Πανελλαδική πρωτιά για το Νοσοκομείο Καρδίτσας βάσει αξιολόγησης – Σε οικονομικούς και ποιοτικούς δείκτες


Στην πανελλαδική πρωτιά που κατέγραψε το Νοσοκομείο Καρδίτσας βάσει αξολόγησης από το Υπουργείο Παιδείας, στα έργα που έγιναν μέσω ΕΣΠΑ, αλλά και στα προβλήματα που παρουσιάζει σε σχέση με την έλλειψη γιατρών ειδικοτήτων αναφέρθηκε χθες ο ΔΥΠΕάρχης Θεσσαλίας κ. Λάζαρος Μακρής κατά την επίσκεψή του στο Νοσοκομείο Καρδίτσας. Ο κ. Μακρής συνεχάρη τόσο τον Διοικητή του Νοσοκομείου κ. Σωτηρόπουλο όσο και το προσωπικό για τις υπηρεσίες τους και την καλή συνεργασία με την ΔΥΠΕ, χαρακτηρίζοντας «δημιουργική ανατροπή» τους στόχους που τίθενται και έρχονται εις πέρας. Ο κ. Μακρής απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με την έλλειψη γιατρών ειδικοτήτων ή έλλειψη υλικών και φαρμάκων, τόνισε οτι σε σχέση με τους γιατρούς -δεδομένου οτι δεν γίνονται προσλήψεις- το πρόβλημα λύνεται με τις μετακινήσεις, ενώ η έλλειψη φαρμάκων ή υλικών οφείλεται στη μη καλή συνεργασία των υπηρεσιών μεταξύ τους.

Ο κ. Μακρής

Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, δια στόματος του ιδίου του Υπουργού Υγείας κ. Άδωνι Γεωργιάδη – παρουσία όλων των Διοικητών Νοσοκομείων και Υγειονομικών Περιφερειών της χώρας – μεταφέρθηκε το αποτέλεσμα μιας αξιολόγησης των υπηρεσιών του Υπουργείου, σύμφωνα με την οποία το Νοσοκομείο Καρδίτσας ήταν και παραμένει πρώτο. Με τους καλύτερους οικονομικούς δείκτες, σε επίπεδο χώρας άλλα και τις καλύτερες ποιοτικές επιδόσεις των υπηρεσιών του προς τους πολίτες. Προς τους ασθενείς και τους οικείους τους. Αυτή η Πανελλαδική πρωτιά μας κάνει όλους υπερήφανους.

Δεν επαναπαυόμαστε όμως. Εξακολουθούμε να γνωρίζουμε τις δυνατότητες, αλλά να αναγνωρίζουμε τις αδυναμίες μας και να προσπαθούμε εμμονικά να γίνουμε ακόμη καλύτεροι.

Με την ευκαιρία αυτή θέλω να πληροφορήσω ότι η πρωτιά του Γενικού Νοσοκομείου Καρδίτσας ίσως οδήγησε τους διοργανωτές ενός Συνεδρίου του Υπουργείου Υγείας που αφορά στην ποιότητα, να με προτείνουν μεταξύ άλλων διακεκριμένων εισηγητών, καθηγητών ξένων Πανεπιστημίων, ως ομιλητή. Αποδέχθηκα μετά χαράς την τιμητική αυτή πρόταση και προτίθεμαι για όλους τους παρακάτω λόγους να παρουσιάσω τα αποτελέσματα ενός χρόνου των ερευνών «Ικανοποίησης Ασθενών» του Νοσοκομείου Καρδίτσας.

Βρίσκομαι όμως σήμερα εδώ και για έναν ακόμη λόγο.

Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα υπεγράφη από τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας η σύμβαση για τα Κέντρα Υγείας του Ν. Καρδίτσας. Αποδεικνύουμε στην πράξη ότι ο λόγος με την πράξη για μας είναι έννοιες ταυτόσημες. Θέλω σε αυτό το σημείο να υπογραμμίσω ότι το Νοσοκομείο Καρδίτσας ήταν και παραμένει το πρώτο Νοσοκομείο σε επίπεδο ένταξης έργων στο ΕΣΠΑ. Δεν πρόκειται για τυχαίο αποτέλεσμα. Υπήρξε και συνεχίζεται μια στενή συνεργασία μεταξύ του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, κ. Κ. Αγοραστού, του Αντιπεριφερειάρχη κ. Β. Τσάκου και της Τεχνικής Υπηρεσίας του, των Δημάρχων και των συνεργατών τους και άλλων φορέων της περιοχής, όταν τους χρειαστήκαμε.

Με την ίδια μέθοδο εργάζεται σήμερα και η 5η Υγειονομική Περιφέρεια. Το αποτέλεσμα:

Ενώ πριν λίγο καιρό το ζητούμενο ήταν να ωριμάσουμε έργα, το σημερινό ζητούμενο είναι το «φρενάρισμα» τους, διότι βρισκόμαστε σε φάση overbooking.

Ιδιαίτερα, για να επανέλθω στο «τριπλό έργο» των Κέντρων Υγείας, αυτό έρχεται ως αποτέλεσμα μίας επίπονης προσπάθειας που ξεκινάει πριν και την δική μου θητεία ως Διοικητού στο Νοσοκομείο.

Πιστέψαμε και πιστεύουμε στην Πρωτοβάθμια φροντίδα γενικά και την θωρακίζουμε.

Κλείνοντας θέλω να προσθέσω ότι κινούμενοι με κίνητρο την ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, η 5η Υγειονομική Περιφέρεια απέστειλε τις Κινητές Μονάδες και βρίσκονταν μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα στην ορεινή περιοχή της Λίμνης Πλαστήρα. Για όσους ίσως δεν γνωρίζουν, θέλω να υπογραμμίσω ότι η 5η Υγειονομική Περιφέρεια είναι η μόνη Υγειονομική Περιφέρεια που διαθέτει αλλά και λειτουργεί Κινητές Μονάδες κυρίως σε ορεινές και δυσπρόσιτες περιοχές, αποδεικνύοντας στην πράξη ότι για εμάς δεν υπάρχουν «ξεχασμένες περιοχές» της Πατρίδας μας.

Προηγούμενο άρθρο Ολοκληρώθηκε και δόθηκε στην κυκλοφορία το οδικό έργο Γέφυρα Παλιαντώνη – Ι.Μ. Σπηλιάς
Επόμενο άρθρο Καταλήψεις με το «καλημέρα σας» και στην Καρδίτσα