«Πανηγυρική η έναρξη του 28ου Πανελλήνιου Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Καρδίτσας»


Πανηγυρικά ξεκίνησε το βράδυ της Παρασκευής 9 Μαρτίου το 28ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Καρδίτσας που διοργανώνει η Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων του Νομού σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας – Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, το Δήμο Καρδίτσας – ΔΗΚΕΚ, το Επιμελητήριο Καρδίτσας και με τη συμπαράσταση της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων.
Για άλλη μια χρονιά, η αίθουσα του Δημοτικού Κινηματοθέατρου ήταν κατάμεστη, ενώ την έναρξη του Φεστιβάλ κήρυξε ο δήμαρχος Καρδίτσας κ. Κώστας Παπαλός ευχόμενος ακόμα μεγαλύτερες επιτυχίες στο θεσμό.
Προηγήθηκε το καλωσόρισμα της Προέδρου της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων κ. Κατερίνας Σταθοπούλου η οποία, μεταξύ άλλων, ανέφερε τα ακόλουθα :
«Η Καρδίτσα υποδέχεται την Άνοιξη με την Τέχνη ! Με την ύψιστη μορφή τέχνης, το θέατρο, την πλέον συνδυαστική και σύνθετη μορφή έκφρασης πνεύματος, σώματος και – κυρίως – ψυχής ! Γιατί το θέατρο μόνο ΄΄ψυχή΄΄ χρειάζεται για να ξεκινήσει και να τελειώσει Μεράκι, ιδέες, πρωτοτυπία, αυτοσχεδιασμός, σενάριο, υποκριτική ικανότητα, σκηνικά, κοστούμια – όλα ακολουθούν και υποτάσσονται στη δύναμη αυτή, την ακαταμάχητη για δημιουργία !
Το Ερασιτεχνικό Θέατρο – η αγνότερη και πιο ανιδιοτελής μορφή του είδους – μακριά από οικονομικές εξαρτήσεις  και συμφέροντα έχει αποδείξει πως με την αγάπη και μόνον των συντελεστών του για έκφραση ΄΄επί σκηνής΄΄ μπορεί να αναδειχθεί σε υψηλή πνευματική αξία.
Το Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου στα 28 χρόνια της ωριμότητάς του υποδέχεται θιάσους από όλη την Ελλάδα, καλωσορίζει αγαπημένους φίλους και ανοίγει την αγκαλιά του στην κοινωνία μέσα από ξεχωριστές παραστάσεις, τιμητικά αφιερώματα σε σημαντικές προσωπικότητες του χώρου, αλλά και με ένα πλήθος παράλληλων εκδηλώσεων που επιμελήθηκαν οι φορείς της περιοχής μας.
Φέτος, ωστόσο, απ ΄ την πλατεία του Κινηματοθέατρο κι απ ΄ την Κριτική Επιτροπή θα λείπει ο Τάσος Ζωγράφος… Ο άνθρωπος που τόσο αγάπησε την Καρδίτσα, το θεσμό και τους ανθρώπους του ! Εμείς, αδύναμοι για ό, τι άλλο, του αφιερώνουμε τη φετινή διοργάνωση».
Ακολούθησε η θεατρική παράσταση με την Κάτια Σπερελάκη στο έργο «Νίνα 2» που εισέπραξε το πιο θερμό χειροκρότημα του κοινού. Ήταν ο σπαρακτικός μονόλογος μιας γυναίκας που θέτει αναπάντητα ερωτήματα. Μιας γυναίκας ανεξάρτητης και μόνης, αλλά ταυτόχρονα ευαίσθητης και απογοητευμένης με τον εαυτό της που κατάφερε να παρασύρει το κοινό σε ένα ταξίδι αυτογνωσίας που αφορά όλους όσους αναρωτιούνται για τις σωστές και λανθασμένες επιλογές της ζωής τους.
