Πρωτοσέλιδο

Παραδόθηκε η μελέτη της Παλιάς Ηλεκτρικής


Τη μελέτη αποκατάστασης του διατηρητέου κτηριακού συγκροτήματος της  «Παλιάς Ηλεκτρικής» Καρδίτσας και μετατροπής του σε εκθεσιακό χώρο -πνευματικό κέντρο, την οποία χρηματοδότησαν εξ’ ολοκλήρου ως δωρεά τους προς το Δήμο Καρδίτσας οι αδελφοί Βασίλης και Αθανάσιος Μπρακατσούλας παρέδωσε στις 2/6 σε αιρετούς και υπηρεσιακούς παράγοντες του Δήμου ο κ.Αναστάσιος Βασ. Μπρακατσούλας μαζί με τις εκπροσώπους της μελετητικής ομάδας στην οποία οι δωρητές ανέθεσαν την εκπόνηση.

Στη συνάντηση εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής συμμετείχε ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών και Πολεοδομίας κ. Κων. Ξυλομένος, ο οποίος εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες του Δήμου προς τους δωρητές – ο Αθανάσιος Μπρακατσούλας δεν βρίσκεται πλέον στη ζωή- υπογραμμίζοντας οτι αποτελεί προτεραιότητα για τη Δημοτική Αρχή η ένταξη του έργου σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα. Στη συνάντηση κατόπιν πρόσκλησης του κ. Μπρακατσούλα παραβρέθηκε και η βουλευτής κ. Χρ. Κατσιαβριά.

 

Σύντομη περιγραφή του φυσικού αντικειμένου της μελέτης

Το συγκρότημα της Παλιάς Ηλεκτρικής που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης της Καρδίτσας σε οικόπεδο επιφάνειας 1388,74 μ2, ανεγέρθηκε το 1910, αποτελεί μοναδικό αρχιτεκτονικό δείγμα βιομηχανικής κληρονομιάς και συλλογικής μνήμης στην πόλη και λειτούργησε μέχρι το 1957, οπότε η επιχείρηση εξαγοράστηκε από τη ΔΕΗ και το οικόπεδο μαζί με τα κτίρια επέστρεψε στην κυριότητα του Δήμου.

Το συγκρότημα αποτελείται από 3 κτίρια. Το πρώτο κτίριο που βρίσκεται στη γωνία των οδών Αβέρωφ και Πλαστήρα, είναι διώροφο και στεγασμένο με ξύλινη στέγη και το δεύτερο κτίριο που είναι ισόγειο και  αποτελεί προσθήκη κατ΄επέκταση στη νότια πλευρά του πρώτου με κοινό μεσότοιχο, είχε αρχικά ξύλινη στέγη που έχει καταστραφεί ολοκληρωτικά. Το τρίτο ισόγειο κτίσμα είναι ανεξάρτητο, βρίσκεται νότια του δεύτερου και αποτελεί κτίριο συνοδείας και δεν θα διατηρηθεί, επειδή δεν έχει αρχιτεκτονική και ιστορική αξία. Η συνολική επιφάνεια του πρώτου και δεύτερου κτιρίου είναι 419,15 μ2.

Με την απόφαση υπ’ αριθμ. ΥΠΠΟ/ΔΝΣΑΚ/14942/240 ΦΕΚ107/ΑΑΠ/04.04.2012 της Διεύθυνσης Νεότερης και Σύγχρονης Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς: «Χαρακτηρισμός ως μνημείου, του κτηριακού συγκροτήματος της Παλιάς Ηλεκτρικής Εταιρείας Καρδίτσας, φερόμενης ιδιοκτησίας Δήμου Καρδίτσας, Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας, Περιφέρειας Θεσσαλίας», το συγκρότημα αποτελεί ιστορικό μνημείο βιομηχανικής κληρονομιάς. Η κήρυξη αφορά όλο το κτίριο Α και το αρχικό τμήμα του κτιρίου Β.

Η πρόταση αφορά τη λειτουργία του συγκροτήματος ως πολιτιστικό κέντρο- εκθεσιακό χώρο και για την καλύτερη οργάνωση και διάταξη των χώρων του συγκροτήματος θα κατασκευαστεί προσθήκη με όψη από υαλοπετάσματα που θα αποτελέσει τον χώρο υποδοχής, με διαστάσεις 6,3Χ7,1Χ8,25 μ. Επίσης θα αντιμετωπιστεί η παθογένεια των κτιρίων με κατάλληλες ενέργειες στατικής αποκατάστασης και κατασκευής στέγης για το κτίριο Β. Έτσι το νέο πολιτιστικό κέντρο θα περιλαμβάνει μια κεντρική αίθουσα πολλαπλών χρήσεων και δύο πολυλειτουργικές μικρότερες αίθουσες, κυλικείο, κεντρική είσοδο – foyer, χώρους διοίκησης, χώρους υγιεινής, αποθηκευτικούς χώρους και χώρους κυκλοφορίας.

Ο περιβάλλων χώρος του κτιρίου αναδεικνύεται και απελευθερώνεται με σκοπό να λειτουργήσει ως δημόσιος χώρος και συνδέεται με το αστικό δίκτυο πεζοδρόμων, πάρκων και πλατειών του κέντρου της πόλης. Η διαμόρφωσή του είναι τέτοια ώστε να επιτρέπει ο καλοκαίρι την ανάπτυξη μικρών θεατρικών και μουσικών  παραστάσεων αλλά και κινηματογραφικών προβολών.

Προηγούμενο άρθρο Η ακολουθία του Αγιασμού για τον μήνα Ιουνίου
Επόμενο άρθρο Σύλληψη 45χρονου φυγόποινου