Ειδήσεις

ΠΑΜΕ Καρδίτσας: Να σταματήσει ο εμπαιγμός των εργαζομένων στο Βοήθεια στο Σπίτι


Οι εργαζόμενοι του Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» παραμένουν όμηροι της πολιτικής της τωρινής αλλά και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, που τους διατηρούσαν στην «άλμη» της ανασφάλειας με συμβάσεις ορισμένου χρόνου μέσα στα πλαίσια της γενικότερης πολιτικής, που ασκούσαν και συνεχίζουν να ασκούν στον τομέα της υγείας, πρόνοιας, κοινωνικής πολιτικής.

Όλο το προηγούμενο, λοιπόν, διάστημα τόσο η κυβέρνηση όσο και τα άλλα αστικά κόμματα, καθώς και οι εκφραστές τους στην τοπική διοίκηση, κάτω από τις ιδιαίτερες και δύσκολες συνθήκες, που επικρατούν λόγω της πανδημίας του νέου κορονοϊού, την αναγνώριση της κοινωνίας στην εργασία και την προσφορά των εργαζομένων του προγράμματος «Βοήθεια Στο Σπίτι» (ΒΣΣ) αναγνώρισαν τη σημασία και την αναγκαιότητα αυτών των εργαζομένων αφού καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες για την εξυπηρέτηση και βοήθεια των ευπαθών ομάδων.

Κάτω από την πίεση των ίδιων των εργαζομένων πραγματοποιείται αυτές τις μέρες η προκήρυξη του ΑΣΕΠ με αριθμό 4Κ/2020 για την πλήρωση 2.909 θέσεων τακτικού προσωπικού ΠΕ, ΤΕ, ΔΕ και ΥΕ στους ΟΤΑ Α’ βαθμού. Όμως, η κατανομή των θέσεων, όπως γίνεται, μας παραπέμπει στην προκήρυξη 3Κ/2018 και στην ίδια εξαπάτηση από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ των εργαζομένων στην καθαριότητα των Δήμων. Θυμίζουμε ότι η πλειοψηφία αυτών, που έδωσαν τον αγώνα για μόνιμες προσλήψεις, τελικά έμεινε απ’ έξω.

Μάλιστα, η ειδική εμπειρία, έτσι όπως μοριοδοτείται, ενδέχεται να αφήσει απ’ έξω πλήθος των ήδη εργαζομένων. Εξάλλου, διαβάσαμε στην ίδια την προκήρυξη ότι μοριοδοτείται επιπλέον η «μικρή» ηλικία των αιτούντων (έως 24 χρονών – 50 μόρια και 75 μόρια για αιτούντες που είναι 24 έως 30 ετών) κάτι που δεν ισχύει για τους ήδη εργαζόμενουςοι οποίοι είναι μεγαλύτεροι ηλικιακά. Επιπλέον, πριμοδοτείται με επιπλέον μόρια ο χρόνος ανεργίας (με 50 μόρια κάθε εξάμηνο μέχρι και 8 εξάμηνα). Όλα αυτά είναι παράγοντες που ενδέχεται να «πετάξουν απ’ έξω» ένα μέρος των ήδη εργαζομένων του προγράμματος. Μάλιστα, αν συνυπολογίσουμε για τις κατηγορίες ΠΕ, ΤΕ και ΔΕ τα διάφορα προσόντα μεταπτυχιακών, διδακτορικών κλπ τα οποία οι εργαζόμενοι μετά τα τόσα χρόνια εργασίας τους δεν διαθέτουν, αντιλαμβανόμαστε την κοροϊδία, που παίζεται σε βάρος τους.

Η κοροϊδία,όμως, της κυβέρνησης προς τους εργαζόμενους, που βρέθηκαν και θα βρεθούν στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά της εξάπλωσης της θανατηφόρας πανδημίας του κορονοϊού, δεν σταματάει στην προκήρυξη αυτή.

(Πολλοί) εργαζόμενοι που καθημερινά εξυπηρετούν τις αυξημένες ανάγκες της κοινωνίας σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες και η κυβέρνηση τους επιβάρυνε με επιπλέον αρμοδιότητες, παραμένουν απλήρωτοι για μήνες. Κυβέρνηση και δήμαρχοι υποκριτικά μιλούν για τους ήρωες της πρώτης γραμμής και με ευθύνη τους σε δεκάδες δήμους οι εργαζόμενοι είναι από 3 έως 7 μήνες απλήρωτοι, ενώ δεν είναι ενταγμένοι στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα και δεν συμπεριλαμβάνονται στο έκτακτο επίδομα που δόθηκε στο νοσηλευτικό προσωπικό. Λεφτά υπάρχουν για ιδιώτες, μεγαλοεπιχειρηματίες και διαφημίσεις, αλλά δεν υπάρχουν για τη δόση πληρωμής των εργαζόμενων στο Βοήθεια στο Σπίτι.

Απαιτούμε η κυβέρνηση να σταματήσει τον εμπαιγμό στους εργαζόμενους του προγράμματος ΒΣΣ. Να σταματήσει να έχει στους σχεδιασμούς της την ιδιωτικοποίηση των κοινωνικών δομών για την αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση των συμφερόντων των επιχειρηματικών ομίλων.

Η λαϊκή οικογένεια είχε χθες, έχει σήμερα λόγω της πανδημίας, αλλά πολύ περισσότερο θα έχει και αύριο την ανάγκη για δωρεάν δημόσιες και κοινωνικές υπηρεσίες, που να εξυπηρετούν τις πραγματικές της ανάγκες οι οποίες συνεχώς αυξάνονται και ως απότοκο των αντεργατικών και αντιλαϊκών πολιτικών, που εφαρμόζονται.

Είμαστε στο πλευρό των εργαζομένων του Προγράμματος Βοήθεια στο Σπίτι και τους καλούμε να μην ελπίζουν σε «μεσοβέζικες» λύσεις και συμβιβασμούς. Καλούμε τους εργαζόμενους να ενώσουν τη φωνή τους με το ταξικό εργατικό κίνημα διεκδικώντας:

  • Μονιμοποίηση όλου του υπάρχοντος προσωπικού του προγράμματος ΒΣΣ χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Ενίσχυση του προγράμματος με την πρόσληψη επιπλέον μόνιμου προσωπικού.
  • Καταβολή όλων των δεδουλευμένων.
  • Ένταξη στο καθεστώς ασφάλισης των ΒΑΕ.
  • Οριστική επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού σε όλους τους εργαζόμενους στο Δημόσιο.
Προηγούμενο άρθρο Συνάντηση του Αντιπροέδρου του ΕΛΓΑ κ. Δούκα με τον Δήμαρχο Καρδίτσας κ. Β. Τσιάκο
Επόμενο άρθρο Έργα αντιστήριξης στην Ε.Ο Καρδίτσας – Μουζακίου