Ο Δήμος Σοφάδων έκοψε τις παράνομες ρευματοδοτήσεις – Σε παλιό και νέο οικισμό των ΡΟΜΑ


Προ ολίγον ημερών η ΔΕΗ προέβη σε εκτεταμένη επιχείρηση διακοπής παράνομων ρευματοδοτήσεων στον παλιό αλλά και στο νέο οικισμό των ρομά. Πέραν του καταφανέστατου της παρανομίας, ο κίνδυνος πρόκλησης μοιραίου ατυχήματος ήταν κάτι παραπάνω από ορατός. Ιδιαίτερα δε, στο 4ο Δημοτικό Σχολείο, υπήρχαν πάμπολλα καλώδια κυριολεκτικά «κίνδυνος-θάνατος» για τους μαθητές.
Μάλιστα ο Δήμος ήταν παρόν σε όλη την διάρκεια της επιχείρησης εκπροσωπούμενος από τον Αντιδήμαρχο κ. Χαράλαμπο Παπαμαργαρίτη. Φυσικά, δεν εθελοτυφλούμε ότι η επιχείρηση της ΔΕΗ θα λύσει το πρόβλημα, καθώς αναμένονται νέες παράνομες συνδέσεις
Με αφορμή όμως το παραπάνω γεγονός να επαναλάβουμε ότι η θέση της Δημοτικής Αρχής είναι ξεκάθαρη.

Αντιλαμβανόμαστε ότι είναι μια ευπαθής ομάδα που πρέπει να φροντίσουμε για την προστασία της. Παράλληλα πρέπει να ληφθούν πρωτοβουλίες για τη βελτίωση των συνθηκών και της ποιότητας ζωής των Ρομά. Το δικαιούνται. Όμως, πρέπει να γίνει σαφές προς πάσα κατεύθυνση ότι ασυλία σε παραβατικές πράξεις δεν υπάρχει για κανέναν.
Η θέση της Δημοτικής Αρχής είναι απλή. Ίσα δικαιώματα ίσες όμως και υποχρεώσεις.

Δυστυχώς, εδώ και χρόνια στην κοινότητα των Ρομά έχει δημιουργηθεί μια στρεβλή νοοτροπία μεταξύ δικαιωμάτων και υποχρεώσεων.

Ο Δήμος μας έχει ως στόχο την ισόρροπη συνύπαρξη με τους ρομά. Ως εκ τούτου δεν πρόκειται να ανεχτεί σε καμία περίπτωση φαινόμενα παραβατικότητας αλλά και φαινόμενα «άγνοιας» των υποχρεώσεών τους. Ο νόμος θα πρέπει να εφαρμόζεται για όλους ανεξαιρέτως, μιας και είναι διάχυτη η εντύπωση στην κοινωνία πως οι ρομά, τυγχάνουν μιας ιδιότυπης “ελαστικής” αντιμετώπισης.

Άποψή μας επίσης είναι, πως απαιτείται ένας ευρύτερος σχεδιασμός, που πρέπει να είναι κεντρικός και μακροχρόνιος, μιας και θέμα ρομά δεν υπάρχει μόνο στο Δήμο Σοφάδων, για να υπάρξει μια ουσιαστική πολιτική ένταξης στην κοινωνία των συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων που έχουν τα δικά τους ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τρόπο ζωής.

 

 

Προηγούμενο άρθρο Τα αποτελέσματα του εθελοντισμού στη Μητρόπολη
Επόμενο άρθρο Ταυρωπός, Μεσενικόλας και Άκρατος και πάλι στην αγορά της Καρδίτσας