Παραμένουν τα προβλήματα στην εκπαίδευση


Πραγματοποιήθηκε η Γενική Συνέλευση των καθηγητών.

Κοινή διαπίστωση όλων των καθηγητών του Νομού, στη Γενική Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στο χώρο του Δημοτικό Κινηματοθεάτρου, ήταν ότι τα προβλήματα στην εκπαίδευση παραμένουν. Παράλληλα έγινε ο απολογισμός των πεπραγμένων της απερχόμενης διοίκησης της ΕΛΜΕ, ενώ ορίστηκε η ημερομηνία των αρχαιρεσιών για την ανάδειξη νέου Δ.Σ. της ΕΛΜΕ, η Τρίτη 9 Δεκεμβρίου στο 1ο Λύκειο Καρδίτσας.

Ο κ. Παππάς

Ο Πρόεδρος της ΕΛΜΕ Καρδίτσας κ. Σωκράτης Παππάς, στη σύντομη ομιλία του ανέφερε:

«Σας καλωσορίζω στη Γενική Συνέλευση του κλάδου μας, στο θεσμό αυτό που πρέπει να διαφυλάξουμε και να χρησιμοποιήσουμε έτσι ώστε με γόνιμη ανταλλαγή απόψεων να καταλήξουμε σε χρήσιμα συμπεράσματα για την πορεία μας στη συνέχεια.

Συνάδελφοι, τελείωσε ακόμα μία συνδικαλιστική χρονιά για την ΕΛΜΕ Καρδίτσας.

Η χρονιά αυτή είχε ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τα οποία θα μας κάνουν να τη θυμόμαστε μέσα στο χρόνο.

Ξεκινήσαμε με την ΕΛΜΕ αποφασισμένη να  «τελειώσει» ένα θέμα σημαντικό για όλους τους καθηγητές, μία απόφαση που είχε ληφθεί από παλαιότερα Δ.Σ., από τη Γενική Συνέλευση και που βεβαίως είχε προωθηθεί από τους συναδέλφους μας στο Δ.Σ. όλα τα τελευταία χρόνια. Μιλάμε φυσικά για την αγορά των ιδιόκτητων γραφείων στα οποία έχουμε τη χαρά να έχουμε εγκατασταθεί και να τα αξιοποιούμε εδώ και 6 μήνες περίπου. Πιστεύω ότι αυτό που κατάφερε το φετινό Δ.Σ. ήταν κάτι πρωτοποριακό για τα συνδικαλιστικά δεδομένα, αφού δεν γνωρίζουμε άλλη ΕΛΜΕ να έχει πετύχει κάτι ανάλογο.

 Μην ξεχνάτε συνάδελφοι ότι κανείς δε μας προσέφερε έτοιμο αυτό το χώρο. Όσοι ήρθαν στα εγκαίνια που πραγματοποιήσαμε, διαπίστωσαν ότι δημιουργήθηκε ένας λιτός αλλά ταυτόχρονα όμορφος και λειτουργικός  χώρος που θα είναι το ορμητήριο των συνδικαλιστικών αγώνων για τους καθηγητές του νομού από τώρα και στο εξής. Αυτά βεβαίως έγιναν με άοκνη εργασία των μελών του Δ.Σ., χωρίς βεβαίως οικονομικά ανταλλάγματα, με μόνο γνώμονα την προσφορά στην ΕΛΜΕ και στους καθηγητές που υπηρετούν στο νομό, ή θα έρθουν στο μέλλον στο χώρο της ΕΛΜΕ Καρδίτσας.

Θα ήθελα εδώ να σημειώσω ακόμη ότι μετά από αίτημα της ΕΛΜΕ και σύμφωνη γνώμη της Διοίκησης, η μισθοδοσία των καθηγητών του νομού από την 1η Ιανουαρίου 2009 θα γίνεται από υπηρεσία που για αυτό το λόγο συστήθηκε και στεγάζεται στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Ήταν ένα ακόμα αίτημα που ακουγόταν από όλους τους συναδέλφους εδώ και πολύ καιρό και υλοποιήθηκε κατά τη συνδικαλιστική χρονιά που τελειώνει.

