Οργανώνονται οι μεταπτυχιακές σπουδές με τρόπο σύγχρονο και εξωστρεφή


Ο Υφυπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Σπύρος Ταλιαδούρος κατά την τοποθέτησή του στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής όπου συζητείται το Σχέδιο Νόμου «Θεσμικό Πλαίσιο για τις μεταπτυχιακές σπουδές» επεσήμανε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Το παρόν σχέδιο νόμου κωδικοποιεί, συμπληρώνει και προσαρμόζει την ελληνική νομοθεσία στα ευρωπαϊκά δεδομένα ώστε να οργανωθούν οι μεταπτυχιακές σπουδές με τρόπο σύγχρονο και εξωστρεφή. Ειδικότερα, το παρόν σχέδιο νόμου αποσκοπεί πλην των άλλων στην ευελιξία της οργάνωσης και λειτουργίας Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών (Π.Μ.Σ.), στην περαιτέρω ανάπτυξη και αναβάθμιση των μεταπτυχιακών σπουδών στο εσωτερικό, αλλά και στη συνεργασία των Α.Ε.Ι. της χώρας μας με αναγνωρισμένα ομοταγή ιδρύματα του εξωτερικού και κυρίως της Ευρώπης για κοινά προγράμματα και συνεπίβλεψη διδακτορικών διατριβών υποψήφιων διδακτόρων, στην καλύτερη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, στην προώθηση της κινητικότητας και επίλυση των δυσχερειών για την ελεύθερη διακίνηση φοιτητών, διδασκόντων και ερευνητών,  στη συστηματοποίηση και ουσιαστικοποίηση της χρηματοδότησης τόσο των μεταπτυχιακών σπουδών όσο και της πανεπιστημιακής έρευνας και στην ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου για την ποιοτική αξιολόγηση των μεταπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών.

          Τα κυριότερα σημεία του προτεινόμενου σχεδίου νόμου είναι τα εξής:

1. Ενδυναμώνεται η εξωστρέφεια των ελληνικών Α.Ε.Ι. με τη δυνατότητα οργάνωσης αυτοδύναμων Π.Μ.Σ. και στο εξωτερικό, στην ελληνική ή σε ξένες γλώσσες, ρύθμιση που αποτελούσε πρόταση της Επιτροπής των Πρυτάνεων.

 2. Ενδυναμώνονται τα Τ.Ε.Ι. και η Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. με τη δυνατότητα που τους δίνεται να οργανώνουν, για πρώτη φορά,  αυτοδύναμα Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Π.Μ.Σ.), μετά από αξιολόγηση.

3. Ενθαρρύνεται η συνεργασία των Α.Ε.Ι. της χώρας μας με αναγνωρισμένα ομοταγή ιδρύματα του εξωτερικού για κοινά Π.Μ.Σ. και συνεπίβλεψη Διδακτορικών Διατριβών.

4. Συστηματοποιείται η παροχή μεταπτυχιακών και διδακτορικών τίτλων ώστε να καταπολεμηθεί ο πληθωρισμός και η αναξιοκρατία.

5. Διευρύνονται οι πηγές χρηματοδότησης των Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών (Π.Μ.Σ.) και διασφαλίζεται η διαφάνεια στη διαχείριση των εσόδων τους, μέσω των Ειδικών Λογαριασμών Κονδυλίων Έρευνας (Ε.Λ.Κ.Ε.), προς όφελος των Πανεπιστημίων. Ειδικότερα, για τη χρηματοδότηση από τον τακτικό προϋπολογισμό απαραίτητη προϋπόθεση είναι η αξιολόγηση του Τμήματος, σύμφωνα με το ν.3374/2005,  καθώς και του Π.Μ.Σ..

6.  Ενισχύεται η αυτοδιοίκηση των Α.Ε.Ι. και στα Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών με μεταφορά αρμοδιοτήτων στα όργανα διοίκησης των Α.Ε.Ι.. 

7. Εκσυγχρονίζεται το θεσμικό πλαίσιο για τα Ερευνητικά Πανεπιστημιακά Ινστιτούτα (Ε.Π.Ι.) σε συνδυασμό με το νέο Νόμο για την Έρευνα και Τεχνολογία και τον έλεγχο λειτουργίας τους από τα όργανα διοίκησης των Πανεπιστημίων».

Προηγούμενο άρθρο Πρόγραμμα εξετάσεων
Επόμενο άρθρο Απαντήσεις της Νομαρχίας σε σχόλια και δημοσιεύματα