Επίδομα κατά της ακρίβειας ζητούν τα συνδικάτα ενόψει ΔΕΘ


Ο πληθωρισμός ροκανίζει τις αυξήσεις.

Επίδομα κατά της ακρίβειας αναμένεται να ζητήσουν, μεταξύ άλλων, οι εκπρόσωποι της ΓΣΕΕ κατά τη συνάντησή τους με τον πρωθυπουργό Κ.Καραμανλή την Δευτέρα, στο Μέγαρο Μαξίμου, ενόψει της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Τα συνδικάτα ζητούν από την κυβέρνηση μέτρα για τη στήριξη του εισοδήματος των εργαζομένων και των συνταξιούχων (όπως το επίδομα θέρμανσης), καθώς ο -επίσημος- πληθωρισμός ανέρχεται στο υψηλότερο επίπεδο της δεκαετίας.

Οι νέες αυξήσεις που έρχονται από τον Σεπτέμβριο σε πολλά βασικά είδη δείχνουν, σύμφωνα με τα συνδικάτα, ότι το κύμα ακρίβειας θα συνεχισθεί και ότι δεν μπορεί να ανακοπεί με τα μέτρα που έχει ανακοινώσει το υπουργείο Ανάπτθυξης ή τις «συμφωνίες κυρίων».

Επίσης, ψηλά στην ατζέντα των εργατικών αιτημάτων είναι η στήριξη των ασφαλιστικών ταμείων από τον κρατικό προϋπολογισμό, καθώς πολλά Ταμεία αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας.

Σύμφωνα με την τελευταία συλλογική σύμβαση εργασίας, οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα θα πάρουν αυξήσεις ύψους 3% έως και 5% από την 1η Σεπτεμβρίου και 2% από τον Οκτώβριο.

Για το 2009, η χαμηλότερη αύξηση είναι 5,5% και θα καταβληθεί την 1η Mαΐου στα κατώτατα όρια των μισθών και των ημερομισθίων της σύμβασης.

Προηγούμενο άρθρο Ομόφωνο ψήφισμα ΤΕΔΚ για τις κοινωνικές δομές
Επόμενο άρθρο 100.000 € για τη γέφυρα στον Μέγδοβα