Στο επίκεντρο τα προβλήματα του κλάδου


Πραγματοποιήθηκε η Γ.Σ. του Εμπορικού Συλλόγου Καρδίτσας.

Για τα προβλήματα που απασχολούν τον κλάδο, όπως το ασφαλιστικό, το φορολογικό, το υπαίθριο εμπόριο, τα πολυκαταστήματα κλπ, συζήτησαν στη Γενική τους Συνέλευση οι Έμποροι της Καρδίτσας. Ο Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Βασίλης Ζησόπουλος αναφέρθηκε στα παραπάνω, ενώ ιδιαίτερη μνεία έκανε στους νέους ανθρώπους που ασχολούνται με το εμπόριο και τους προέτρεψε να ασχοληθούν ενεργά με το σύλλογο, δεδομένου ότι οι φρέσκιες ιδέες τους θα δώσουν άλλη πνοή στο όργανο. Αναλυτικά τα όσα ανέφερε:

«Η σημερινή Γενική Συνέλευση διεξάγεται σε μια συγκυρία που τη χαρακτηρίζει η διεθνής χρηματοπιστωτική κρίση που συνεπάγεται επιπλέον προβλήματα στον κλάδο μας.

Μέσα σε αυτό το οικονομικό περιβάλλον, λοιπόν, η συμμετοχή των μελών στις συλλογικές μας διαδικασίες είναι επιτακτική. Η συμμετοχή συνεισφέρει στην κοινή προσπάθεια νέες ιδέες, ορμή και αποφασιστικότητα.

Το παρόν Δ.Σ. στο χρόνο που διέρρευσε αγωνίστηκε για την επίλυση των χρόνιων προβλημάτων του κλάδου. Όπως είναι γνωστό σε όλους σας, εκπροσωπούμαστε για δεύτερη συνεχόμενη θητεία στη Διοίκηση της ΕΣΕΕ. Η εκπροσώπηση αυτή δεν είναι απλώς τυπική ή τιμητική. Είναι εξόχως ουσιαστική. Κι αυτό διότι τα προβλήματα του κλάδου μας μεταφέρονται στην ΕΣΕΕ με δυνατή φωνή. Η συμμετοχή μας στη διαμόρφωση των προτάσεων για την επίλυσή τους είναι καθοριστική.

Η αγωνιστική μας διάθεση περνά στα κεντρικά της ΕΣΕΕ και να είστε βέβαιοι ότι διαμορφώνεται και εξαιτίας μας η συνισταμένη της εκάστοτε δράσης του κεντρικού μας συνδικαλιστικού μας οργάνου.

Μόλις πρόσφατα στη συνάντηση της ΕΣΕΕ με τον Πρωθυπουργό η φωνή της Καρδίτσας ακούστηκε δυνατά και αποσπάσαμε θετικά σχόλια για την πληρότητα, την ορθότητα και τον δυναμισμό των προτάσεών μας.

Εκτός των παραπάνω η συμμετοχή μας αυτή στο Δ.Σ. της ΕΣΕΕ έχει κι άλλα οφέλη. Πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται σε πανελλαδικό επίπεδο γίνονται άμεσα γνωστές σε εμάς κι έτσι έχουμε τη δυνατότητα να συμμετέχουμε σε πολλές δράσεις επ’ ωφελεία των μελών μας.

Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι και το πρόγραμμα «ΕΡΜΕΙΟΝ». Πρόκειται για ένα πρόγραμμα δια βίου εκπαίδευσης ενηλίκων που πραγματοποιήθηκε στο Σύλλογό μας και αφορά στην εκπαίδευση εμπόρων, υπαλλήλων, επιχειρηματιών, ακόμα και άνεργων νέων ανθρώπων με χρήση της τεχνολογίας και παροχή γνώσεων υψηλής ποιότητας και χρησιμότητας. Η επιτυχία του προγράμματος όπως εφαρμόστηκε από εμάς ήταν μεγάλη και ως επιβράβευση μας ανατέθηκε και δεύτερο πρόγραμμα.

Εδώ πρέπει να επισημάνω ότι πολλοί έμποροι – μέλη μας δεν τίμησαν ιδιαίτερα το πρόγραμμα αυτό, διότι προφανώς δεν πίστεψαν στη χρησιμότητά του.

Πρέπει να σκεφτείτε όμως, συνάδελφοι, ότι εκπαιδευμένοι υπάλληλοι και έμποροι πάνω στη «Διοίκηση της μικρής οικογενειακής εμπορικής Επιχείρησης» π.χ., μόνο ωφέλεια θα έφερναν στην επιχείρηση.

Η επόμενη πρόκληση για τον εμπορικό κόσμο της Καρδίτσας θα είναι το ΕΡΜΕΙΟΝ ΙΙ. Θα ενταχθεί στο ΕΣΠΑ κι είναι αναμφισβήτητα ένα από τα επιτεύγματά μας.

