Παπατζήδες και παπατζηλίκια


  Βασίλης Κρανιάς, μέλος της Γραμματείας Καρδίτσας του ΠΑΜΕ

Το τελευταίο χρονικό διάστημα, και μάλιστα με «σοσιαλιστική» κυβέρνηση, ψηφίστηκαν τόσα αντιλαϊκά μέτρα που έχουν εξαγριώσει ακόμα και τους πιο υπομονετικούς ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ. Μαζί με τον ΛΑΟΣ το ΠΑΣΟΚ ψήφισε το μνημόνιο που περιέχει τις δεσμεύσεις προς τους ληστοσυμμορίτες των διάφορων διεθνών τοκογλυφικών οργανισμών και με πρόσχημα και τις υποχρεώσεις και δεσμεύσεις του μνημονίου, άρχισε την επίθεση σε κάθε λαϊκό δικαίωμα και κατάχτηση.

Από πού να αρχίσεις και που να τελειώσεις: αυξήσεις ορίων ηλικίας, πετσόκομμα μισθών και συντάξεων, κατάργηση δώρων, απελευθέρωση απολύσεων, φοροεπιδρομή στα λαϊκά στρώματα, απαγόρευση αυξήσεων, … και από την άλλη μοίρασμα δισεκατομμυρίων στην μεγαλοεργοδοσία, στο κεφάλαιο και τους εκπροσώπους του.

Προσπάθησαν και προσπαθούν, τρομοκρατώντας το λαό, και λέγοντάς του συνειδητά ψέματα να καλμάρουν την οργή του, για να περάσουν ανώδυνα για το σύστημα τα μέτρα. Από τον πρωθυπουργό μέχρι τον τελευταίο βουλευτή ή παραγοντίσκο, όλοι έχουν πέσει με τα μούτρα και μας δουλεύουν ψιλό γαζί. Ρίχνουν κλάμα, βάζουν «διλήμματα», αλλά στη βουλή δεν έχουν κανένα δίλλημα, ψηφίζουν ότι τους έδωσε εντολή η τρόικα και οι βιομήχανοι. Κάποιοι αριστερίζοντες έβαλαν πλάτη στην κυβέρνηση καλώντας τους βουλευτές της να «αντισταθούν» και να καταψηφίσουν το ασφαλιστικό γιατί τάχα δεν ήταν στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, καλιεργώντας έτσι αυταπάτες στους εργαζόμενους και αποτρέποντάς τους να παλέψουν.

Διαβάζουμε στον τοπικό τύπο την ομιλία ενός απ΄ αυτούς στη βουλή: «Ας αναγνωρίσουμε όλοι μας την τεράστια προσπάθεια που έχει καταβληθεί από την Κυβέρνηση για την ενσωμάτωση όλων όσων προβλέπονται από το Μνημόνιο, με τρόπο όσο το δυνατόν πιο δίκαιο και ανώδυνο. Και κυρίως, ας αναγνωρίσουμε τα θετικά σημεία του νομοσχεδίου που επιφέρουν αυτά που έπρεπε να είχαν γίνει εδώ και χρόνια, μέτρα που θα εξυγιάνουν και θα εξορθολογήσουν το ασφαλιστικό μας σύστημα, ένα σύστημα που επιτρέπει στα παιδιά μας να πάρουν σύνταξη και να μην προστρέξουν στην ιδιωτική ασφάλιση». Εδώ το ψέμα πάει σύννεφο:   καταργούν την Κοινωνική Ασφάλιση και τις συντάξεις και μας λέει ότι τα διασφαλίζουν !!!

Διαβάζουμε την ομιλία άλλου κυβερνητικού βουλευτή στον τοπικό τύπο: «Οι αλλαγές, που θέλαμε να κάνουμε και που είχαμε προγραμματισμένες προεκλογικά, έγιναν επώδυνες μετεκλογικά. Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει διατάξεις  που αλλάζουν βίαια τους όρους και τις προσδοκίες μιας ολόκληρης ζωής, εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων. Επίσης, είναι τραγικό που εξαναγκαζόμαστε  να κόψουμε την 13η  και 14η  σύνταξη. …. το μείζον σ’ αυτές τις συνθήκες είναι να καταφέρει  η Κυβέρνηση να ανασυγκροτήσει τον τόπο…. Λοιπόν, δεν θα ήμουν εγώ αυτός που θα υπονόμευε αυτή τη δυνατότητα, καταψηφίζοντας μιας τέτοιας σημασίας νομοσχέδιο.

