Παράσταση διαμαρτυρίας για τη λειψυδρία


Από την δημοτική παράταξη «Νέα Καρδίτσα» στο Νομάρχη Καρδίτσας.

Βολές Τέγου προς τη Δημοτική Αρχή για αδιαφορία όσον αφορά στους αγρότες των δ.δ.

Στην ανεπάρκεια νερού στα δημοτικά διαμερίσματα Καρδιτσομαγούλας, Αγιοπηγής, Ρούσσου, Παλαιοκλησίου και Αρτεσιανού του Δήμου Καρδίτσας αναφέρθηκαν σήμερα το μεσημέρι οι Πρόεδροι των παραπάνω δ.δ., συνοδευόμενοι από τον επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Νέα Καρδίτσα» κ. Χρ. Τέγο και τους συμβούλους κ.κ. Παπαδημητρίου και Φαλάρα, στην παράσταση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν στη Νομαρχία Καρδίτσας. Ο κ. Τέγος τόνισε ότι δεν πρέπει να υπάρξει λύση «όποιος πρόλαβε τον Κύριο είδε» ή «όλοι από λίγο», αφού ήδη οι αγρότες έχουν κάνει αρκετά έξοδα, ενώ επανέφερε το πρόβλημα της έλλειψης αρδευτικών υποδομών. Τέλος, κατηγόρησε τη Δημοτική Αρχή Καρδίτσας για αδιαφορία προς τους αγρότες – δημότες της και την κάλεσε να προτάξει το ζήτημα στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο Καρδίτσας. Αναλυτικά οι δηλώσεις τόσο του κ. Τέγου, όσο και του Προέδρου του Δ.Δ. Αρτεσιανού κ. Τασιόπουλου.

Ο κ. Τέγος

«Είμαστε εδώ οι Πρόεδροι των Τοπικών Διαμερισμάτων του Δήμου Καρδίτσας και σύμβουλοι του συνδυασμού μας για να κάνουμε μια παράσταση διαμαρτυρίας στο Νομάρχη για το πρόβλημα λειψυδρίας που υπάρχει στις αρδευόμενες εκτάσεις των 5  δημοτικών διαμερισμάτων. Θέλω να ξέρετε ότι το 40% του δικτύου του ΤΟΕΒ είναι εκτάσεις που ανήκουν στο Δήμο Καρδίτσας. Υπάρχουν μεγάλα και αυξημένα προβλήματα και είμαστε ακόμη στην αρχή της αρδευτικής περιόδου. Οι λύσεις που πρέπει να δοθούν δεν θα είναι «όποιος πρόλαβε τον Κύριο είδε», ούτε «όλοι από λίγο». Οι καλλιέργειες θέλουν συγκεκριμένες ποσότητες νερού. Με την ορθολογική διαχείριση των ποσοτήτων που πρέπει να δοθούν αφ’ ενός μεν και αν δεν επαρκούν, που υπάρχει πρόβλημα λειψυδρίας, πρέπει να υπάρξουν αποζημιώσεις. Δεν πρέπει να προβάλλονται τεχνάσματα. Οι αγρότες αντιμετωπίζουν οξυμένα οικονομικά προβλήματα, προχώρησαν σε έξοδα σποράς και πρέπει απαραιτήτως να αποζημιωθούν. Αυτό είναι και το κεντρικό ζήτημα που θέλουμε να θέσουμε σήμερα. Επιπλέον θέλω να υπογραμμίσω ότι η κατάσταση αυτή για μία ακόμη φορά φέρνει στην επικαιρότητα το ζήτημα των υποδομών που χρειάζονται στα ζητήματα της άρδευσης. Μόλις το 6% του Γ΄ ΚΠΣ διατέθηκε για εγγειοβελτιωτικά έργα. Επίσης, μόλις το 12% των ποσοτήτων νερού που υπάρχουν στη χώρα αξιοποιούνται. Άρα δεν έχουμε έλλειμμα νερού, έχουμε έλλειμμα υποδομών. Και για μία ακόμη φορά μπαίνει επιτακτικά το ζήτημα της εκτροπής του Αχελώου, των χρημάτων που πρέπει να δοθούν και όλα τα δίκτυα από τα οποία θα γίνεται οικονομία στο νερό.

Τέλος, σ’ αυτή την ιστορία απουσιάζει παντελώς η Δημοτική Αρχή του Δήμου Καρδίτσας. Έγιναν επανειλημμένες συσκέψεις και δεν πήρε μέρος ούτε ένας εκπρόσωπος του Δήμου Καρδίτσας. Είναι μία ακόμη απόδειξη πόσο βαθιά υποτιμούν τα Δημοτικά Διαμερίσματα και τους αγρότες που ζουν σ’ αυτά. Εκτός από την αδιαφορία τους δημιουργούν και επιπρόσθετα προβλήματα, όπως π.χ. στο Αρτεσιανό που πρέπει να δουλεύει μια μηχανή να μεταγγίζει νερό, ενώ παλιά τη δουλεύαμε 24 ώρες το 24ωρο με το πετρέλαιο, τώρα δε χορηγούν το πετρέλαιο παρά μόνο για 10 ώρες. Αυτό και μόνο δείχνει την αντίληψη που υπάρχει στους διοικούντες στο Δήμο. Τους καλούμε το θέμα αυτό, στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο να προταχθεί, διότι η κατάσταση των δημοτών αγροτών Καρδίτσας στα 5 Δ.Δ.  θα πάρει εκρηκτικές διαστάσεις».

Ο Πρόεδρος δ.δ. Αρτεσιανού Τασιόπουλος Κώστας

«Υπάρχει ανεπάρκεια στην παροχέτευση νερού στα Δημοτικά Διαμερίσματα Αρτεσιανού, Καρδιτσομάγουλας και Ρούσσου και ιδιαίτερα στις περιοχές των καταλυτικών σημείων του δικτύου. Τα καλλιεργητικά όρια του δικτύου από την πλευρά του Αρτεσιανού και της Καρδιτσομάγουλας είναι ο Μέγας ποταμός. Δεν φτάνει η παροχέτευση μέχρι τα όρια του δικτύου και δε φτάνει ούτε μέχρι το Μέγα. Αυτή τη στιγμή ο Μέγας ποταμός έχει αδειάσει εντελώς, νεκρά ψάρια κείτονται στις όχθες του και οι παραγωγοί βρίσκονται σε πολύ μεγάλη απόγνωση. Εμείς ζητάμε από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση πρώτα, να προχωρήσει σε άμεση στάση του Δήμου Παμίσου και Σελλάνων, ώστε να ενεργοποιήσουμε τις πομώνες που έχουμε σε απραξία εκμεταλλευόμενοι το νερό του Μέγα ποταμού και δεύτερο να συνεννοηθεί η ΝΑ με το ΤΟΕΒ, ώστε να πάει το νερό μέχρι εκεί που πρέπει να πάει. Τέλος ζητάμε από το ΤΟΕΒ να ασκήσει μεγαλύτερη επιτήρηση στο δίκτυο ώστε το νερό να πάει εκεί που πρέπει να πάει και από το Δημοτική Αρχή που κατέχει το 40% του δικτύου ζητάμε να αναλάβει τις ευθύνες της γιατί από τους παραγωγούς του Αρτεσιανού και της Καρδιτσομάγουλας εισπράττει αρδευτικά τέλη κάθε τέλος της σεζόν».

Προηγούμενο άρθρο Εκδηλώσεις του ΔΩΚ για την Ευρωπαικής Γιορτή της Μουσικής
Επόμενο άρθρο Μεροκάματα και κέρδη, δεν πάνε μαζί !