Για να στεφθεί όμως με επιτυχία θα πρέπει ο εμπορικός κόσμος να το αγκαλιάσει και να πιστέψει στη χρησιμότητά του.

Η Καρδίτσα είναι μια περιοχή που γεωγραφικά είναι απομονωμένη, γι’αυτό και αδικημένη. Για να αναπτυχθεί, θα πρέπει να χρησιμοποιήσει όλες τις δυνατότητες που της παρέχονται. Μια από αυτές είναι και η γνώση που προσφέρεται μέσα από αυτό το πρόγραμμα. Το περιεχόμενό του βοηθάει την εμπορική επιχείρηση να γίνει πιο σύγχρονη, πιο ανταγωνιστική και πιο ευέλικτη. Είναι μια ευκαιρία που δεν πρέπει να αφήσουμε να πάει χαμένη.

Πέραν τούτου, πραγματοποιήθηκαν, επίσης, πολλά προγράμματα επιμόρφωσης ΛΑΕΚ που αφορούσαν στην εκπαίδευση εμποροϋπάλληλων τα οποία στέφθηκαν με απόλυτη επιτυχία.

Λόγω της επιτυχούς διεξαγωγής των παραπάνω προγραμμάτων, ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ κος Αρμενάκης ανακοίνωσε τη δημιουργία γραφείου ή παραρτήματος ΚΑΕΛΕ στην Καρδίτσα στο άμεσο μέλλον. Η ανακοίνωση αυτή έγινε κατά τη διάρκεια της ημερίδας ενημέρωσης που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στην πόλη μας για το πρόγραμμα «ΕΡΜΕΙΟΝ».

Παρά τις όποιες επιτυχίες μας, όμως, προβλήματα υπάρχουν και μάλιστα καυτά και απασχολούν έντονα τον κλάδο μας.

Α: ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ

Το φορολογικό είναι ένα πρόβλημα που τελευταία οξύνθηκε με την ψήφιση του νέου φορολογικού νόμου.

Το αφορολόγητο όριο των 10.500€ καταργήθηκε και πλέον επιβάλλεται χαράτσι 10%. Σαν να μην έφτανε αυτό, ο Υπουργός επί των Οικονομικών διέβαλε ολόκληρο τον κλάδο μας χαρακτηρίζοντάς μας ευθέως «φοροκλέφτες».

Παρουσίασε στατιστικές σύμφωνα με τις οποίες το 50% των ελεύθερων επαγγελματιών δήλωνε εισοδήματα κάτω από το όριο της φτώχειας. Ακόμα κι αν αυτό ήταν αληθές, θα έπρεπε η πολιτεία, όπως γίνεται σε κάθε ευνομούμενο, πολιτισμένο και σοβαρό κράτος να εντοπίσει τους φοροφυγάδες και να τους τιμωρήσει παραδειγματικά. Αυτή είναι η θέση μας, αυτή υποστηρίζουμε με σθένος και θα την επιβάλλουμε, διότι είναι δίκαιη, σωστή, κρυστάλλινη και διαυγής.

Η εξίσωση των παραβατών, οι οποίοι αποτελούν εξαίρεση, με τους έντιμους του κλάδου μας, που αποτελούν την συντριπτική πλειοψηφία, από τη μεριά του Υπουργού, συνιστά ισοπέδωση που μαρτυρά πανικό λόγω υστέρησης των εσόδων και ασέβεια απέναντι σε έναν χώρο που αποτελεί την ραχοκοκαλιά της οικονομίας.

Β: ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

Το ασφαλιστικό είναι ένα πρόβλημα που μας απασχολεί επί χρόνια. Ο νόμος που  ψηφίστηκε μπορεί να διορθώνει κάποιες αδικίες και να νοικοκυρεύει εν μέρει το σύστημα, αλλά οπωσδήποτε δεν ρυθμίζει ούτε αντιμετωπίζει τα μεγάλα θέματα που αφορούν τους εμπόρους και παραμένουν άλυτα. Η διοίκηση της ΕΣΕΕ συμμετείχε ενεργά στις συζητήσεις της Βουλής επί της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης και κατέθεσε μάλιστα και υπόμνημα με συγκεκριμένες θέσεις και προτάσεις. Για την αντιμετώπιση αυτής της επίθεσης που εκδηλώνεται τόσο με το ασφαλιστικό όσο και με τον νέο φορολογικό νόμο, η ΕΣΕΕ αποφάσισε να κλιμακώσει τις κινητοποιήσεις με κλείσιμο των καταστημάτων σε όλη τη χώρα την Τετάρτη 22 Οκτωβρίου και να διανείμει αφίσες και αφισέτες με σύνθημα: «ΟΧΙ ΣΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΑΔΙΚΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΝΙΣΟΤΗΤΑ». Είναι αυτονόητο ότι το σύνολο των εμπόρων πρέπει να πειθαρχήσει σ’ αυτή την απόφαση. Πειθαρχώντας κάποιος σ’ αυτή την απόφαση, ουσιαστικά υπηρετεί το συμφέρον του. Η μαζικότητα είναι ένας ισχυρός πομπός για να σταλεί ηχηρό μήνυμα στην Κυβέρνηση. Ένα μήνυμα μη αποδοχής του 10%. Ένα μήνυμα κατά της προσβολής που επιχειρείται εναντίον μας. Ένα μήνυμα αποφασιστικότητας για περαιτέρω κλιμάκωση μέχρι την τελική δικαίωσή μας.

