Ο πρωτογενής τομέας μπορεί να δώσει λύσεις στον Δήμο Σοφάδων


Στις σημερινές δύσκολες οικονομικές συνθήκες που ζούμε όλοι μας ο αγροτικός τομέας είναι αυτός ο οποίος θα πρέπει να ανταποκριθεί στο σημαντικό του ρόλο για ανάπτυξη. Τα προβλήματα της ελληνικής γεωργίας είναι πάρα πολλά, πολύπλοκα και με βάθος χρόνου. Προβλήματα τα οποία δε λείπουν και από τους αγρότες ενός κατεξοχήν αγροτικού Δήμου όπως είναι και ο Δήμος Σοφάδων.

Η κρίση εκτός από προβλήματα δημιουργεί και ευκαιρίες, τις οποίες πρέπει ο καθένας που ασχολείται στον τομέα της πρωτογενής παραγωγής να ανακαλύψει και στη συνέχεια να προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί.

Οι παραγωγοί θα πρέπει να εκμεταλλευτούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής με τελικό στόχο την παραγωγή ποιοτικών αγροτικών προϊόντων με συνεχή αυξανόμενη ζήτηση στις αγορές. Και στην προσπάθεια αυτή ο Δήμος οφείλει να έχει καθοριστικό ρόλο. Λαμβάνοντας υπόψη τα χαρακτηριστικά της περιοχής, βασικοί άξονες στους οποίους ο Δήμος μπορεί παρέχει έμπρακτη στήριξη είναι:

-Η Αξιοποίηση του κάμπου με στοχευμένες δράσεις και προτάσεις

–Η απόλυτη στήριξη στη βαμβακοκαλλιέργεια με καινοτόμες πρωτοβουλίες που θα καταστήσουν το παραγόμενο προϊόν πιο ανταγωνιστικό και κερδοφόρο. Δεν υπάρχει κανένας λόγος εγκατάλειψης.

-Η προώθηση ειδικών -εναλλακτικών καλλιεργειών, ύστερα από επιστημονικές αλλά και εμπορικές μελέτες

-Η αξιοποίηση των υδάτινων πόρων

-Η στήριξη των νέων αγροτών

-Η παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών στους αγρότες και βοήθεια πρόσβασης σε ευρωπαϊκά προγράμματα

Σήμερα δυστυχώς παρατηρείται μια άνευ προηγουμένου στασιμότητα στα αγροτικά θέματα. Η παρούσα Δημοτική Αρχή επιβεβαιώνει πως δεν είχε –ούτε έχει- συγκεκριμένο σχέδιο για την στήριξη του αγροτικού τομέα. Πιστή στην διαχειριστική αντίληψη που την διακατέχει, και όχι αναπτυξιακή , αρκείται στα έργα προηγούμενων διοικήσεων και της Νομαρχίας. Επιγραμματικά και ως απλά παραδείγματα να αναφέρουμε ότι δεν έγινε κανένα νέο αντλιοστάσιο ενώ σε ότι αφορά τα κλειστά δίκτυα που αποτελούν την πραγματική λύση στην άρδευση, δεν υπήρξε η παραμικρή εξέλιξη. Ιδιαίτερα δε, οι συγκρίσεις με τον όμορο Δήμο Παλαμά, για το τρέχον έτος, είναι τουλάχιστον αποκαρδιωτικές:

Δήμος Παλαμά: 80 παρόχθια 350.000 Ευρώ ιδία συμμετοχή.

Δήμος Σοφάδων: 0 παρόχθια 0 ιδία συμμετοχή.

Για καινοτόμες δράσεις και πρωτοβουλίες ούτε λόγος φυσικά

Δεν είχαμε πραγματικά καμιά πρόθεση να επανέλθουμε σε κανενός είδος αντιπαράθεσης αλλά ο κ. Παπαδόπουλος σε πρόσφατο δημοσίευμα για τον αγροτικό εξηλεκτρισμό στον ΤΟΕΒ Θεσσαλιώτιδας και την ιδία συμμετοχή του , άφησε…αόριστες αιχμές. Κύριε Δήμαρχε, ένα έχουμε να πούμε: «Λαγός τη φτέρη κούναγε, κακό της κεφαλής του». Απλά σας θυμίζουμε ότι πολύ έγκαιρα, στα μέσα της Άνοιξης, αντιλαμβανόμενοι το πρόβλημα και αφουγκραζόμενοι τις ανησυχίες των Διοικήσεων του ΤΟΕΒ και των αγροτών, ζητήσαμε με αίτηση την έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Ούτε συμβούλιο έγινε, ούτε το θέμα συζητήθηκε ποτέ. Και θα πρέπει να σημειωθούν εδώ οι αδιάκοπες προσπάθειες των Διοικήσεων του ΤΟΕΒ, τόσο του κ. Στεργιόπουλου που έτρεξε και μόχθησε, όσο και του κ. Αγναντόπουλου για τη σύνταξη των φακέλων με στόχο την ένταξη των αντλιοστασίων στο πρόγραμμα εξηλεκτρισμού.

. Η Δημοτική Αρχή οφείλει να αντιληφθεί ότι η στήριξη του πρωτογενή τομέα δεν είναι απλή προτεραιότητα, ούτε επιτυγχάνεται με έναν απλό διαχειριστικό προγραμματισμό. Αποτελεί επιτακτική ανάγκη. Με δεδομένο ότι ο Δήμος είναι και πρέπει να είναι ο βασικός αποδέκτης των προβλημάτων και ανησυχιών των δημοτών αλλά και συμπαραστάτης στους αγώνες του, δεσμευόμαστε ότι θα παλέψουμε, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων μας, να δημιουργήσουμε εκείνες τις προϋποθέσεις – υποδομές συντάσσοντας ένα ολοκληρωμένο αναπτυξιακό πρόγραμμα ώστε να αξιοποιήσουμε όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχει η περιοχή μας.

Αθανάσιος Σκάρλος

Δημοτικός Σύμβουλος Σοφάδων

 

Προηγούμενο άρθρο Περί διάσπασης του κλάδου των εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας
Επόμενο άρθρο «Πολιτιστικό Καλοκαίρι 2013″ στο Δήμο Μουζακίου