Οριστική εγκατάλειψη αμπελώνων (πριμοδότηση εκρίζωσης)


 Από τη δ/νση αγροτικής  ανάπτυξης Καρδίτσας ανακοινώνεται ότι:

            Σύμφωνα με διαταγή του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων (Αρ.πρωτ. 284984/13-7-2010), συνεχίζει  να ισχύει το καθεστώς εκρίζωσης αμπελώνων και το οποίο θα ολοκληρωθεί με το τέλος της αμπελοοινικής περιόδου 2010/2011.

Δικαίωμα ένταξης έχουν : α) Οι κάτοχοι αμπελουργικής εκμετάλλευσης εγγεγραμμένης στο Μηχανογραφημένο Αμπελουργικό Μητρώο με νόμιμα δικαιώματα φύτευσης. β) Τα αμπελοτεμάχια να είναι φυτεμένα με καθαρά οινοποιήσιμες ποικιλίες που να είναι ταξινομημένες (συνιστώμενες ή επιτρεπόμενες) στον Νομό ως οινοποιήσιμες  και το αμπέλι τους να είναι σε πολύ καλή και παραγωγική κατάσταση. γ) Η έκταση να είναι μεγαλύτερη του (1) ενός στρέμματος.

Όροι επιλεξιμότητας :  Η πριμοδότηση εκρίζωσης μπορεί να χορηγείται μόνον εάν η σχετική έκταση πληρεί τους παρακάτω όρους :  α) Δεν έχει λάβει κοινοτική ή εθνική στήριξη για μέτρα τύπου αναδιάρθρωσης και μετατροπής κατά τις 10 αμπελοοινικές περιόδους που προηγούνται της αίτησης εκρίζωσης ή δεν έχει φυτευθεί με δωρεάν δικαιώματα φύτευσης από το Εθνικό Αποθεματικό. β) Δεν έχει λάβει κοινοτική στήριξη στο πλαίσιο άλλης κοινής οργάνωσης αγοράς κατά τις πέντε αμπελοοινικές περιόδους που προηγούνται της αίτησης εκρίζωσης. γ)Καλλιεργείται και είναι σε  παραγωγική διαδικασία.  δ) Δεν είναι μικρότερη του ενός στρέμματος. ε)Δεν έχει φυτευτεί κατά παράβαση οποιασδήποτε εφαρμοστέας κοινοτικής ή εθνικής διάταξης. στ) Είναι φυτεμένη με καθαρά οινοποιήσιμη ποικιλία αμπέλου ταξινομημένη ως συνιστώμενη ή επιτρεπόμενη για το Νομό, ζ) Έχει υποβάλει στη Δ/νση Αγροτικής Αν/ξης Δήλωση Συγκομιδής για πέντε ή (κατά παρέκκλιση) τουλάχιστον τις τρεις αμπελουργικές περιόδους που προηγούνται της περιόδου ένταξης στο πρόγραμμα, η) Έχει υποβάλλει Δήλωση εκμετάλλευσης στα πλαίσια της ενιαίας ενίσχυσης την περίοδο ένταξης στο πρόγραμμα,(Δήλωση ΟΣΔΕ).

Προτεραιότητες :  1)Δίδονται σε αυτούς που η εκρίζωση καλύπτει ολόκληρο τον αμπελώνα τους. 2)  Οι αιτούντες που είναι  άνω των 55 ετών.

ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ :  Με την αίτηση ο παραγωγός καταθέτει υποχρεωτικά τα εξής :

α) Δήλωση αμπελοκαλλιέργειας στα πλαίσια του Συστήματος Γεωγραφικών  Πληροφοριών για το αμπελουργικό Μητρώο.

 β) Δήλωση Συγκομιδής  ή αναλυτική δήλωση παραγωγής συνεταιριστικού οινοποιείου με την προϋπόθεση ότι υπάρχουν οι κωδικοί των εκριζούμενων αμπελοτεμαχίων (στην περίπτωση που ο παραγωγός παρέδωσε όλη την ποσότητα του σε συνεταιριστικό οινοποιείο), για τα εκριζούμενα αμπελοτεμάχια  τουλάχιστον των δύο (2) αμπελουργικών περιόδων που προηγούνται της αίτησης εκρίζωσης ήτοι 2008&2009.

Στην περίπτωση που δεν υπάρχουν δηλώσεις συγκομιδής  ή δήλωση παραγωγής συνεταιριστικού οινοποιείου, τότε η παραλαβή της αίτησης γίνεται δεκτή  κατά παρέκκλιση  με την  προϋπόθεση ότι θα υπάρξουν διαθέσιμα κονδύλια από την Ε.Ε. για την κάλυψη και των αιτημάτων αυτών. Απαραίτητη προϋπόθεση στην περίπτωση αυτή είναι η κατάθεση υπεύθυνης δήλωσης του αιτούμενου επεξηγητική των λόγων που δεν επέτρεψαν να καταθέσει δήλωση συγκομιδής.   

γ) Φωτοτυπία  ταυτότητας

δ) Φωτοτυπία του εκκαθαριστικού,

ε) Φωτοτυπία 1ης σελίδας βιβλιαρίου τράπεζας  και

στ)Τίτλοι κυριότητας των αμπελοτεμαχίων συμβόλαια, Ένορκη Βεβαίωση,   

      κ.λ.π.).

ζ) Δήλωση εκμετάλλευσης στα πλαίσια της ενιαίας ενίσχυσης περίοδο 2010,(Δήλωση ΟΣΔΕ).

Το ποσό της πριμοδότησης θα υπολογισθεί ως εξής : α) Στις περιπτώσεις που ο αιτών δηλώνει αντιπροσωπευτικές τρεις (3) τουλάχιστον δηλώσεις συγκομιδής, η πριμοδότηση εκρίζωσης υπολογίζεται από την κλίμακα αποδόσεων και από το μέσο όρο παραγωγής των τριών ετών. Σε κάθε περίπτωση το ποσό των χρημάτων θα κυμαίνεται στα 630 Ευρώ ανά στρέμμα.

Οι αιτήσεις, δύνανται να υποβληθούν  στη Δ/νση Αγροτικής Αν/ξης, Γραφείο Αμπελουργίας μέχρι 31Αυγούστου 2010.

Για περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο  24410-77343, ( κο  Απόστολο Τασιό ή Καραγιάννη  Απόστολο.)

                                                           Ο Δ/ΝΤΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝ/ΞΗΣ α.α.

                                                             ΠΑΥΛΟΣ  ΣΚΥΛΟΓΙΑΝΝΗΣ

Προηγούμενο άρθρο ΧΩΡΙΣ ΒΕΝΖΙΝΗ Η ΠΛΕΙΟΝΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΠΡΑΤΗΡΙΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ ΣΤΟ ΝΟΜΟ
Επόμενο άρθρο Εκδηλώσεις στα Εξωκλήσια Ξυνονερίου & Κρύας Βρύσης του Δ. Μητρόπολης