Πανέτοιμη η Περιφερειακή Ενότητα για το δημοψήφισμα


Πανέτοιμη είναι η Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου.

Το εκλογικό υλικό (ψηφοδέλτια, φάκελοι, σάκοι) έχει ήδη καταφθάσει στα γραφεία της Αντιπεριφέρειας, ενώ όλο το αρμόδιο προσωπικό βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα. Άλλωστε, η υποδοχή των αποτελεσμάτων (μετά την καταμέτρηση στα εκλογικά κέντρα) θα γίνεται, όπως πάντα, στην Περιφερειακή Ενότητα της οποίας η αίθουσα συσκέψεων θα διαμορφωθεί κατάλληλα.

Όπως και στις τελευταίες εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, θα λειτουργήσουν 283 συνολικά εκλογικά τμήματα, ενώ το εκλογικό σώμα αυτή τη φορά ανέρχεται σε 133.819 (από 133.698 που ήταν την προηγούμενη εκλογική διαδικασία).

Σε ό, τι αφορά στους ετεροδημότες, ανέρχονται σε 129.780 συν τους 91 ετεροδημότες στα κοινά εκλογικά τμήματα (από 130.030 ετεροδημότες που είχαμε τον Ιανουάριο συν άλλους 42 στο ειδικό τμήμα που είχε λειτουργήσει τότε). Σε αυτή την περίπτωση, δηλαδή, παρατηρούμε μια μικρή μείωση του αριθμού των ετεροδημοτών.

Αξίζει να σημειώσουμε πως την ημέρα του δημοψηφίσματος θα παραμείνουν ανοιχτά τόσο το τμήμα έκδοσης ταυτοτήτων της Αστυνομίας, όσο και το Ληξιαρχείο ούτως ώστε να εξυπηρετηθούν οι πολίτες.

 

Η διαδικασία για το δημοψήφισμα

  • Η ψηφοφορία θα πραγματοποιηθεί με βάση τους εκλογικούς καταλόγους έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί μέχρι την 30ή Απριλίου 2015, γεγονός που σημαίνει ότι θα συμμετέχουν και όσοι έχουν κλείσει το 18ο έτος της ηλικίας τους μέχρι τα τέλη Απριλίου.
  • Οι πολίτες θα ψηφίσουν στα ίδια εκλογικά τμήματα που είχαν ψηφίσει στις βουλευτικές εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015. Τα τμήματα θα στελεχώνονται με τις εφορευτικές επιτροπές και τους δικαστικούς αντιπροσώπους που είχαν εργαστεί στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου.
  • Δεν θα υπάρχουν ειδικά τμήματα για τους ετεροδημότες που ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους και θα μπορούν να ψηφίσουν σε εκλογικά τμήματα της πόλης που διαμένουν. Σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών, «οι ετεροδημότες εκλογείς να ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους και στο δημοψήφισμα, σε κοινά εκλογικά τμήματα μαζί με τους λοιπούς εκλογείς, εφόσον είχαν υποβάλει σχετική αίτηση μέχρι 30 Απριλίου 2015 και περιελήφθησαν σε ειδικούς εκλογικούς καταλόγους. Στην περίπτωση αυτή, πριν από το όνομα κάθε ετεροδημότη στους βασικούς εκλογικούς καταλόγους, φέρεται η ένδειξη «Ε». Για παράδειγμα, ένας ετεροδημότης ψηφοφόρος που διαμένει στο Χαλάνδρι και ψήφιζε σε ειδικό τμήμα στην Αθήνα για τους ετεροδημότες που προέρχονται από νομούς της Κρήτης, θα ψηφίσει σε εκλογικό τμήμα του Δήμου Χαλανδρίου.
  • Για τη μετακίνηση των ψηφοφόρων στους τόπους άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος ο υπουργός Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση -και συγκεκριμένα το υπουργείο Μεταφορών- διαβουλεύεται με ακτοπλοϊκές εταιρείες, καθώς και με εταιρείες υπεραστικών συγκοινωνιών (ΟΣΕ, ΚΤΕΛ κ.λπ.) προκειμένου να εξασφαλιστούν εκπτώσεις ακόμα και μηδενική συμβολή των πολιτών για τη μεταφορά τους, προκειμένου να συμμετάσχουν στο δημοψήφισμα. Αργά χθες το απόγευμα τα ΚΤΕΛ ανακοίνωσαν έκπτωση στα εισιτήρια των εκλογέων 25% από σήμερα μέχρι και τις 6 Ιουλίου και η ΤΡΑΙΝΟΣΕ έκπτωση 50%
  • Το δημοψήφισμα θα πραγματοποιηθεί σε περίπου 19.000 τμήματα ανά την επικράτεια και έχει ήδη ξεκινήσει η αποστολή των εκλογικών σάκων στις απομακρυσμένες περιοχές και στα νησιά.

Σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών, οι δημόσιοι υπάλληλοι μπορούν να λάβουν άδεια μέχρι και τις 10 Ιουλίου για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

 

 

Προηγούμενο άρθρο Κ. Τσιάρας : Η κυβερνητική εξαπάτηση συνεχίζεται
Επόμενο άρθρο Κοινή δήλωση Αλεξάκου, Αρχοντή, Κανταρτζή, Παπαλού για το δημοψήφισμα