Το Σάββατο 10 Μαρτίου, το Φεστιβάλ συνεχίστηκε με το αφιέρωμα στον αείμνηστο σκηνογράφο – ζωγράφο Τάσο Ζωγράφο που έφυγε από τη ζωή πέρυσι τον Μάρτη. Γι ΄ αυτή την ξεχωριστή προσωπικότητα, για τον φίλο του Φεστιβάλ και της Καρδίτσας μίλησαν ο σκηνοθέτης Βασίλης Κυρίτσης και η πρώην Γραμματέας της Ένωσης Πολιτιστικών κ. Βάσω Κοζιού. Παρέμβαση έγινε και από το μέλος της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων κ. Μανώλη Στεργιόπουλο.
Τη σκυτάλη, πήρε η Ερασιτεχνική Θεατρική Ομάδα Λακωνίας που διαγωνίστηκε με το έργο «Ποιος σκότωσε τον William;»
Συνολικά θα διαγωνιστούν 8 ερασιτεχνικοί θίασοι που μας έρχονται από κάθε γωνιά της Ελλάδας, ενώ το δύσκολο έργο της Κριτικής Επιτροπής έχουν αναλάβει ο θεατρικός συγγραφέας Γιώργης Χριστοφιλάκης, ο σκηνοθέτης Βασίλης Κυρίτσης, ο ηθοποιός Γιάννης Μόρτζος, η μουσικοσυνθέτης Αλίκη Καγιαλόγλου και ο ζωγράφος – εικαστικός Γιάννης Τρούκης.
Οι παραπάνω θα επιλέξουν τρία βασικά βραβεία (Καλύτερης παράστασης, Σκηνοθεσίας και Επιλογής Κειμένου) και δέκα τιμητικά (Πρωτότυπου Κειμένου, Α ΄ Γυναικείου Ρόλου, Α ΄ Ανδρικού Ρόλου, Β ΄ Γυναικείου Ρόλου, Β ΄ Ανδρικού Ρόλου, Ενδυματολογίας, Σκηνογραφίας, Μουσικής Σύνθεσης, Μουσικής Επένδυσης, Προγράμματος).
Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ, που θα διαρκέσει μέχρι την επόμενη Κυριακή 18 Μαρτίου, περιλαμβάνει επίσης τέσσερα τιμητικά αφιερώματα σε γνωστούς και αγαπημένους ανθρώπους από το χώρο του θεάτρου και του πολιτισμού και πιο συγκεκριμένα θα τιμηθούν : οι ηθοποιοί Κάτια Δανδουλάκη, Λυδία Κονιόρδου και Παύλος Χαϊκάλης καθώς επίσης και ο σκηνογράφος – ενδυματολόγος Γιάννης Μετζικώφ.
Το «ραντεβού» με το θεατρόφιλο κοινό θα δίνεται καθημερινά στις 8.30μμ στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο Καρδίτσας και το εισιτήριο κοστίζει 5 ευρώ.

Το πρόγραμμα του διημέρου

Κυριακή 11 Μαρτίου 2012 – Ώρα 8.30μμ.
> Διαγωνιστικό μέρος
Πνευματικό – Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Κορινθίων με το έργο «Οι Γερμανοί ξανάρχονται» – «Δεν λιγοστεύει η σιωπή με μια λέξη»

Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012 – Ώρα 8.30μμ.

> Τιμητικό αφιέρωμα
Στην ηθοποιό Κάτια Δανδουλάκη
Ομιλητής : Σταμάτης Κραουνάκης, μουσικοσυνθέτης
> Διαγωνιστικό μέρος
Θεατρική Ομάδα «Πολιτιστικές Απόπειρες» Ν. Μάκρης Μαραθώνα με το έργο «Εφτά λογικές απαντήσεις»

Προηγούμενο άρθρο «Εκδήλωση για την απελευθέρωση της Καρδίτσας από την Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων και το 14ο Δημοτικό Σχολείο Καρδίτσας»
Επόμενο άρθρο Τα πολλά προβλήματα λύγισαν τον ΣΠΑΚ