Ειδήσεις

Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας: Καινοτόμα εργαστήρια ρομποτικής


Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, αξιοποιώντας στο έπακρο υλικούς και ανθρώπινους πόρους, από το 2016 συντονίζει και υλοποιεί με τεράστια επιτυχία το αυτοχρηματοδοτούμενο έργο TALOS στο πλαίσιο του οποίου εκτός από τα καινοτόμα εργαστήρια δημιουργίας και έκφρασης στα οποία εμπλέκονται τα παιδιά σε συνεργασία με μια διεπιστημονική ομάδα άριστα καταρτισμένων επιστημόνων κι εκπαιδευτών (μέλη ΔΕΠ, Διδάκτορες, Υποψήφιοι διδάκτορες, μεταπτυχιακοί φοιτητές) έχουν ήδη σημειωθεί και αρκετές διακρίσεις σε εγχώριους και διεθνείς διαγωνισμούς (πρόκριση της αγωνιστικής ομάδας στον τελικό του Διεθνούς διαγωνισμού ρομποτικής FLLμεταξύ 170 ομάδων από όλη την Ελλάδα, πρόκριση στις 10 επικρατέστερες ομάδες στον Ευρωπαϊκό διαγωνισμό AstroPiτης ESA μεταξύ 250 από όλη την Ευρώπη, βράβευση του πρωτότυπου ρομποτικού Σεισμογράφου στον σχετικό Πανελλήνιο Διαγωνισμό, βράβευση της ομάδας από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις καινοτόμες εκπαιδευτικές δράσεις στη ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας κ.α.). Ως προς τις δράσεις του TALOS για τη φετινή χρονιά 2018-2019, έχει σχεδιαστεί η διεξαγωγή μιας σειράς εργαστηρίων με εμπλουτισμένο περιεχόμενο και με βάση νέες συνεργασίες τόσο σε τοπικό όσο και σε πανελλαδικό επίπεδο, πάντα με επίκεντρο την εμβύθηση των παιδιών σε σενάρια δημιουργικής αξιοποίησης των νέων τεχνολογιών αλλά και την εμπλοκή τους σε σενάρια χρήσης σύγχρονων εργαλείων με εστίαση και σε ζητήματα αισθητικής και απτικής δημιουργίας.

To εργαστήριο του ΤALOS, λειτουργεί πλέον στο κτίριο του πρώην Γαλλικού Ινστιτούτου (Ροζού-Γαλλίας, Βόλος) Για πληροφορίες και διευκρινίσεις, οι συντονιστικοί υπεύθυνοι του έργου (κ. Πρώιας, κ. Κούριας) είναι προσβάσιμοι μέσω e-mail (talosuth@uth.gr) ενώ εναλλακτικά, το έργο TALOS έχει παρουσία τόσο στo Facebook (TALOS-ed-UTH-robotix) όσο και στο διαδίκτυο (http://talos.uth.gr/). Πληροφορίες μπορείτε να πάρετε και από την ηλεκτρονική διεύθυνση (http://www.eadp.uth.gr/). Nα σημειωθεί ότι οι εγγραφές ξεκινάνε από τη 1/9, θα ολοκληρωθούν στις 23/9 και δεδομένου ότι οι θέσεις είναι περιορισμένες, η διαδικασία πραγματοποιείται αποκλειστικά ηλεκτρονικά (η φόρμα εγγραφής βρίσκεται στην ιστοσελίδα του TALOS) για καλύτερη και πιο αξιοκρατική εξυπηρέτηση των ενδιαφερόμενων.

Τέλος, για την Κυριακή 9/9 (κτίριο του πρώην Γαλλικού Ινστιτούτου, Ροζού-Γ. Καρτάλη, Βόλος)μεταξύ 10:00-14:00 π.μ. έχει προγραμματιστεί εκδήλωση «Ανοιχτές θύρες του ΠΘ για τα εργαστήρια Εκπαιδευτικής Ρομποτικής), στην οποία γονείς και παιδιά μπορούν να γνωρίσουν από κοντά τα προσφερόμενα εργαστήρια, έχουν τη δυνατότητα να συναντηθούν με τους εκπαιδευτές, να συνομιλήσουν μαζί τους και να ενημερωθούν σχετικά.

 

 

Προηγούμενο άρθρο Ημερίδα με θέμα τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας
Επόμενο άρθρο Προτάσεις του ΣΒΘΚΕ για τη στήριξη της παραγωγικής βάσης