Απαντήσεις της Νομαρχίας σε σχόλια και δημοσιεύματα


Μια σειρά από δημοσιεύματα, ανεξάρτητα από το ύφος και τις στοχεύσεις τους, θέτουν ουσιαστικά τρία ζητήματα που σχετίζονται με την λειτουργία της Νομαρχίας. Για να μην δημιουργούνται ερωτηματικά στους πολίτες, παραθέτουμε τα σχόλια και τις απαντήσεις μας.

α) Πρέπει η Νομαρχία να αξιοποιεί έκτακτες χρηματοδοτήσεις για συγκεκριμένα έργα, που μεταβιβάζονται σε αυτή μετά από αιτήματα Δήμων, φορέων, πολιτών και παρεμβάσεις κυβερνητικών παραγόντων;

Η θέση μας είναι καθαρή, συγκεκριμένη και σαφής. Οι πιστώσεις που διατίθενται μέσω των Υπουργείων Εσωτερικών, ΥΠΕΧΩΔΕ, της Δνσης Κρατικών Λαχείων κ.λπ. πρέπει να κατανέμονται απ’ ευθείας στους Δήμους και τις Νομαρχίες με αντικειμενικά κριτήρια και τα Υπουργεία να κρατούν ελάχιστα ποσά μόνο για απρόβλεπτες καταστάσεις π.χ. σεισμοί, πλημμύρες, πυρκαγιές. 

Όσο όμως το σύστημα κατανομής των πιστώσεων δεν αλλάζει, δεν θα πάψουμε να διεκδικούμε, να αποδεχόμαστε και να μετατρέπουμε σε έργο οποιαδήποτε πίστωση, από οπουδήποτε κι αν προέρχεται κι ανεξαρτήτως δικής μας προτεραιότητας. Οι πρόσθετες πιστώσεις που έχουν έρθει στη Νομαρχία τους πρώτους 16 μήνες της θητείας μας ξεπερνούν τα 3.000.000 _ και στην πλειοψηφία τους αφορούν δικές μας παρεμβάσεις και αιτήματα.

Από τα παραπάνω είναι φανερή και η απάντηση σε όσους διερωτώνται αν χρειάζεται κανένας να μας ζητήσει την άδεια για να «φέρει» έκτακτες χρηματοδοτήσεις στη Νομαρχία. Προφανώς όχι,  οι πρόσθετες πιστώσεις είναι πάντα ευπρόσδεκτες αφού με αυτές πολλά μικρά τοπικά προβλήματα αντιμετωπίζονται.

β) Μπορεί να ξεκινήσει να κατασκευάζεται ένα έργο ενώ συντάσσεται η περιβαλλοντική μελέτη;

Η απάντηση είναι: Οι  περιβαλλοντικές μελέτες επιβλήθηκαν τα τελευταία χρόνια, οριζόντια σε όλα τα έργα και όπως συμβαίνει στη χώρα μας με γραφειοκρατική έμφαση. Ζητούνται περιβαλλοντικές μελέτες για κάθε έργο ανεξάρτητα της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης που δημιουργεί, όπως π.χ. για μια απλή ασφαλτόστρωση σε έναν αγροτικό δρόμο στον κάμπο, για μια αντικατάσταση ενός δικτύου ύδρευσης μέσα στο χωριό. Η πολιτεία επιβάλλοντας τις  περιβαλλοντικές μελέτες δεν φρόντισε να στελεχώσει τις υπηρεσίες με αντίστοιχο προσωπικό. Αποτέλεσμα πρόσθετη επιβάρυνση στους εργαζόμενους και καθυστερήσεις στην εκτέλεση των έργων.

Αυτοδιοίκηση, όμως για μας σημαίνει, μάχη με το χρόνο, προς όφελος του πολίτη. Σε εξαιρετικές λοιπόν περιπτώσεις, που αφορούν ήσσονος σημασίας παρεμβάσεις, όπου αντικειμενικά, δεν υπάρχει περιβαλλοντική επιβάρυνση, μπορεί να επιλεγεί η ταυτόχρονη σύνταξη της περιβαλλοντικής μελέτης και η δημοπράτηση ενός έργου ώστε να κερδηθεί χρόνος προς όφελος του πολίτη.

