Παράνομη η λειτουργία του Παυσίλυπου


Την παράνομη λειτουργία του Παυσιλύπου κυρίως μετά τη διάλυση της ΔΕΤΑΚ και τη σύσταση της νέας κοινωφελούς επιχείρησης με την επωνυμία ΔΗΚΕΚ στην οποία και δεν παραχωρήθηκε η χρήση του Παυσιλύπου, κατήγγειλαν οι σύμβουλοι της παράταξης «Νέα Καρδίτσα» του Δ.Σ. Καρδίτσας. Ο επικεφαλής κ. Τέγος κατηγόρησε τόσο τον Πρόεδρο της πρώην ΔΕΤΑΚ κ. Ξυδιά όσο και τον Δήμαρχο Καρδίτσας κ. Βερίλλη για διπλή παρανομία, αφού πρώτον επιτρέπουν την εμπορική δραστηριότητα του χώρου και δεύτερον γιατί εισπράττουν χρήματα από την εκμετάλλευσή του. Αναλυτικά τα όσα ανέφερε: «Το Παυσίλυπο εδώ και πολλές εβδομάδες λειτουργεί παράνομα.
Συγκεκριμένα, η παράνομη λειτουργία του αρχίζει από τη στιγμή που η ΔΕΤΑΚ μετατράπηκε σε κοινωφελή επιχείρηση με απόφαση του Δημ. Συμβουλίου και ονομάστηκε ΔΗΚΕΚ. Στη νέα αυτή επιχείρηση ούτε παραχωρήθηκε η χρήση του Παυσίλυπου, ούτε υπάρχει στους σκοπούς της η λειτουργία του Αναψυκτηρίου. Συνεπώς η ΔΗΚΕΚ με ευθύνη του προέδρου της κ. Ξυδιά αλλά και του κ. Βερίλλη παρανομεί διπλά. Πρώτον, ασκεί εμπορική δραστηριότητα η οποία απαγορεύεται από τον κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων και δεύτερο διαχειρίζεται και εισπράττει χρήματα από την εκμετάλλευση του Παυσίλυπου ενώ το Δημοτικό Συμβούλιο δεν της το παραχώρησε. Για την απίθανη αλλά και τραγική αυτή κατάσταση πρέπει να αποδοθούν ευθύνες: Ο κ. Ξυδιάς ευθύνεται γιατί εισπράττει παράνομα χρήματα (τις εισπράξεις του Παυσίλυπου) αλλά και συνάμα, γιατί επιτρέπει την παράνομη εμπορική δραστηριότητα της ΔΗΚΕΚ. Γνωρίζει όμως ο κ. Ξυδιάς ότι η μία παρανομία μπορεί να φέρει κι άλλες. Οι προμήθειες του Παυσίλυπου, η διαχείριση του προσωπικού που σήμερα ανήκει στο Δήμο, η οικονομική διαχείριση των εισπράξεων του Παυσίλυπου είναι στον αέρα. Όλα γίνονται χωρίς να υπάρχει κάποιο νόμιμο όργανο διοίκησης και ελέγχου της διαχείρισης, πράγμα που σημαίνει για ότι πωλείται, αγοράζεται, πληρώνεται και εισπράττεται, πρέπει να ελεγχθεί η νομιμότητά του. Ο κ. Βερίλλης ευθύνεται γιατί ενώ το Παυσίλυπο σήμερα ανήκει στο Δήμο Καρδίτσας επιτρέπει να κάνει τη διαχείρισή του παράνομα η ΔΗΚΕΚ. Επιπλέον ευθύνεται για τραγική αμέλεια και ανικανότητα να λάβει έγκαιρα τις αποφάσεις για τη μελλοντική λειτουργία του Παυσίλυπου ώστε να μην οδηγήσει τη ΔΗΚΕΚ στην παρανομία. Υπενθυμίζουμε ότι εμείς είχαμε ζητήσει τη συζήτηση για το μέλλον των δημοτικών επιχειρήσεων από τον Γενάρη (με αίτησή μας στις 22-1-08). Τα παραπάνω επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο στα όσα καταγγείλαμε την προηγούμενη εβδομάδα. Μιλήσαμε για κακοδιαχείριση που οδήγησε το Παυσίλυπο σε ζημιές ρεκόρ. Μιλήσαμε και για ρουσφετολογικές προσλήψεις σερβιτόρων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου για 4 χρόνια οι οποίες έγιναν 8 μόλις ημέρες πριν τη μετατροπή της ΔΕΤΑΚ και τη δεδομένη παύση της εκμετάλλευσης του Παυσίλυπου από την επιχείρηση. Μάλιστα για τις προσλήψεις αυτές ζητήσαμε, – και θα επανέλθουμε στο Δημοτικό Συμβούλιο αφού δεν πήραμε καμία απάντηση – να ελεγχθεί το κατά πόσο συνιστούν αδίκημα κατά της επιχείρησης και των συμφερόντων του δήμου γενικότερα από τον κ. Ξυδιά. Τότε μιλήσαμε για κακοδιαχείριση, σήμερα δυστυχώς είμαστε αναγκασμένοι να καταγγείλουμε παρανομίες. Ας μας απαντήσουν λοιπόν οι λαλίστατοι κ.κ. Βερίλλης και Ξυδιάς. Για πόσο ακόμα θα συνεχιστεί η παράνομη λειτουργία του Παυσίλυπου; Πόσο ακόμα πρέπει να περιμένουμε για να συμφωνήσει σε μια λύση για το Παυσίλυπο η ανίκανη και ανερμάτιστη δημοτική ομάδα του κ. Βερίλλη;»

Ο κ. Φαλάρας

Μια σύντομη δήλωση για το θέμα έκανε και ο κ. Φαλάρας, τονίζοντας τα εξής: Το Παυσίλυπο είναι σημείο αναφοράς για την Καρδίτσα και τους Καρδιτσιώτες. Μεγάλωσε γενιές και γενιές είτε ως αναψυκτήριο είτε ως κέντρο αναψυχής και διασκέδασης. Αυτό πρέπει να το λάβει σοβαρά υπ’ όψιν της η δημοτική αρχή εάν επιθυμεί και θέλει να διατηρήσει το σημερινό χαρακτήρα του. Η προσπάθειά μας να συζητηθεί στο δημοτικό συμβούλιο το μέλλον του Παυσιλύπου δεν καρποφόρησε, δείχνοντας ολιγωρία έως αδιαφορία και ανικανότητα θα έλεγα από τη δημοτική αρχή. Αυτά λίγο πολύ είναι γνωστά είτε από εμάς είτε από άλλες παρατάξεις. Εκείνο που δεν είναι γνωστό και έχει μεγάλη σημασία για μας είναι η παράτυπη και παράνομη λειτουργία του Παυσιλύπου, όπου μέχρι σήμερα συναλλάσσεται, δηλαδή πουλάει και αγοράζει, πληρώνει και εισπράττει, χωρίς κανένα έλεγχο προσλαμβάνοντας υπαλλήλους την τελευταία στιγμή χωρίς να υπάρχει υφιστάμενο όργανο διοίκησης. Και ερωτώ, η ΔΕΤΑΚ διαλύθηκε, δεν υφίσταται, μετατράπηκε σε δημοτική κοινωφελή επιχείρηση στην οποία το Παυσίλυπο δεν εντάχθηκε. Αλήθεια λειτουργεί νόμιμα ή παράνομα; Ας μας απαντήσει κάποιος».

Προηγούμενο άρθρο Αντιδράσεις για την κατανομή
Επόμενο άρθρο Στο επίκεντρο τα προβλήματα του κλάδου