Συνδικαλιστικά την προηγούμενη χρονιά κυριάρχησε το ασφαλιστικό. Κληθήκαμε να απεργήσουμε για αυτό το ζήτημα και να αντιμετωπίσουμε όλη την περίοδο της περυσινής άνοιξης την αγωνία των συναδέλφων για το ασφαλιστικό – συνταξιοδοτικό τους μέλλον. Θεωρώντας ότι με αυτό τον τρόπο συνεισφέρουμε στην άρτια ενημέρωση των συναδέλφων σε ένα ζήτημα αιχμής εκείνη την εποχή, εισηγηθήκαμε και πετύχαμε να συνδιοργανωθεί μια ημερίδα στο ξενοδοχείο ΚΙΕΡΙΟΝ με το Σύλλογο των Δασκάλων, όπου ειδικοί εγνωσμένης αξίας επιστήμονες έδωσαν το παρόν και ικανοποίησαν τις απαιτήσεις όλων των συναδέλφων που παραβρέθηκαν.

Πέρα από όλα αυτά το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ στην απερχόμενη θητεία του, λειτούργησε προς όφελος των συναδέλφων σεβόμενο το ρόλο του και την αποστολή που του έχει ανατεθεί από εσάς. Δεν δημιουργήσαμε ποτέ προσχώματα και διαχωριστικές γραμμές, λειτουργήσαμε συνδικαλιστικά και καταγγείλαμε τη Διοίκηση όταν χρειάστηκε. Σταθήκαμε στο πλευρό των συναδέλφων όσες φορές μας ζητήθηκε και προσπαθήσαμε να τους προστατεύσουμε από αυθαιρεσίες.

Ο κοινωνικός μας ρόλος και φέτος ήταν αυτός που αρμόζει στο συνδικαλιστικό μας όργανο. Κορυφαίο παράδειγμα αλληλεγγύης που έχουμε εμείς οι καθηγητές μεταξύ μας είναι ότι δεκάδες συνάδελφοι αλλά και συγγενείς αυτών μέχρι Α’ βαθμού, χρησιμοποίησαν όταν χρειάστηκε αίμα από την Τράπεζα που διατηρούμε για όλους μας για ώρα ανάγκης.

Τα προβλήματα όμως της εκπαίδευσης παραμένουν πολλά και δυστυχώς συνεχίζουν να συσσωρεύονται αφού καμιά ηγεσία δεν δείχνει διατεθειμένη να ακούσει και να προχωρήσει στη λύση των χρόνιων δίκαιων αιτημάτων μας.

Καλέσαμε τον κλάδο σε διάφορες κινητοποιήσεις και απεργίες κατά τη χρονιά που συνδικαλιστικά τελειώνει. Ζητήθηκε από τους συναδέλφους να διατρανώσουν την αντίθεσή τους με αυτό τον τρόπο, και να «ματώσουν» οικονομικά σε αυτή τη δύσκολη πραγματικά παγκόσμια οικονομική κρίση την οποία διανύουμε. Οι κινητοποιήσεις, στις οποίες σημειώνουμε ότι συμμετείχαμε ενεργά ως οφείλαμε, μας βρήκαν αρκετά επιφυλακτικούς σαν παράταξη και αυτό γιατί θεωρούμε ότι ανταποκρινόμαστε στις επιφυλάξεις και τους προβληματισμούς των συναδέλφων που δυστυχώς δεν απεργούν όταν τους το ζητούμε και θέλουν από εμάς να προάγουμε άλλους εναλλακτικούς τρόπους διεκδίκησης των δίκαιων αιτημάτων μας. Αισθανόμαστε δικαιωμένοι για τη στάση μας περισσότερο ύστερα από την τελευταία Γ.Σ. προέδρων, όπου αποδείχθηκε περίτρανα ο ρόλος της πλειοψηφίας του Δ.Σ. της ΟΛΜΕ, της οποίας οι αποφάσεις δεν λαμβάνονται πάντοτε με εκπαιδευτικά αλλά με πολιτικά κριτήρια. Συνδέεται με την εκτίμηση των κομμάτων της αντιπολίτευσης ότι είναι πιθανή η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες την άνοιξη και επιχειρείται να δημιουργηθεί κοινωνική αναταραχή με την προσδοκία ότι το όποιο πολιτικό κόστος υπάρξει, θα το εισπράξει η κυβέρνηση.

