Ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Καρδίτσας για την ευρωπαϊκή ημέρα στοματικής υγείας


Η 12η Σεπτεμβρίου φέτος είναι αφιερωμένη στο κεντρικό θέμα: << Στοματική Υγεία και Διαβήτης >>.
Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι ένα σύνδρομο μη φυσιολογικού μεταβολισμού υδατανθράκων , λίπους και πρωτεΐνης που οδηγεί σε οξείες και χρόνιες επιπλοκές , εξαιτίας της απόλυτης ή σχετικής έλλειψης ινσουλίνης.
Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Παρατηρητήριο Υγείας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, το 2012 προκάλεσε παγκοσμίως 1,5 εκατομμύρια θανάτους, 50% περισσότερους σε σχέση με το 2000.
Μόνο στην Ευρώπη υπάρχουν 60 εκατομμύρια διαβητικοί και σχεδόν ένας στους δέκα άνω των 25 ετών πάσχει από κάποιας μορφής σακχαρώδους διαβήτη (άνδρες 10,3% – γυναίκες 9,6%).
Είναι μια νόσος με γενικότερες επιδράσεις σε διάφορα συστήματα και όργανα του ανθρώπινου σώματος όπως είναι π.χ. η καρδιά, τα μάτια, τα άκρα, τα νεφρά, τα νεύρα αλλά και η στοματική κοιλότητα.
Πρόκειται για μια νόσο με συνακόλουθες στοματικές εκδηλώσεις οι οποίες επηρεάζουν την οδοντιατρική φροντίδα.
Οι εκδηλώσεις αυτές μπορεί να είναι :ουλίτιδα και περιοδοντίτιδα, οδοντική τερηδόνα, δυσλειτουργία σιελογόνων αδένων, παθήσεις του βλεννογόνου του στόματος, στοματικές λοιμώξεις και στοματοπροσωπικές αισθητηριακές διαταραχές.
Σήμερα η σχέση ανάμεσα στο σακχαρώδη διαβήτη και τις νόσους του περιοδοντίου είναι άριστα τεκμηριωμένη.
Συχνές είναι στους σακχαροδιαβητικούς ασθενείς οι μυκητιάσεις, η ξηροστομία, η καυσαλγία αλλά και η μειωμένη ικανότητα επούλωσης τραυμάτων.
<< Η στοματική υγεία τα και ο διαβήτης >> είναι ένα επίκαιρο θέμα δεδομένου ότι την τελευταία δεκαετία ο αριθμός των ανθρώπων που πάσχουν από διαβήτη έχει σημειώσει δραματική αύξηση στην Ε.Ε. αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο, ενώ η επίγνωση του κοινού σχετικά με τους τρόπους πρόληψης των στοματικών νόσων στους διαβητικούς ασθενείς είναι μάλλον περιορισμένη.

 

Προηγούμενο άρθρο Ο Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος με τους ανθρώπους του μόχθου και του μεροκάματου
Επόμενο άρθρο Να τηρηθεί η νομιμότητα για το ακατάσχετο των επιδοτήσεων και των ενισχύσεων ζητά η Α. Σκόνδρα