Αλλά, όμως, με την ίδια  συνείδηση πολιτικής και  κοινωνικής ευθύνης, επισημαίνω  στην Κυβέρνηση,  ότι μέχρι σήμερα και στο ασφαλιστικό και στο εισοδηματικό και στο εργασιακό και στο φορολογικό, τα βάρη έπεσαν μονόπαντα στους εργαζόμενους και στους συνταξιούχους. Δεν μπορεί να μην  πληρώνουν και αυτοί που τα έχουν, αυτοί που τα πήραν, αυτοί που έφτιαξαν περιουσίες και αυτοί που τα διαχειρίζονται». Εδώ πέφτει κλάμα για τα δικαιώματα που καταργούνται αλλά η ψήφος πέφτει υπέρ της κατάργησης.

Εκεί που το παπατζηλίκι πάει σύννεφο είναι με τον πρωθυπουργό. Ο Γιωργάκης που τον έβριζαν τα μισά στελέχη του ΠΑΣΟΚ δημόσια για ακατάλληλο, ενώ μόλις έγινε πρωθυπουργός έγινε Γιώργος και κατάλληλος, δήλωσε πριν λίγες μέρες:  «…με έχουν ρωτήσει: ως σοσιαλιστής, πώς αισθάνεστε όταν λαμβάνετε αυτά τα δύσκολα μέτρα; Είπα ότι αισθάνομαι πως οι αξίες μου ενδυναμώθηκαν ακόμα περισσότερο, οι πεποιθήσεις μου για το σωστό, το διαφορετικό είδος κοινωνίας που χρειαζόμαστε, είναι ακόμα πιο ισχυρές». Θαυμάστε τον, που θάλεγε ο Χάρυ Κλύν. Ακόμα και τώρα μετά από τόσα χρόνια ΣΟΣΙΑΛΗΣΤΕΙΑΣ των ιδανικών της εργατικής τάξης από το ΠΑΣΟΚ, με όλες αυτές τις ανατροπές,  βγαίνει και μιλάει για «σοσιαλισμό». Δεν τον νοιάζει η ξεφτίλα αρκεί να παίξει το ρόλο για τον οποίο τον έντυσαν πρωθυπουργό.

Όμως για τους εργαζόμενους, για όλα τα λαϊκά στρώματα, τα βάσανά δεν τελείωσαν με αυτά τα νομοσχέδια. Ακολουθούν και άλλα, πιο σκληρά, πιο αντεργατικά, πιο αντιλαϊκά. Η ενδιάμεση έκθεση του ΔΝΤ αποδίδει εύσημα στην κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ για τα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα με βάση το μνημόνιο, αλλά προοιωνίζεται και νέα αντεργατικά μέτρα, όπως και η στρατηγική «ΕΕ-2020». Στο στόχαστρο μπαίνουν οι ήδη μηδαμινές δαπάνες για νοσοκομεία και ασφαλιστικά ταμεία, που σημαίνει νέες περικοπές, επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων, «απελευθέρωση» επαγγελμάτων, νέα μέτρα ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου, νέο χτύπημα στο εργατικό εισόδημα, νέες φοροεπιδρομές, αλλά και νέες ανατροπές στο Ασφαλιστικό (το προβλέπει και η «Πράσινη Βίβλος»). Και πάλι οι εκπρόσωποι του κεφαλαίου στη βουλή θα πουν τα ίδια και ας είναι τόσο νωπά τα προηγούμενα.

Να μην έχουν αυταπάτες οι εργαζόμενοι, όλοι οι άνθρωποι του μόχθου: όσο θα παρασύρονται και θα ξεγελιούνται από παπατζήδικες πολιτικές θα πάνε όλο και προς το χειρότερο. Ο πάτος οδηγεί το λαό στη φτώχεια και την εξαθλίωση, στη δουλειά για ένα ξεροκόμματο ψωμί, κυριολεκτικά, για όσους θα την έχουν.

Η διέξοδος είναι στην εγρήγορση, ετοιμότητα, οργάνωση της εργατικής τάξης στο ΠΑΜΕ, που σε κοινό μέτωπο με τους φτωχούς αγρότες και τους μικροεπαγγελματίες θα ανατρέψουν αυτό το σάπιο σύστημα των καπιταλιστικών παρασίτων (που ονομάζουν ιδιωτική πρωτοβουλία) και θα χτίσουν μια κοινωνία που οι ίδιοι θα διαχειρίζονται τις τύχες τους.

Προηγούμενο άρθρο Το νέο αυτοδιοικητικό μοντέλο συμμετοχή, διαβούλευση & κοινωνικός έλεγχος
Επόμενο άρθρο Δήλωση παρών για το δήμο Σοφάδων Θάνος Τότσικας