Ο εορτασμός του Ι. Μ. Παναγίας Κατουσιώτισσας στο Δ. Αργιθέας


 Με το πανηγύρι της Αγίας  Παρασκευής στις 26 Ιουλίου έκλεισαν τον κύκλο τους οι 14ες πολιτιστικές εκδηλώσεις στο Ανθηρό για το 2009. Στις εκδηλώσεις αυτές κορυφαίο γεγονός για το Δήμο Αργιθέας υπήρξε ο εορτασμός των 400 χρόνων από ιδρύσεως και κτίσεως του  ιερού μοναστηριού της Παναγίας της Κατουσιώτισσας<Το Γενέσιον της Θεοτόκου> στις 18 και 19 Ιουλίου.΄Ηταν μια επετειακή,γενέθλιος γιορτή που σηματοδότησε τη νέα δημιουργική ελπιδοφόρα εποχή για το μοναστήρι και την περιοχή του.Η γιορτή εξελίχθηκε σε  διημερίδα .Το μοναστήρι λειτούργησε σαν ενεργό πνευματικό κέντρο και σημείο αναφοράς καλλιέργειας και προώθησης σχέσεων  ενότητας και συνεργασίας των εκκλησιών  ΕΛΛΑΔΑΣ-ΡΩΣΙΑΣ-ΚΥΠΡΟΥ. Ο Πατέρας  Γεώργιος, Αρχιμανδρίτης στο μοναστήρι, άνοιξε μακρύ δρόμο και του ευχόμαστε κάθε επιτυχία.

           Σύμφωνα με το πρόγραμμα  το Σάββατο στις 18 Ιουλίου το απόγευμα τελέσθηκε πανηγυρικός συλλειτουργικός εσπερινός από τους πατέρες Νεκτάριο,ηγούμενο της Ιεράς Μονής Σπηλιάς και Γεώργιο, Αρχιμανδρίτη της Ιεράς Μονής Κατουσίου.

     Ο Πατήρ Νεκτάριος σφράγισε με την πληθωρική του παρουσία την κατανυκτική βραδιά.Στο <Κύριε εκέκραξα προς Σε εισάκουσόν μου…> μας απογείωσε .

Στην ομιλία του επεσήμανε,πως η αγάπη για το Θεό και τους ανθρώπους,για τους οποίους καθημερινά οι μοναχοί προσεύχονται, είναι εκείνο που τους οδηγεί στο μοναστήρι και όχι η αποστροφή για τα εγκόσμια.

      Όσοι παρακολουθήσαμε τον εσπερινό αυτό αποχωρήσαμε με την καρδιά πλημμυρισμένη από υπέροχα συναισθήματα αγαλλίασης και ευφορίας. Η αποζημίωση ήταν ολοφάνερη.

       Η Κυριακή 19 Ιουλίου 2009 ξημέρωσε γιορταστική και ολόλαμπρη για το Ιερό Μοναστήρι της Παναγίας στο Κατούσι. Το πρωί τελέσθηκε πανηγυρική θεία λειτουργία,την οποία παρακολούθησε πλήθος κόσμου .

          Η συνέχεια δόθηκε με σειρά ομιλιών στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δήμου.

          Την εισήγηση και τον συντονισμό έκανε ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού οργανισμού του Δήμου Αντιδήμαρχος κ. Γιώργος Χασιώτης.

           Ακολούθως ο Δήμαρχος κ.  Χρήστος Καναβός χαιρέτισε καλωσορίζοντας τους επισήμους και τον κόσμο,που κατέκλεισε την αίθουσα και έδωσε το λόγο για ένα σύντομο χαιρετισμό στους επισήμους.

          Ο πρώην υφυπουργός κ. Νίκος Σαλαγιάννης στο χαιρετισμό του παρατήρησε πόσο δεμένοι είναι οι βουνίσιοι  με τον τόπο τους  και πόσο προσπαθούν για το καλύτερο για τα χωριά τους .

           Ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ν. Τρικάλων κ. Χρήστος Χάιδος επίσης χαιρέτισε.Συνεχάρη τους διοργανωτές της  εκδήλωσης και επισήμανε  πως χρέος μας είναι η διαφύλαξη και συντήρηση των μοναστηριών μας και των παραδόσεών μας,γιατί είναι μέρος της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

            Χαιρέτισε στη συνέχεια την εκδήλωση ο Δήμαρχος Πλαστήρα Δημήτριος Τσαντής και η πρόεδρος του Συλλόγου Αργιθεατών Τρικάλων κ. Έλλη Τσιρογιάννη.

             Στην  εξέλιξη του προγράμματος το λόγο έλαβε ο οικοδεσπότης της Ιεράς Μονής Αρχιμανδρίτης Πατήρ Γεώργιος Αλευράς ,οποίος μας αποκάλυψε, πως με τη θέληση του Θεού και την προτροπή μιας γνωστής γυναικός επέλεξε το μοναστήρι στο Κατούσι για να υπηρετήσει το θέλημα του Θεού.Ανέφερε ότι η 19η Ιουλίου,που εκείνη την ημέρα γιορτάζαμε, ήταν γι αυτόν κατά θαυμαστό σημειολογικό τρόπο ημερομηνίες σταθμός στη ζωή του. Στις 19 Ιουλίου 2007 εγκαταστάθηκε στο μοναστήρι. Στις 19 Ιουλίου πριν 10 χρόνια χειροτονήθηκε μοναχός στο ΄Αγιο ΄Ορος

 Και στις 19 Ιουλίου επισκέφθηκε τη Μόσχα για ένα πολύ σημαντικό σκοπό.

