Ειδήσεις

Ο άγνωστος πολιτισμός των Ρομά


Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η πολιτιστική εκδήλωση με θέμα  «ο άγνωστος πολιτισμός των Ρομά»  που διοργάνωσαν οι Ρομα Χωρίς Σύνορα στη  πόλη της Καρδίτσας   στα πλαίσια των χριστουγεννιάτικων εορτών υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού.

Οι προσκεκλημένοι είχαν τη χαρά να γνωρίσουν από κοντά τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά πολιτιστικά και πολιτισμικά γνωρίσματα του πολιτισμού των Ρομά. Επίσης είχαν την ευκαιρία  να μάθουν  τα ήθη και τα έθιμα των Τσιγγάνων στις χριστουγεννιάτικες ημέρες και γιορτές.

Στα πλαίσια της  δράσης αυτής που στόχο είχε την ανάδειξη της Τσιγγάνικης πολιτιστικής κληρονομιά των Ρομά,  έγινε ‘’αναβίωση του Τσιγγάνου Γάμου και Χορού από νέο-παντρεμένα ζευγαράκια’’. Στη συνέχεια  βραβεύτηκαν οι πρώτες Τσιγγάνες που τόλμησαν να τραγουδήσουν δημόσια στη Τσιγγάνικη Κοινότητα και με αυτό τον τρόπο έσπασαν την επιταγή που ήθελε τη γυναίκα Τσιγγάνα κλεισμένη στο σπίτι.

Στη πολιτιστική εκδήλωση  αυτή παρουσιαστήκαν από έμπειρους τεχνίτες και εμπόρους ορισμένα Τσιγγάνικα Επαγγέλματα   όπως το επάγγελμα της καλαθοπλεκτικής.

Τέλος με τη βοήθεια  της κυρίας Κατσαβριάς βουλευτή του νομού Καρδίτσας,  η οποία ήταν καλεσμένη, έγινε  η παρουσία του βιβλίου με τα δέκα Τσιγγάνικα Παραμύθια.

Οι Ρομά Χωρίς Σύνορα ευχαρίστησαν την κυρία Κατσαβριά για τη πολύ σημαντική βοήθεια που παρέχει στα μέλη της οργάνωσης και στη Τσιγγάνικη Κοινότητα.

Ακόμη η διοίκηση, τα στελέχη και τα μέλη  της οργάνωσης δια μικροφώνου ευχαρίστησαν τη διεύθυνση και τα στελέχη της ΑΝΚΑ   για τη τεχνική υποστήριξη που παρέχει στο φορέα τους.

Η Τσιγγάνικη βραδιά   έκλεισε μεεντυπωσιακούς Τσιγγάνικους Χορούς,  υπέροχες Τσιγγάνικες Μελωδίες,  και με μαγικά Τσιγγάνικα Τραγούδια, πολύ χορό και χρώματα αστραφτερά  που έκλεψαν τις εντυπώσεις και μάγεψαν τους καλεσμένους.

Προηγούμενο άρθρο Μαζικοί μόνιμοι διορισμοί, μονιμοποίηση όλων - Της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Εκπαιδευτικών
Επόμενο άρθρο Εκκλησιαστικά νέα