Έχουμε, όμως την αίσθηση, ότι η ανάδειξη του θέματος για τον συγκεκριμένο δρόμο, αποσκοπεί στο να εκθέσει το αντικειμενικό ενδιαφέρον συμπατριώτη μας πολιτικού και η περιβαλλοντική ευαισθησία μοιάζει υποκριτική, αφού οι διερωτώμενοι γνωρίζουν ότι η ασφαλτόστρωση γίνεται στο υφιστάμενο πλάτος, χωρίς διαπλατύνσεις, παρά μόνον με απλή διαμόρφωση των πρανών.

γ) Σχολιάζεται η Νομαρχία, ότι ενώ θα έπρεπε να λειτουργεί ως πολιορκητικός κριός κατά της κυβέρνησης, αυτή διατηρεί καλές σχέσεις με τους τοπικούς κυβερνητικούς παράγοντες.

Η θέση μας είναι ότι οι ρόλοι των κομμάτων, των συνδικαλιστικών φορέων και της Αυτοδιοίκησης είναι διακριτοί. Η κυβέρνηση υποχρεούται να παράγει έργο και τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν αποστολή να κρίνουν το κυβερνητικό έργο, να επικρίνουν τις καθυστερήσεις και τις υπαναχωρήσεις και να προβαίνουν στις δικές τους προτάσεις για το παρόν και το μέλλον της χώρας.

Η Αυτοδιοίκηση έχει διαφορετικό ρόλο. Οφείλει να αγκαλιάζει όλους τους πολίτες και να συνεργάζεται με όλους τους θεσμικούς παράγοντες με στόχο την προώθηση των θεμάτων του τόπου.

Εμείς ως Νομαρχιακή Αρχή επιλέξαμε από την πρώτη μέρα, την στρατηγική της συνεργασίας, της σοβαρής προσέγγισης των θεμάτων, της επίμονης διεκδίκησης με επιχειρήματα χωρίς ακρότητες, φωνές και εντάσεις. Η σύγκρουση για μας, δεν είναι αυτοσκοπός, την επιλέγουμε όμως όταν η τοπική κοινωνία αισθάνεται ότι αδικείται. Δεν μας ενδιαφέρει να «χαϊδεύουμε αυτιά» αλλά να είμαστε σοβαροί συνομιλητές και να  διεκδικούμε με επιχειρήματα και τεκμηρίωση. Οδηγός μας είναι η αποτελεσματικότητα,  η εξυπηρέτηση του πολίτη κι όχι η ευκαιριακή ικανοποίηση προσωπικών φιλοδοξιών.

Η στρατηγική αυτή μέχρι στιγμής έχει αποδώσει σε πολλά σημεία. Χαρακτηριστικά παραδείγματα:

* Η συνέχιση της μελέτης βιολογικού καθαρισμού της Λίμνης Πλαστήρα – που είχε σταματήσει – και η δέσμευση για ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ.

* Η σύνταξη μελέτης κλειστού αυτοκινητοδρόμου με παράλληλους δρόμους στο οδικό τμήμα Καρδίτσα – Δέλτα.

* Η δέσμευση για ένταξη του έργου της παράκαμψης των οικισμών Αρτεσιανό και Ριζοβούνι.

* Ο υπερδιπλασιασμός των απορροφήσεων για έργα το 2007.

* Ο τριπλασιασμός απορρόφησης του προγράμματος ΕΑΠΝΑ-2.

* Ο διαχείριση των νερών την προηγούμενη χρονιά κ.λπ.

Πιστεύουμε ότι πρέπει να περάσουμε σε μια άλλη εποχή. Η συνεργασία και η συνεννόηση αποτελούν βασικά στοιχεία για να αναδειχτούν οι τοπικές κοινωνίες. Δεν έχουμε περιθώρια άλλων επιλογών. Η μιζέρια και η άγονη αντιπαράθεση, δεν ωφέλησαν ποτέ τον τόπο μας.

Προηγούμενο άρθρο Οργανώνονται οι μεταπτυχιακές σπουδές με τρόπο σύγχρονο και εξωστρεφή
Επόμενο άρθρο «Αγκάθι» η καθαριότητα για τον Δήμο Καρδίτσας