Ειδήσεις

Ο Εμπορικός Σύλλογος Καρδίτσας για την Black Friday


Η Black Friday, που φέτος θα πραγματοποιηθεί στις 29 Νοεμβρίου, κατά τα τελευταία χρόνια έχει καθιερωθεί διεθνώς ως παγκόσμια «γιορτή» του εμπορίου, σημαίνοντας ταυτόχρονα την έναρξη της Χριστουγεννιάτικης αγοραστικής περιόδου.

Η Black Friday δεν αποτελεί θεσμό τακτικών εκπτώσεων, αλλά προωθητική ενέργεια μιας ημέρας κι όχι μιας εβδομάδας όπως λειτουργεί στην ελληνική αγορά και υπάρχει κίνδυνος ο θεσμός αυτός να χάσει το σκοπό και την αίγλη του, εάν μετατραπεί από ημέρα γιορτής του εμπορίου, σε μία ακόμη παρατεταμένη περίοδο προσφορών. Σύμφωνα δε με την ΕΣΕΕ, οι επαναλαμβανόμενες εκπτωτικές περίοδοι αλλά και οι συνεχείς προωθητικές ενέργειες και προσφορές των εμπορικών καταστημάτων που είναι τις περισσότερες φορές μεμονωμένες και μη οριοθετημένες χρονικά, έχει αποδειχτεί πως προκαλούν σύγχυση στους καταναλωτές αντί να φέρνουν μεγαλύτερα έσοδα στα εμπορικά καταστήματα.

Παρ’ ότι αυτή η προωθητική ενέργεια πραγματοποιήθηκε κατά κύριο λόγο από πολυεθνικές επιχειρήσεις, αφορά όλη την αγορά και όλες τις επιχειρήσεις, μικρής, μεσαίας και μεγάλης κλίμακας και σαν Εμπορικός Σύλλογος θεωρούμε ότι πρέπει να είμαστε ανταγωνιστικοί και σε αυτό το πεδίο, μη αφήνοντας το «ελεύθερο».
Στο πλαίσιο αυτό και σύμφωνα με τις αποφάσεις Εμπορικών Συλλόγων όλης της χώρας τα μέλη των οποίων θα συμμετάσχουν στην Black Friday, ο Εμπορικός Σύλλογος Καρδίτσας εκτιμώντας τις συνθήκες και τη δομή της αγοράς μας, καλεί όσους  συμμετάσχουν και φέτος, να εφαρμόσουν πιστά και με ιδιαίτερη προσοχή τους κανόνες της Υπουργικής Απόφασης 56885/19-11-2014 για τις προσφορές  και τις προωθητικές  ενέργειες. Δηλαδή:
–  Πρέπει να αναγράφονται ευκρινώς η παλαιά και η νέα μειωμένη τιμή των προϊόντων και προαιρετικά το ποσοστό της μείωσης σε εμφανή σημεία του καταστήματος και οπωσδήποτε στα σημεία που πωλούνται τα προϊόντα.
–  Σε κάθε περίπτωση δεν επιτρέπεται η προσφορά ειδών των οποίων η ποσότητα

υπερβαίνει το πενήντα (50%) του συνόλου των κωδικών που διαθέτει το κατάστημα.

–  Κατά την ημέρα αυτή, εφαρμόζεται το ισχύον νόμιμο ωράριο χωρίς καμία παράταση.
Η τήρηση των προϋποθέσεων αυτών είναι αυτονόητη, γιατί οι κυρώσεις είναι αυστηρές και  δεν επιτρέπεται να επιβάλλονται πρόστιμα λόγω λάθους και αβλεψίας στην κρίσιμη περίοδο που διανύουμε.

 

 

Προηγούμενο άρθρο Κινητοποιήσεις φορέων για το ασφαλιστικό
Επόμενο άρθρο Στο Θεματικό Αντιπεριφερειάρχη οι Φίλοι Ιστορίας Ν. Καρδίτσας