Ειδήσεις

Παραδόθηκε σε χρήση το κομμάτι Ξυνιάδα -Τρίκαλα του Ε65


O Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστος Σπίρτζης παρέδωσε την περασμένη Παρασκευή στην κυκλοφορία   το   Τμήμα   Ξυνιάδα – Τρίκαλα του αυτοκινητοδρόμου Κεντρικής Ελλάδος «Ε65».  Νωρίτερα, ο κ. Σπίρτζης παραχώρησε συνέντευξη Τύπου στη Λαμία και στη συνέχεια μετέβη στα Τρίκαλα, οπότε και πραγματοποίησε την ομιλία του, στο πλαίσιο της σημερινής παράδοσης.  Αμέσως μετά επιθεώρησε τη γέφυρα Διάβας, η οποία  ολοκληρώθηκε σε χρόνο ρεκόρ μετά την κατάρρευσή της, λόγω της πρωτοφανούς θεομηνίας που έπληξε την περιοχή τον Ιανουαρίου του 2016, βάζοντας οριστικό τέλος στην πολύμηνη ταλαιπωρία κατοίκων και επαγγελματιών τόσο της Διάβας όσο και άλλων 28 ορεινών χωριών.

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, με αφορμή τη παράδοση του οδικού τμήματος Ξυνιάδα-Τρίκαλα, υπογράμμισε σε όλους τους τόνους, ότι σήμερα «Δεν κάνουμε εγκαίνια, γιατί θεωρούμε αυτό το έργο δεν παραδίδεται, ολοκληρώνεται η σύμβαση που υπάρχει». Και πρόσθεσε, ότι το έργο «Θα παραδοθεί από τον Πρωθυπουργό, τον Αλέξη Τσίπρα στο σύνολό του. Και όταν λέμε στο σύνολό του, εννοούμε όταν κατασκευαστεί το πρώτο κομμάτι από τη Λαμία μέχρι την Ξυνιάδα και το βόρειο τμήμα του έργου, από το Τρίκαλα μέχρι την Εγνατία Οδό».

Ο κ. Σπίρτζης, αναφέρθηκε στη συστηματικές προσπάθειες και τις σκληρές διαπραγματεύσεις που πραγματοποίησε η κυβέρνηση και το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, με τα όργανα της ΕΕ και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, προκειμένου να παραδοθεί στους πολίτες ο αυτοκινητόδρομος Ε65 λειτουργικός και ολοκληρωμένος, από τον οποίο αφαιρέθηκε ένα μεγάλο μέρος του φυσικού αντικειμένου, λόγω των αστοχιών και των διαχειριστικών λαθών, αυτών που χειρίστηκαν την τύχη του έργου στο παρελθόν.

Μάλιστα, δήλωσε, ότι ξεκινούν άμεσα, στις αρχές της νέας χρονιάς, οι κατασκευαστικές εργασίες για το νότιο τμήμα, ενώ για το για το βόρειο τμήμα, που θα συνδέει τον Ε65 με την Εγνατία, ανέφερε, ότι τα έργα θα ξεκινήσουν μέχρι το τέλος του 2018: «Πιστεύουμε ότι μέχρι τον Μάρτιο θα έχει ολοκληρωθεί η τελική έγκριση της  διαπραγμάτευσης χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Είναι πάρα πολύ ώριμο το έργο, καθώς κρίθηκε, πλέον, με τους νέους όρους βιωσιμότητας από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα».

.Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αποκάλυψε επίσης, ότι την ερχόμενη Τετάρτη, 27 Δεκεμβρίου, θα δημοσιευθεί ο διαγωνισμός για την εγκατάσταση ηλεκτρονικών διοδίων: «Το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί, είναι, να λειτουργήσουν τα ηλεκτρονικά αναλογικά διόδια σε όλους τους αυτοκινητόδρομους της χώρας στο τέλος του 2018 έως αρχές του 2019. Είναι η δέσμευσή μας προς τον ελληνικό λαό, ότι για να ολοκληρωθούν για μας οι αυτοκινητόδρομοι, σημαίνει, ότι έχουμε ένα δίκαιο και σύγχρονο σύστημα διοδίων. Για αυτό και θα κάνουμε  αυτό το διαγωνισμό. Ο υπουργός αναφέρθηκε επίσης, και στα σιδηροδρομικά έργα τα οποία εκτελούνται σε όλη τη χώρα, καθώς η αναβάθμιση του σιδηροδρομικού δικτύου, αποτελεί στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης. «Ολοκληρώνονται οι δοκιμές στο πρώτο τμήμα μέχρι το Λιανοκλάδι στην Τιθορέα και μέχρι τον Ιούνιο του ’18 θα έχει ολοκληρωθεί όλο το τμήμα για να έχουμε επιτέλους μια διπλή ηλεκτροδοτούμενη γραμμή, από την Αθήνα μέχρι τη Θεσσαλονίκη».

Κατά τη διάρκεια της παρουσίας  του υπουργού στη Λαμία τα Τρίκαλα και την Καλαμπάκα, παραβρέθηκαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κ. Παναγιώτα Βράντζα, κ. Παναγιώτα Δριτσέλη, κ. Αποστόλης Καραναστάσης, κ. Χρυσούλα Κατσαβριά – Σωροπούλου, κ. Χρήστος Μπγιάλας, κ. Ιωάννης Σαρακιώτης, κ. Χρήστος Σιμορέλης, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός, δήμαρχοι και εκπρόσωποι παραγωγικών και επιστημονικών φορέων.

 

Προηγούμενο άρθρο Ο Δήμος Σοφάδων ετοιμάζεται να αποκτήσει φυσικό αέριο
Επόμενο άρθρο Κ. Αγοραστός: Ταλαιπωρία και επιβάρυνση η αύξηση των τελών