Α.  ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ) που ίδρυσε και λειτουργεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση την τελευταία οκταετία με πλήρη κάλυψη των δαπανών τους από ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους, προσέφεραν και προσφέρουν πολύτιμες και απολύτως απαραίτητες στην σύγχρονη εποχή κοινωνικές υπηρεσίες στα βρέφη, νήπια και παιδιά, στους ηλικιωμένους στις μητέρες και τις οικογένειες τους.
  2. Η λειτουργία των κοινωνικών δομών προσφέρουν χιλιάδες θέσεις εργασίας, συμβάλλοντας στην δημιουργία συνθηκών ισότιμης συμμετοχής των γυναικών στην εργασία και αποτέλεσαν  βασικό μοχλό κοινωνικής και γενικότερης ανάπτυξης.
  3. Όπως προκύπτει από τις μέχρι σήμερα επίσημες αξιολογήσεις και ελέγχους σε όλα τα επίπεδα, η λειτουργία των κοινωνικών αυτών δομών από την Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι απόλυτα διαφανής και έχει στεφθεί με πλήρη επιτυχία. Οι τοπικές κοινωνίες, έχουν πλήρως ταυτιστεί με τις προσφερόμενες υπηρεσίες αφού τους καλύπτουν  ζωτικές ανάγκες.

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω το Διοικητικό Συμβούλιο της ΤΕΔΚ  προτείνει:

          ● Να αυξηθεί το ποσό επιδότησης των κουπονιών ανά παιδί που θα φιλοξενείται σε κάθε Δομή και το υπόλοιπο ποσό που μένει για την κάλυψη των αναγκών της λειτουργίας των Δομών να καλυφθεί από Εθνικούς Πόρους.

          ● Να ενταχθούν στις ωφελούμενες γυναίκες για όλες τις Δομές φύλαξης παιδιών οι άνεργες, οι μετανάστριες ,οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι αγρότισσες.

          ● Ειδικά για τα ΚΔΑΠ ΑΜΕΑ να καταργηθεί το όριο ηλικίας των επωφελούμενων παιδιών και να καλυφθεί το λειτουργικό κόστος από τον κρατικό προϋπολογισμό.

          ● Οι προθεσμίες υποβολής των αιτήσεων των ωφελουμένων γυναικών να παραταθεί ώστε να υπάρξει εύλογος χρόνος για την υποβολή των αιτήσεων.

           ● Να υπάρξει άμεσα νομοθετική ρύθμιση για την ομαλή συνέχιση του προγράμματος Βοήθεια στο σπίτι.

          ● Να  παραταθεί κατά ένα έτος η ισχύς των συμβάσεων του προσωπικού στις δομές δηλαδή μέχρι 31 Αυγούστου του 2009.

Το  Διοικητικό Συμβούλιο της ΤΕΔΚ, εφόσον δεν εισακουσθούν οι παραπάνω προτάσεις, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, επιφυλάσσεται για κάθε παραπέρα ενέργεια, μέχρι και το κλείσιμο των Κοινωνικών Δομών των Δήμων του Νομού Καρδίτσας.

Προηγούμενο άρθρο Ξένα χορευτικά συγκροτήματα στο Δημαρχείο
Επόμενο άρθρο Επίδομα κατά της ακρίβειας ζητούν τα συνδικάτα ενόψει ΔΕΘ