Γ΄ ΥΠΑΙΘΡΙΟ ΕΜΠΟΡΙΟ – ΠΑΡΕΜΠΟΡΙΟ:

Το παράνομο υπαίθριο εμπόριο, πλανόδιο και στάσιμο, προκαλεί δυσμενείς επιπτώσεις στη γενική εικόνα της πόλης μας, στην ομαλή λειτουργία του στεγασμένου εμπορίου, στις λαϊκές αγορές και στους κατόχους νόμιμης άδειας υπαίθριους πωλητές. Η πολιτεία με το ν.3377/2005 και με το ν.3557/2007 θέσπισε διαφανείς, αντικειμενικούς όρους και προϋποθέσεις για την έκδοση σχετικών αδειών. Εντούτοις, φαινόμενα ανάπτυξης παράνομου υπαίθριου εμπορίου εξακολουθούν να εμφανίζονται. Για την πάταξή τους, αρμόδια ελεγκτικά όργανα, στα οποία όλοι θα πρέπει να απευθυνόμαστε όταν γινόμαστε μάρτυρες παραβάσεων, είναι η Δημοτική Αστυνομία, το Τμήμα Εμπορίου, η Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων κλπ. Επι τη ευκαιρία, να σας γνωρίσουμε ότι υπάρχει εκπροσώπηση διά του Προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου στην Επιτροπή Αδειοδότησης Πωλητών Λαϊκών Αγορών, η οποία συνέρχεται άπαξ του έτους και, ως εκ τούτου, διασφαλίζεται η εγκυρότητα της διαδικασίας χορήγησης αδειών.

Δ΄ ΚΙΝΕΖΙΚΗ ΑΓΟΡΑ (χαμηλές τιμές, αλλά κακή ποιότητα, οι καταναλωτές πλέον δεν πείθονται → δεν βρίσκουν έδαφος πλέον στο νομό μας αλλά και γενικότερα στην ελληνική αγορά)

Ε΄ ΥΠΕΡΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ

ΣΤ΄ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ → μείωση εισοδήματος → κακή ψυχολογία αγοράς

Ζ΄ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ Ε.Σ.Κ. ΓΙΑ ΕΤΗΣΙΑ ΕΜΠΟΡΟΠΑΝΗΓΥΡΗ

Θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθώ στις ενέργειες του Εμπορικού Συλλόγου, όσον αφορά στη λειτουργία της φετινής εμποροπανήγυρης. Η Δημοτική Αρχή επιθυμώντας να παραπλανήσει το Σύλλογο, προκειμένου να εξυπηρετήσει τα δικά της συμφέροντα, ζήτησε την έγκρισή μας ώστε να λειτουργήσει η εμποροπανήγυρη για οχτώ (8) ημέρες. Ο Σύλλογος φυσικά, διαφώνησε, καθ’ότι κάτι τέτοιο θα αποτελούσε παρατυπία. Παρ’όλα αυτά, ο Δήμος προχώρησε σε δημοπράτηση του χώρου της εμποροπανήγυρης αγνοώντας επιδεικτικά το νόμο (ν.3377/2005), ο οποίος ορίζει ως μέγιστη διάρκεια της εμποροπανήγυρης τις επτά (7) συναπτές ημέρες. Για το λόγο αυτό, ο Σύλλογος προχώρησε σε εξώδικη πρόσκληση στις 5-10-2008 προς τη Δημοτική αρχή. Φυσικά δεν μείναμε άπραγοι∙ ενημερώσαμε με επιστολές μας τη Δημοτική Αστυνομία και την ΕΛΑΣ, ώστε να αποφευχθούν τυχόν παρατυπίες και να τηρηθεί ο νόμος στο ακέραιο.

Τέλος, θα ήθελα να σας επισημάνω πόσο αναγκαία είναι η συμμετοχή όλων των συναδέλφων στην επερχόμενη εκλογική διαδικασία, προκειμένου να μπει «νέο αίμα» αν όχι στο Δ.Σ, τουλάχιστον στους αντιπροσώπους μας στην ΟΕΣΘ και στην ΕΣΕΕ. Είναι περιττό να τονίσω πόσο σημαντική είναι η παρουσία νέων ανθρώπων, νέων εμπόρων με φρέσκες ιδέες και απόψεις με θέληση και μεράκι».

Προηγούμενο άρθρο Παράνομη η λειτουργία του Παυσίλυπου
Επόμενο άρθρο Συζητήθηκε το στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης του Νομού