Ο διεθνούς φήμης τζαζ μουσικός Δημήτρης Βασιλάκης στο Μουσικό Σχολείο Καρδίτσας


Τη Δευτέρα 26-10-2015 επισκέφθηκε το σχολείο μας ο σαξοφωνίστας , συνθέτης και πανεπιστημιακός , συγγραφέας και ποιητής , Δημήτρης Βασιλάκης.      Η επίσκεψη αυτή έγινε με τη συνεργασία της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας, ιδιαίτερα του αντιπεριφερειάρχη κ. Τσιάκου Β.  και του Μουσικού Σχολείου. Στα πλαίσια της συνεργασίας αυτής πραγματοποιήθηκε αρχικά ένα εργαστηριακό σεμινάριο με θέμα : << Αυτοσχεδιασμός στη τζαζ μουσική >> στο οποίο συμμετείχαν οι μαθητές της <<Μπαντίνας>> και του συνόλου <<τζαζ>>  του σχολείου. με υπεύθυνους καθηγητές τους κ. Παππά Ηλία, Λάππα Αναγνώστη, Παλαπέλα Αγγ. , Ζαχαρτζή Μιχάλη .

Στην εκδήλωση που ακολούθησε στην κατάμεστη αίθουσα του Διοικητηρίου παρουσιάστηκαν  τα αποτελέσματα του εργαστηρίου.  Τα παιδιά των συνόλων με τους υπεύθυνους καθηγητές, τον κ. Βασιλάκη έπαιξαν εξαιρετικά κομμάτια της τζαζ μουσικής προκαλώντας τον ενθουσιασμό του ακροατηρίου.

Στη συνέχεια ο κ. Βασιλάκης, αναφέρθηκε στη μεγάλη σημασία του θεσμού των Μουσικών Σχολείων και στην ανάγκη στήριξής του. Από την πλευρά του υποσχέθηκε στενή συνεργασία με το Μουσικό Σχολείο σε διάφορα επίπεδα. Παρών στην εκδήλωση ήταν και ο Δ/ντής Β/θμιας Εκπ/σης κ. Καρανίκας ο οποίος συνεχάρη θερμά τα παιδιά για την παρουσία τους.

Η επίσκεψη του κ. Βασιλάκη στην πόλη μας και στο Μουσικό Σχολείο ήταν ιδιαίτερα τιμητική καθώς πρόκειται για σπουδαίο έλληνα τζαζ μουσικό με διεθνή καριέρα και ηχογραφήσεις . Έχει δίπλωμα στο κλασικό σαξόφωνο , δίδαξε στο ΠΑΜΑΚ , έχει κερδίσει πανεπιστημιακά βραβεία, με αποκορύφωμα την υποτροφία από το Βρετανικό Συμβούλιο για σπουδές στο τζαζ σαξόφωνο και τη σύνθεση.

Στο πλούσιο βιογραφικό του συγκαταλέγονται συνεργασίες και περιοδείες με σπουδαίους μουσικούς όπως ο Abdullaah Ibrahim, o Ralph Peterson , o Andy Sheppard, o Marc Johnson, o Alfredo Rodriguez, o Ed Schuller, o David Liebman , o Bobby Watson, o Jeff Tain Watts και άλλοι.

Ο Δ. Βασιλάκης ταξιδεύει και παρουσιάζει τη μουσική του συνεχώς στον κόσμο, από το Λονδίνο στη Ν. Υόρκη σε διάφορα διεθνή φεστιβάλ.

Το  BBC τον έχει «βαφτίσει» Έλληνα Θεό της μεταμοντέρνας έκφρασης και το σαξόφωνο του φιγουράρει στις λίστες με τους κορυφαίους τζαζίστες του κόσμου .    Έχει αυτοσχεδιάσει με το σαξόφωνο του μπροστά σε δύο Έλληνες Προέδρους Δημοκρατίας και σε τρεις Πρωθυπουργούς και έχει αφήσει άφωνο με το μοναδικό τρόπο που σολάρει τον πρώην Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπίλ Κλίντον.

Η επαφή με τον καλλιτέχνη απέδειξε ότι είναι δυνατή η επί τόπου δημιουργία μέσω της δύναμης του αυτοσχεδιασμού –άλλωστε  αυτό είναι το κύριο χαρακτηριστικό της τζαζ μουσικής –και μετέδωσε μια μοναδική ενέργεια με το ρυθμό του, την αισιόδοξη διάθεση και τα μηνύματα του επιβεβαιώνοντας μέσω μιας ιδιότυπης σύμπραξης με τους μαθητές αυτό που ήδη έχει αναφέρει «η μαγεία της τζαζ είναι ότι on stage είμαστε όλοι ίσοι».

Προηγούμενο άρθρο Έργα 7,4 εκ. ευρώ στην περιοχή της Αργιθέας από την Περιφέρεια Θεσσαλίας
Επόμενο άρθρο Θετικός ο απολογισμός για την 14η Εμποροβιοτεχνική Έκθεση