Aπλήρωτοι οι εκπ/τικοί της Πρόσθετης Διδακτικής Στήριξης


  Αδιαφανείς, σύμφωνα με καταγγελίες των ιδίων στο Νομό μας, ήταν οι διαδικασίες πρόσληψης των καθηγητών που διδάσκουν στην πρόσθετη διδακτική στήριξη, αφού όλες οι αποφάσεις λαμβάνονται από ένα πρόσωπο και κατ’ επέκταση από αυτούς που επηρεάζουν το συγκεκριμένο πρόσωπο. Οι εκπαιδευτικοί του Νομού μας κάνουν λόγο για

αδιαφάνεια και πελατειακή – κομματική ευνοιοκρατία, παρά το γεγονός πως αυτή η προϋπηρεσία υπολογίζεται για το μόνιμο διορισμό τους και τονίζουν πως πρόκειται ουσιαστικά, για αγορά προϋπηρεσίας. «Οι καθηγητές θέλουν να εργαστούν για να αποκτήσουν προϋπηρεσία και όχι χρήματα, τα οποία ως γνωστόν λαμβάνουν με μεγάλη καθυστέρηση” καταλήγουν. Το αποτέλεσμα ήταν να δίνονται ώρες σε άτομα που μόλις πήραν πτυχίο και έμεναν εκτός… άτομα που μπορεί να ήταν και 40 χρόνων.

Στην Καρδίτσα

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην Καρδίτσα οι εκπαιδευτικοί της Προσθετής Διδακτικής Στήριξης έφταναν πέρυσι τους 233 (78 από την 1η Περιφέρεια και 155 από τη 2η Περιφέρεια) και το συνολικά οφειλόμενο ποσό αγγίζει τις 400.000 ευρώ. Να τονιστεί ότι μέχρι πρότινος (σχολική χρονιά 2007) δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα στις πληρωμές, αφού τα χρήματα έρχονταν από την Ευρωπαϊκή Ένωση με αποτέλεσμα να πληρώνονται όλοι στην ώρα τους. Από το 2008 όμως έως και σήμερα, η πληρωμή της πρόσθετης διδακτικής στήριξης γίνεται από κρατικούς πόρους, με αποτέλεσμα η επίτροπος που ελέγχει τις πληρωμές να εφαρμόζει κατά γράμμα το νόμο (Ν.1566/85) ο οποίος ορίζει ότι για να δοθούν ώρες στους ωρομίσθιους θα πρέπει οι μόνιμοι να έχουν συμπληρώσει το ωράριό τους.

Τι ζητούν

Συνάντηση προκειμένου να βρεθούν οι τρόποι αντίδρασης, θα πραγματοποιήσουν την ερχόμενη εβδομάδα οι εκπαιδευτικοί της Πρόσθετης Διδακτικής Στήριξης του Νομού μας. Στη συνάντηση θα καταρτίσουν ένα πλαίσιο με τα αιτήματά τους, τα οποία δεν είναι άλλα από το να δοθούν τα δεδουλευμένα τους (πρόσθετη διδακτική στήριξη 2008) εφάπαξ και όχι σε δυο ‘η και τρεις δόσεις, αφού τα χρήματα αυτά για κάποιους εκπαιδευτικούς είναι απαραίτητα για βιοποριστικούς λόγους. Φέτος το Υπουργείο Παιδείας έχει θεσπίσει το κριτήριο της κτήσης πτυχίου προκειμένου να διανέμονται οι ώρες, άρα αυτή τη στιγμή υπάρχει σαφές νομικό πλαίσιο. Οι εκπαιδευτικοί πιστεύουν ότι εκτός από το χρόνο κτήσης πτυχίου πρέπει να προσμετρηθούν και άλλες παράμετροι όπως τυχούσες επιτυχίες στον ΑΣΕΠ, μεταπτυχιακά, άριστες γνώσεις ξένων γλωσσών, βαθμός πτυχίου, αριθμός τέκνων, μονογονεικές οικογένειες κλπ. Εδώ να σημειωθεί ότι μπορεί οι εκπαιδευτικοί να παραμένουν απλήρωτοι για τις ώρες που δίδαξαν το 2008, ωστόσο έλαβαν εκκαθαριστικό για τα έσοδα του 2008, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται και αποδοχές αυτού του διαστήματος, που δεν έχουν ακόμα λάβει.

Προηγούμενο άρθρο Επίσημη παρουσίαση του βιβλίου «Οδοιπορικό στα μνημεία του Ν. Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο Η ΓΕΛΟΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