Ο Αγιασμός της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης


Με κάθε επισημότητα τελέστηκε ο αγιασμός για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς στον προαύλιο χώρο του 4ου Γενικού Λυκείου Καρδίτσας. Στον αγιασμό χοροστάτησε ο Μητροπολίτης της καθ’ ημάς Μητροπόλεως κ.κ. Κύριλλος. Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Υφυπουργός Παιδείας κ. Σπύρος Ταλιαδούρος, ο Νομάρχης Καρδίτσας κ. Φώτιος Αλεξάκος, ο Δήμαρχος Καρδίτσας κ. Δομήνικος Βερίλλης, ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Θεσσαλίας κ. Αργύριος Χαδούλης, ο Αντινομάρχης Καρδίτσας για θέματα Παιδείας κ. Γιάννης Σβάρνας, τα Διευθυντικά στελέχη της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Καρδίτσας, σχολικοί σύμβουλοι, Διευθυντές σχολείων, εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές. Οι ομιλητές ευχήθηκαν στους μαθητές, στους γονείς και στους εκπαιδευτικούς γόνιμη και δημιουργική σχολική χρονιά γεμάτη επιτυχίες.

Ο κ. Ταλιαδούρος

Ο Υφυπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Σπύρος Ταλιαδούρος που παρέστη, ως εκπρόσωπος της Κυβέρνησης, στην επίσημη τελετή αγιασμού της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στο 4ο Γυμνάσιο – Λύκειο Καρδίτσας στο μήνυμά του προς τους μαθητές, τις μαθήτριες και τους εκπαιδευτικούς με αφορμή την έναρξη της σχολικής χρονιάς ανέφερε:

«Η ανάπτυξη της γνώσης και των κατάλληλων δεξιοτήτων αποτελούν τα καλύτερα εφόδια για τους νέους μας στη σύγχρονη εποχή της παγκοσμιότητας, της γνώσης, της τεχνολογίας και της καινοτομίας. Η Πολιτεία μεριμνά για την ποιοτική αναβάθμιση της εκπαίδευσης. Είναι πεποίθησή μας ότι η Παιδεία και ο Πολιτισμός αποτελούν τα θεμέλια για την ισόρροπη και αειφόρο ανάπτυξη της χώρας, για την ευημερία όλων των πολιτών. Η φετινή χρονιά ξεκινά με νέα αυτοπεποίθηση και σύγχρονη νοοτροπία. Είναι η πρώτη φορά που όλες οι διοικητικές πράξει για την κάλυψη των λειτουργικών κενών έχουν γίνει εγκαίρως, ώστε τα σχολεία να μην παρουσιάζουν ελλείψεις δασκάλων και καθηγητών και όλα τα προβλέψιμα κενά να είναι καλυμμένα. Είναι η πρώτη φορά που τα βιβλία περιμένουν τους μαθητές και όχι το αντίθετο. Είναι η πρώτη φορά που η εισαγωγική επιμόρφωση των 7.300 νεοδιορισθέντων εκπαιδευτικών και των 5.000 αναπληρωτών γίνεται πριν τον σχολικό αγιασμό και όχι στη μέση του χειμώνα. Είναι η πρώτη φορά που τόσο νωρίς ξεκινά η πρόσθετη διδακτική στήριξη, η οποία χτυπά στον σκληρό της πυρήνα την παραπαιδεία. Αντιμετωπίζεται εμπράκτως το ζήτημα του υποχρεωτικού νηπιαγωγείου και της πλήρους λειτουργίας του ολοήμερου Σχολείου. Την ίδια στιγμή είναι σε εξέλιξη η κατασκευή 1.233 σχολικών μονάδων σε ολόκληρη τη χώρα, που θα καλύψουν σε μεγάλο βαθμό τα προβλήματα υποδομών που υπήρχαν όλα τα προηγούμενα χρόνια. Την περίοδο από τον Μάρτιο 2004 έως τον Ιούνιο 2008 πετύχαμε την ουσιαστική ανάπτυξη και εκσυγχρονισμό των σχολικών υποδομών μέσω έργων συνολικού ύψους περίπου 1,5 δις ευρώ εκ των οποίων 961 εκ. μέσω ΟΣΚ, 272 εκ. μέσω ΠΕΠ και 238 εκ. μέσω ΥΠΕΣΔΑ.  Χαρακτηριστικά να αναφέρω ότι:

