Παρατηρήσεις & Προτάσεις για το χωροταξικό του Τουρισμού


Το ΔΣ της ΤΕΔΚ στην συνεδρίαση του στις 4 Νοεμβρίου 2008 συζήτησε το Χωροταξικό πλαίσιο αναφοράς για το Τουρισμό. Ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ έκανε την ακόλουθη εισήγηση η οποία έγινε δεκτή ομόφωνα από το ΔΣ. Οι παρατηρήσεις της ΤΕΔΚ θα αποσταλούν στην ΚΕΔΚΕ

Σκοπός του ειδικού πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού & Αειφόρου Ανάπτυξης  για τον Τουρισμό είναι η βελτίωση του τουριστικού προϊόντος  μέσα από τις κατευθύνσεις τους κανόνες και τα κριτήρια που αναφέρονται  σε αυτό.

Ο Τουρισμός είναι η Βαριά Βιομηχανία της Χωράς μας , και γι’ αυτό θα πρέπει να συμβάλουμε όλοι μας ώστε να βελτιώσουμε την ανταγωνιστικότητα του τουριστικού μας προϊόντος στο παγκόσμιο περιβάλλον.

Το ειδικό πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού & Αειφόρου Ανάπτυξης για τον Τουρισμό έχει ορίζοντα δεκαπενταετίας ήτοι  2008-2023.

 Όσον αφορά το Νομό μας έχω να παρατηρήσω τα εξής.

Στο άρθρο 4 οπού αναφέρεται η κατηγοριοποίηση του Εθνικού μας Χώρου ,και συγκεκριμένα στην κατηγορία Β (αναπτυσσόμενες τουριστικά περιοχές) η υποκατηγορία Β2 (περιοχές με περιθώρια ανάπτυξης εναλλακτικών μορφών τουρισμού) γίνεται αναφορά μόνο στην Δυτική Θεσσαλία (Β2.5). Δεν λαμβάνονται υπ’ όψη  ολόκληρες περιοχές με τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης  εναλλακτικών μορφών τουρισμού όπως η περιοχή του Μουζακίου, Αργιθέας της Λίμνης Πλαστήρα, και της Λίμνης Σμοκόβου.

Στο άρθρο 6 στην κατηγορία Α συνεδριακού τουρισμού διαφαίνεται από το ειδικό πλαίσιο ότι προωθείται στα μεγάλα αστικά κέντρα και στις αρκετά αναπτυγμένες τουριστικά περιοχές. 

Η ανάπτυξη συνεδριακού τουρισμού μικρότερης κλίμακας είναι δυνατόν να αναπτυχθεί στην περιοχή μας και ειδικότερα στις Λίμνες μας, και στην περιοχή Μουζακίου Αργιθέας, και για αυτό θα ήταν σκόπιμο να γίνει αναφορά  στο ειδικό πλαίσιο.

Στην κατηγορία Ε1.2 Χιονοδρομικός Τουρισμός δεν προβλέπεται η ανάπτυξη νέων χιονοδρομικών κέντρων.

Θεωρούμε την συγκεκριμένη αναφορά λανθασμένη διότι η περιοχή μας  έχει  τις φυσικές προϋποθέσεις για την κατασκευή χιονοδρομικού κέντρου.

Οι άλλες προτάσεις του άρθρου 6 που μπορούν να έχουν εφαρμογή στον Νομό μας όπως (Πολιτισμικός Τουρισμός, Θρησκευτικός Τουρισμός Αθλητικός Τουρισμός, Ιαματικός και Θεραπευτικός Τουρισμός, Τουρισμός Φύσης) οι προτάσεις του ειδικού πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού & Αειφόρου Ανάπτυξης  για τον Τουρισμό κινούνται στην σωστή κατεύθυνση.

Αρκετά σημαντική είναι η αναφορά στο άρθρο 7 (Ειδικές και τεχνικές υποδομές)  κατηγορία Α  για την χρήση υδροπλάνων σε παραλίμνιες περιοχές, όπως επίσης και οι αναφορές στην  κατηγορία Γ για εξασφάλιση ποσοτικής και ποιοτικής επάρκειας υδατικών πόρων για την ύδρευση των περιοχών με προτεραιότητα τον τουρισμό.

Τέλος θα πρέπει να τηρηθούν και να υλοποιηθούν άμεσα τα όσα αναφέρονται στο άρθρο 7 κατηγορία Δ (Διαχείριση υγρών και στερεών αποβλήτων) δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα  σε περιοχές όπως η Λίμνη Πλαστήρα.

 Συμφωνούμε με την διατύπωση του Άρθρου 8 Κατηγορία 1.Β (Αγροτική γη) οπού αναφέρει ότι επιβάλλεται η διατήρηση του υψηλού καθεστώτος προστασίας που προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία για την Αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας. Αυτή άλλωστε είναι και η φυσιογνωμία της πεδινής περιοχής του  Νομού και έτσι θα πρέπει να διατηρηθεί.

Προηγούμενο άρθρο Γενικό πολεοδομικό σχέδιο του Δήμου Μουζακίου
Επόμενο άρθρο «Πράσινος Δήμος»… ο Δήμος Κάμπου