Ειδήσεις

Παναγιώτα Βράντζα: Ιδιωτικοποιούνται και οι έλεγχοι στα τρόφιμα


Τα τελευταία πολλά χρόνια,ο πρωτογενής τομέας στη χώρα μας βρίσκεται σε φθίνουσα πορεία αλλά και σε μια εν γένειλανθάνουσα κατάσταση.

Η παραγωγική διαδικασία,είναι κατά κανόνα προσανατολισμένη στην εξασφάλιση επιδοτήσεων και ενισχύσεων, με την παραγωγή, αυτή καθαυτή, να βρίσκεται σε δεύτερο πλάνο. Η πολιτεία από την άλλη, έχει περιορίσει το ρόλο της στην τήρηση των ελάχιστων ισορροπιών, χωρίς όραμα, σχεδιασμό και εφαρμογή πραγματικά παραγωγικών πολιτικών.

Σε αυτό το περιβάλλον ανθεί η παραβατικότητα,με τις ελληνοποιήσεις, τις παράνομες εισαγωγές και τη νοθεία να αποτελούν σε κάποιες περιπτώσεις τον κανόνα.Συνθήκες οι οποίες αποτελούν έναν ακόμη ανασταλτικό παράγοντα ανάπτυξης και μια ακόμη αιτία εγκατάλειψης τουεπαγγέλματος.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ προσπαθώντας να αντιμετωπίσει,αυτό το πρόβλημαστην κτηνοτροφία,νομοθέτησε την υποχρεωτική αναγραφή της χώρας προέλευσης στο γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Ένας νόμος που φυσικά δεν αρκεί, αλλά δίνει το στίγμα για το πως το κράτος μπορεί να συμβάλλει θετικά στην παραγωγική διαδικασία και την πραγματική στήριξη των παραγωγών. Προϋπόθεση για την εφαρμογή τέτοιων μέτρων είναι ένας ισχυρός και αποτελεσματικόςδιοικητικός μηχανισμός, ο οποίος, αξιοποιώντας και τα διαθέσιμα τεχνολογικά μέσα θα λειτουργεί προς όφελος των παραγωγών και του κοινωνικού συνόλου.

Με την αλλαγή της κυβέρνηση και την ανάληψη καθηκόντων από τη ΝΔ και ενώ ο συγκεκριμένος νόμος δεν έχει μπει ακόμη σε εφαρμογή, το υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης κατέθεσε ρύθμιση στη βουλή, με την οποία οι έλεγχοι των μεταποιητικών μονάδων αγροδιατροφικών προϊόντων, θα γίνεται από  ιδιωτικές εταιρίες.

Η ιδεολογική προσέγγιση της ΝΔ είναι γνωστή, όπως και η πρακτική της να εξυπηρετεί απροκάλυπτα τα συμφέροντα των «φίλων» επιχειρηματιών, χωρίς να κρατάει ούτε τα προσχήματα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση όμως τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά, γιατι δεν είναι μόνο θέμα κέρδους και χρημάτων. Θεωρώντας το κράτος ιδιοκτησία της, μοιράζει θέσεις και αρμοδιότητες σε ημετέρους αδιαφορώντας για την παραγωγή, τους παραγωγούς, τη δημόσια υγεία και εν τέλειγια το σύνολο των πολιτών της χώρας.

Οι έλεγχοι λοιπόν σε ιδιωτικές εταιρίες και οι πολίτες έρμαια της κερδοφορίας.

Πρέπει όλοι να αγωνιστούμε για να αποτρέψουμε αυτή την εξέλιξη και σε αυτόν τον αγώνα πρέπει να είμαστε ενωμένοι.

 

Προηγούμενο άρθρο Δράση με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Συντήρησης
Επόμενο άρθρο Εκκλησιαστικά νέα