Ο εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου στην Αργιθέα


Η Αργιθέα και τα Άγραφα ήταν παρόντες σε κάθε μικρή ή μεγαλύτερη στιγμή της πατρίδας μας. Συμμετείχαν σ΄ όλους τους αγώνες του ελληνικού λαού ενάντια σε κάθε κατακτητή. Δεν ήταν δυνατόν να είναι απόντες από το μεγάλο έπος του 40, στο μεγάλο ΟΧΙ του ελληνικού λαού ενάντια στο φασισμό, ενάντια στους επίδοξους κατακτητές της χώρας.

Βαρύ το τίμημα αίματος της Αργιθέας στα βουνά της Β. Ηπείρου αλλά και μετέπειτα στον αγώνα κατά των κατακτητών, του φασισμού και ναζισμού. Η μνήμη όλων των σκοτωμένων παλληκαριών διατηρείται στους Αργιθεάτες. Σε κάθε χωριό και ένα μνημείο ηρώων για να θυμίζει στις επόμενες γενιές τη θυσία τους. Τα ονόματά τους σκαλισμένα στο λευκό μάρμαρο μνημονεύονται σε κάθε επέτειο. Γιατί μόνο οι αμνημόνευτοι πεθαίνουν.

Οι λιγοστοί κάτοικοι της Αργιθέας και η δημοτική αρχή και φέτος δεν ξέχασαν το καθήκον τους. Στα χωριά του δήμου Αργιθέας πραγματοποιήθηκε η δοξολογία – μνημόσυνο και ακολούθως κατατέθηκε στεφάνι στο μνημείο των ηρώων. Στα λίγα σχολεία που απομείναν στην Αργιθέα έγινε η καθιερωμένη παρέλαση και γιορτή των μαθητών.

Στο Ανθηρό τίμησαν τους πεσόντες ο δήμαρχος Αργιθέας κ. Λάμπρος Τσιβόλας και ο Αντιδήμαρχος κ. Βασίλης Στεργίου όπου και κατέθεσαν στεφάνι. Στη συνέχεια παρακολούθησαν την παρέλαση και τη γιορτή των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου.

Στα Βραγκιανά έγινε δοξολογία στον ενοριακό ναό του Αγίου Δημητρίου και παραβρέθηκε ο Αντιδήμαρχος κ. Αθανάσιος Καραγεώργος.

Στο Πετρίλο τη δοξολογία παρακολούθησε ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Νίκος Τουραλιάς και στεφάνι κατέθεσε η Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας κα Χρυσούλα Ντζιαχρίστα.

 

Προηγούμενο άρθρο Σύσκεψη του Συνδικάτου Οικοδόμων Καρδίτσας στο Εργατικό Κέντρο
Επόμενο άρθρο Στο Αζερμπαϊτζάν ο Κώστας Τσιάρας για τις εκλογές