Εμείς ακούγοντας τους προβληματισμούς των συναδέλφων που μας καλούσαν να μην ακολουθήσουμε την εισήγηση της ΟΛΜΕ που μας καλούσε σε 5νθήμερες επαναλαμβανόμενες απεργίες από την 1η Δεκεμβρίου, προτείναμε 48ωρη απεργία μέσα στο Νοέμβριο και με αυτή την πρόταση πήγαμε στην Αθήνα. Η απόφαση ήταν συντριπτική κατά της εισήγησης της ΟΛΜΕ και υπέρ των θέσεών μας, κατά δηλαδή της απεργίας διαρκείας.

Εμείς συνεχίζουμε αταλάντευτα την προσπάθειά μας. Θέτουμε ρεαλιστικά οικονομικά αιτήματα, ασκούμε κριτική και απαιτούμε από την Κυβέρνηση την υλοποίησή τους καθώς και την προώθηση άμεσα του θεσμικού πλαισίου για τα μεγάλα προβλήματα της Δημόσιας Εκπαίδευσης. Προτείνουμε απεργιακές κινητοποιήσεις, μακριά από κομματικές και άλλες σκοπιμότητες που δεν προκαλούν και δε στρέφουν την ίδια την κοινωνία εναντίον των καθηγητών και με μοναδικό γνώμονα την  ποιοτική αναβάθμιση της Δημόσιας Εκπαίδευσης και τα συμφέροντα, κυρίως οικονομικά, των καθηγητών.

Θεωρούμε ότι υπάρχουν πολλά κοινά αιτήματα των παρατάξεων που μπορούν να ενώσουν τους καθηγητές και να τους ξαναδώσουν δύναμη, εμπιστοσύνη στους συνδικαλιστές και όραμα που δεν έχει αυτή τη στιγμή ο κλάδος.

Η εφαρμογή ειδικού μισθολογίου εκπαιδευτικών, η ίδρυση Σχολής Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών, ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά θέματα είναι δικές μας προτάσεις που πρέπει να τύχουν ευρύτερης αποδοχής από τις παρατάξεις και τους συναδέλφους.

Ευχόμαστε η νέα συνδικαλιστική χρονιά που έρχεται, να συμβάλλει στην πρόοδο των εκπαιδευτικών και της εκπαίδευσης γενικότερα. Προβλήματα που μας ακολουθούν δεκαετίες τώρα, επιτέλους να βρουν τη λύση τους προς όφελος της εκπαιδευτικής κοινότητας και της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Σας καλώ όλους να πάρετε μέρος στις επερχόμενες εκλογές για την ανάδειξη του νέου Δ.Σ. της ΕΛΜΕ. Έτσι θα δώσετε δύναμη σε αυτούς που θα εκλεγούν να προσπαθήσουν ακόμα περισσότερο για το καλό όλων μας. Υπάρχουν άξιοι συνάδελφοι σε όλες τις παρατάξεις. Διαλέξτε αυτούς που εσείς θεωρείτε καλύτερους να σας εκπροσωπήσουν».

Προηγούμενο άρθρο Στο Νομάρχη εκπρόσωποι Ένωσης Νέων Αγροτών Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο Επί τάπητος το αγροτικό πρόβλημα του Νομού