       Ακολούθησαν  στο βήμα η κ. Κρυσταλλία Μαντζανά αρχαιολόγος προϊσταμένη της 19ης εφορείας Βυζαντινών αρχαιοτήτων και  ο Μιχαλάκης Κώστας-μηχανικός μελετητής για να παρουσιάσουν το θέμα.< Το μοναστήρι στην πορεία της μακραίωνης ιστορικής του διαδρομής>.

         Η κ. Μαντζανά ως ειδικός από την πλευρά της φώτισε το θέμα με πληρότητα σε κάθε του πτυχή.΄Ηταν πραγματικά μια πολλή ενδιαφέρουσα και κατατοπιστική ομιλία. Και το σπουδαιότερο που ανέφερε ήταν ότι θα εισηγηθεί το μοναστήρι να ενταχθεί στα προγράμματα ΕΣΠΑ γιατί πληροί όλες τις προϋποθέσεις.

        Ο κ. Μιχαλάκης αναφέρθηκε στη μελέτη που έχει συντάξει ο ίδιος για το μοναστήρι ύστερα από αίτημα της αρχαιολογικής υπηρεσίας.

         Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο δάσκαλος κ. Γ.Κωτής  με θέμα.<Το μοναστήρι

Στήριγμα ελπίδας για τους κατοίκους της περιοχής. Τα περισσότερα στοιχεία της ομιλίας του ήταν βιωματικά,προσωπικά.αλλά και των κατοίκων της περιοχής.

        Και τέλος το λόγο έλαβε ο διευθύνων σύμβουλος της μη κερδοσκοπικής εταιρίας ΕΛΑΙΑ Ιωάννης Κορνιλάκης  ,ο οποίος προέβη στην παρουσίαση του δίγλωσσου επετειακού συλλεκτικού ημερολογίου ΕΛΛΑΔΑΣ-ΡΩΣΙΑΣ- ΚΥΠΡΟΥ.

200 χρόνια Ιωάννης Καποδίστριας 1809-2009.

      Ο κ. Κορνιλάκης εντυπωσίασε με την ευγλωττία του.Αποκάλυψε άγνωστες και ενδιαφέρουσες πτυχές της ζωής του πρώτου κυβερνήτη της χώρας από τα παιδικά του χρόνια στην Κέρκυρα.

        Με την  ομιλία για τον Καποδίστρια το μοναστήρι λειτούργησε ως πνευματικό κέντρο καλύπτοντας τις ευρύτερες δραστηριότητες του πατρός Γεωργίου.Η Παναγία η πατριώτισσα με την ευαγγελική ρήση <ΙΝΑ ΩΣΙ ΕΝ>,η οποία τον εμπνέει γίνεται και οδηγός του στο αποστολικό και πνευματικό του έργο.

       Και τη θαυμάσια αυτή γιορτή ο Δήμαρχος της Αργιθέας κ. Χρήστος Καναβός έκλεισε με  φιλοξενία των συμμετεχόντων στον υπέροχο ξενώνα της Δήμητρας Μπακογιάννη Κοθώνα στο Κατούσι.

       Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι δημότες του Δήμου Αργιθέας και προσκυνητές  στη χάρη της Παναγίας από διάφορα μέρη της χώρας.

Με επιστολές στο Δήμαρχο Χ.Καναβό.                                                                         Ο Μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ι Ε Ρ Ω Ν Υ ΜΟ Σ  Β΄

 Με τηλεφώνημα στη διάρκεια της εκδήλωσης στον Δήμαρχο . Ο Σεβασμιότατος  Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφαρσάλων   ΚΥΡΙΛΛΟΣ

Με επιστολές.

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Δημήτριος Σιούφας

Ο Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Σπύρος Ταλιαδούρος

Ο Βουλευτής Ν.Δ. Ν. Καρδίτσας Γ. Αναγνωστόπουλος

Με την παρουσία τους. Ο πρώην υφυπουργός Νίκος Σαλαγιάννης,Ο Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ν. Τρικάλων Χρήστος Χάιδος. Ο Δήμαρχος Πλαστήρα κ. Δ. Τσαντής, η Πρόεδρος του Συλλόγου Αργιθεατών Τρικάλων κ.  Έλλη Τσιρογιάννη                                                                                      Ο Νομάρχης Τρικάλων κ. Ηλίας Βλαχογιάννης τίμησε την εκδήλωση με το να συμπεριλάβει στον προγραμματισμό των έργων του  με το ποσό των 200.000 ΕΥΡΩ την ολοκλήρωση- ασφαλτόστρωση  του δρόμου τριών χιλιομ. από Γκρόπα προς Κατούσι .Αυτό έγινε κατά την επίδοση της πρόσκλησης για τη γιορτή από το Δήμαρχο Χ. Καναβό. Τον ευχαριστούμε και πάλι θερμά για λογαριασμό των δημοτών της Αργιθέας. Και σε άλλα με υγεία! ! !                  

Γιώργος Κωτής

        

                                                                                        

Προηγούμενο άρθρο Σε αναμονή το έργο της νέας κερκίδας ο Δήμος Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο Γενικό black out στα τουριστικά κονδύλια των Νομαρχιών