  • Κατασκευάστηκαν 576 νέα σχολεία (403 από τον ΟΣΚ και 173 μέσω ΠΕΠ)
  • Αναβαθμίστηκαν 355 λειτουργούντα σχολεία (205 από τον ΟΣΚ και 150 μέσω ΠΕΠ)
  • Παραδόθηκαν συνολικά 9.350 νέες αίθουσες
  • Συντηρήθηκαν τα σχολεία με κονδύλιο συνολικού ύψους 238 εκ. ευρώ μέσω του ΥΠΕΣΔΑ.
  • Ακόμη, βρίσκονται σε εξέλιξη έργα:
  • για την κατασκευή 210 νέων σχολείων προϋπολογισμού 384 εκ. ευρώ,
  • για την αναβάθμιση 169 λειτουργούντων σχολείων προϋπολογισμού 133 εκ. ευρώ,
  • πρόκειται να παραδοθούν σύντομα 3.380 νέες αίθουσες συνολικού προϋπολογισμού 518 εκ. ευρώ.
  • Παράλληλα, υλοποιείται το μεγαλύτερο πρόγραμμα προσεισμικού ελέγχου που έχει ποτέ πραγματοποιηθεί και υλοποιείται με ευθύνη πέντε Πολυτεχνικών Σχολών της χώρας. Ειδικότερα,
  • διενεργήθηκε προσεισμικός έλεγχος σε 5.500 σχολεία, εκ των οποίων τα 4.800 κατασκευής προ του 1959 χωρίς αντισειμικό κανονισμό,
  • ενισχύονται και αναβαθμίζονται 320 σχολεία με κόστος 70 εκ. ευρώ.

Η απομάκρυνση αμιάντου ξεκίνησε πριν 3 χρόνια, ενώ έπρεπε να είχε ξεκινήσει πριν από 20 χρόνια. Έχει απομακρυνθεί ο αμίαντος από 550 σχολεία επί συνόλου 760 που υπάρχουν στοιχεία αμιάντου. Στις πυρόπληκτες περιοχές της Αχαΐας και της Ηλείας ενισχύονται και αναβαθμίζονται 240 σχολεία με κόστος 50 εκ. ευρώ, ενώ όλα τα πληγένται σχολεία θα λειτουργήσουν κανονικά στις 11.9.2008.

Υλοποιείται από τον ΟΣΚ πρόγραμμα 55 Ειδικών Σχολικών Μονάδων εκ των οποίων παραδόθηκαν 5, κατασκευάζονται 11, μελετώνται 23 και προγραμματίζονται 16. Ακόμη, υλοποιείται από τον ΟΣΚ πρόγραμμα 103 Κλειστών Γυμναστηρίων εκ των οποίων παραδόθηκαν 40, κατασκευάζονται 13 και προγραμματίζονται 50. Με νέο θεσμικό πλαίσιο αναβαθμίζεται η Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση. Η πολιτική του «Έξυπνου Σχολείου» αποδίδει. Με νέα αυτοπεποίθηση ξεκινούμε επενδύοντας σε μία ποιοτική εκπαίδευση, γιατί πιστεύουμε ότι «Όλα είναι θέμα Παιδείας». Παράλληλα με την ποιοτική αναβάθμιση της βασικής εκπαίδευσης πετύχαμε από το 2004 μέσω ενός συνόλου συνεκτικών νομοθετικών ρυθμίσεων τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας Ανώτατης Εκπαίδευσης σύμφωνα με τις σύγχρονες τάσεις και εξελίξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Εύχομαι από καρδιάς σε όλους τους μαθητές και το εκπαιδευτικό προσωπικό καλή επιτυχία και πρόοδο στην εκπαιδευτική σταδιοδρομία σας, καθώς και σε κάθε προσωπικό στόχο. Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στους γονείς σας για την πολύτιμη προσφορά και υποστήριξη που σας παρέχουν».

Προηγούμενο άρθρο Ο Αγιασμός για τη νέα σχολική χρονιά στο 1ο ΕΠΑΛ Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο Αγιασμός και εγκαίνια στο Ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο Ιτέας