Ειδήσεις

Παρέμβαση του Γ. Κωτσού για την οικονομική στήριξη των δικηγόρων


Παρέμβαση στον Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Κώστα Τσιάρα και στον Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα έκανε ο Βουλευτής Ν.Δ. Ν. Καρδίτσας κ. Γιώργος Κωτσός για την οικονομική στήριξη των δικηγόρων, μετά από σχετική επιστολή που έλαβε από τον Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Καρδίτσας κ. Γιώργο Ανυφαντή.

Ο Βουλευτής στην Αναφορά που έκανε στη Βουλή προς τους Υπουργούς επισημαίνει τα εξής:

«Κύριοι Υπουργοί

Πρόσφατα εισέπραξα την έντονη δυσαρέσκεια του Πρόεδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Καρδίτσας κ. Γιώργου Ανυφαντή, ο οποίος μίλησε για άδικη μεταχείριση του δικηγορικού κλάδου από την κυβέρνηση σε σχέση με τους άλλους Έλληνες ελεύθερους επαγγελματίες, σε ότι αφορά στην καταβολή οικονομικών ενισχύσεων και ισχύ μέτρων στήριξης για την αντιμετώπιση των δυσμενών κοινωνικοοικονομικών συνεπειών της πανδημίας του covid 19.

Συγκεκριμένα, έλαβα Επιστολή διαμαρτυρίας που υπογράφει ο κ. Ανυφαντής, ως εκπρόσωπος όλων των μελών του Δικηγορικού Συλλόγου Καρδίτσας, την οποία παρακαλώ να λάβετε πολύ σοβαρά υπόψη.

Στην Επιστολή αναφέρονται τα παρακάτω:

«Κύριε Βουλευτά

Πλέον των δύο μηνών από το κλείσιμο των δικαστηρίων, τα οποία δεν πρόκειται να επανέλθουν στα πλαίσια της νέας κανονικότητας σε πλήρη λειτουργία πριν τα μέσα Ιουνίου, οι δικηγόροι αποτελούμε τον μοναδικό κλάδο στην Ελλάδα της πανδημίας, που δεν έχουμε άμεσα στηριχθεί οικονομικά από την Πολιτεία. Και τούτο παρά το γεγονός ότι έχουμε παύση κάθε επαγγελματική μας δραστηριότητα, στερούμεθα κάθε εισοδήματος από την άσκηση του επαγγέλματός μας και μεγάλο μέρος συναδέλφων μας δεν δύναται να καλύψει βασικές βιοτικές ανάγκες τους.Η αποζημίωση ειδικού σκοπού για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο ύψους 800 ευρώ, που εξαγγέλθηκε από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό ως μέτρο άμεσης οικονομικής στήριξης για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες που ανήκουν στους πληττόμενους ΚΑΔ, ουδέποτε μας καταβλήθηκε, ενώ καταβλήθηκε σε άλλους επαγγελματίες, χωρίς κάνεις να μπορεί να αιτιολογήσει την δυσμενή αυτή μεταχείριση εις βάρος των δικηγόρων. Αλλά και η εξαγγελθείσα, πάλι από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, αποζημίωση για τους επιστημονικούς κλάδους, για το μήνα Μάιο ύψους 800 ευρώ, δεν έχει μέχρι σήμερα υλοποιηθεί. Οι δικηγόροι είναι από τους κλάδους εκείνους που διαχρονικά έχουν στηρίξει την Πολιτεία και την κοινωνία, προασπιστές των δημοκρατικών ελευθεριών και των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων. Συλλειτουργοί της Δικαιοσύνης. Δεν θέλουμε να πιστέψουμε ότι με την δυσμενή αυτή μεταχείριση, που μας επιφυλάσσει η Πολιτεία, επιδιώκεται η στοχοποίηση και η απαξίωση του δικηγορικού κλάδου. Η αξιοπρέπεια και η ανεξαρτησία των δικηγόρων, όπως και των δικαστών αποτελούν εγγύηση μιας ορθής και αμερόληπτης Δικαιοσύνης, αναγκαίας προϋπόθεσης ενός Κράτους Δικαίου. Αντίθετα, η μη στήριξή τους και η οικονομική τους εξαθλίωση δημιουργεί προβλήματα στην άσκηση του θεσμικού τους ρόλου,κινδύνους περί την απονομή της Δικαιοσύνης και αποτελεί προσβολή για την ίδια την Πολιτεία που την ανέχεται.Κατόπιν αυτών, παρακαλούμε να αναλάβετε πρωτοβουλία προκειμένου να θεσμοθετηθούν διατάξεις για την οικονομική ενίσχυση, κατά τρόπο ουσιαστικό, των δικηγόρων και δη με:

  1. Την καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού για το μήνα Μάιο ύψους 800 ευρώ.
  2. Την απαλλαγή, άλλως, την μείωση στον χαμηλότερο συντελεστή του ΦΠΑ στις δικαστηριακές υπηρεσίες και την επέκταση της απαλλαγής από τον ΦΠΑ εισοδημάτων των ελεύθερων επαγγελματιών από το ποσό των 10.000 ευρώ, στο ποσό των 25.000 ευρώ.
  3. Την ένταξη όλων των δικηγόρων στο καθεστώς της επιστρεπτέας προκαταβολής φόρου και όχι μόνον αυτών που απασχολούν τουλάχιστον ένα άτομο ως προσωπικό.
  4. Τη μη καταβολή, άλλως, την αναλογική μείωση του τέλους επιτηδεύματος για το έτος 2020.

Αναμένοντας τις πρωτοβουλίες σας.

Με εκτίμηση

Ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καρδίτσας

Γιώργος Χ. Ανυφαντής».

Κύριοι Υπουργοί

Απευθύνω έκκληση να εξετάσετε άμεσα και με θετική διάθεση τα αναφερόμενα στην παραπάνω Επιστολή αιτήματα του Δικηγορικού Συλλόγου Καρδίτσας, τα οποία θεωρώ ότι απηχούν στις έκτακτες ανάγκες ενός από τους πλέον κρίσιμους επαγγελματικούς κλάδους για τη διαφύλαξη της δημοκρατικής λειτουργίας της Πολιτείας μας και της κοινωνικής συνοχής στηχώρα που αδιαμφισβήτητα έχει δοκιμαστεί σκληρά από το αναγκαστικό «lockdown» λόγω του covid 19».

 

Προηγούμενο άρθρο Επαφές του Οικονομικού Επιμελητηρίου Θεσσαλίας
Επόμενο άρθρο Επαναλειτουργεί το Κολυμβητήριο Καρδίτσας