«Πράσινος Δήμος»… ο Δήμος Κάμπου


Κατασκευάστηκαν 5 φωτοβολταικά πάρκα ισχύος 20 kw/h το καθένα, στα πέντε από τα επτά δ.δ. του Δήμου.

Σε μια πρωτόγνωρη επένδυση στο χώρο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για όλο το Νομό προχώρησε ο Δήμος Κάμπου, αυτή της δημιουργίας φωτοβολταϊκών πάρκων, για την αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας με εγγυημένο αγοραστή. Τα κέρδη από τη λειτουργία του πάρκου θα είναι  πολλαπλά και σημαντικά για τη τοπική κοινωνία αλλά και την ευρύτερη περιοχή, αφού η δημοτική επιχείρηση που έχει αναλάβει το έργο έχει δεσμευτεί ότι το 50% των κερδών θα πηγαίνουν σε άλλα έργα ανάπτυξης προς όφελος του Δήμου. Ο Δήμαρχος Κάμπου κ. Παπαλός με τους συνεργάτες του παραχώρησαν συνέντευξη τύπου, στην οποία επεσήμαναν τα πλεονεκτήματα του έργου αλλά και το μοναδικό μειονέκτημα από την εγκατάσταση φωτοβολταικών συστημάτων, αυτό του υψηλού κόστους εγκατάστασης. Αναλυτικά τα όσα αναφέρθηκαν καθώς και το ιστορικό της δράσης.

Ο κ. Παπαλός

«Μετά από ένα πολύ μεγάλο αγώνα δρόμου, κόντρα στη γραφειοκρατία και τις αντιξοότητες που δημιουργούνται για οτιδήποτε είναι καινούργιο και καινοτόμο, είμαστε σήμερα στην ευχάριστη θέση και σας ανακοινώνουμε το πέρας των εργασιών της κατασκευής 5 φωτοβολταϊκών πάρκων ισχύος 20 kw/h το καθένα. Ίσως μάλιστα να είμαστε και ο μοναδικός Δήμος σε επίπεδο επικράτειας αυτή τη στιγμή που έχουμε υλοποιήσει ένα τέτοιο έργο, το οποίο τόσο από άποψη αναπτυξιακή όσο και περιβαλλοντική είναι τεράστιας σημασίας. Είναι ένα έργο που μας φέρνει πιο κοντά στο μέλλον καθιστώντας το Δήμο μας ηλεκτροπαραγωγό και μάλιστα παραγωγό “πράσινης” ενέργειας που είναι και το ζητούμενο σε μία εποχή με φοβερά περιβαλλοντολογικά προβλήματα τα οποία απειλούν πλέον εμφανώς τη ζωή στον πλανήτη μας. Είμαστε βέβαιοι ότι το παράδειγμα μας θα ακολουθήσουν και άλλοι φορείς της Τ.Α. στη χώρα μας ενόψει της Δ’ προγραμματικής περιόδου».  Άλλωστε προς την κατεύθυνση αυτή προτάσεις έχει αρχίσει να διαμορφώνει και η ΚΕΔΚΕ απ΄ ότι πληροφορούμαστε. Ήδη η ΤΕΔΚ Καρδίτσας – όπως ανακοινώθηκε πρόσφατα – προχωρά σε συνεργασία με τον ΟΣΚΚ στην υλοποίηση ενός πιλοτικού έργου σε τρία σχολικά συγκροτήματα του νομού μας. Τα Φωτοβολταϊκά πάρκα είναι εντελώς ακίνδυνα και γι’ αυτό κατασκευάστηκαν εντός των οικισμών στα Τ.Δ. του Δήμου, προκειμένου με την ενεργή συμμετοχή των δημοτών μας να είναι πλήρως προστατευόμενα κυρίως από πιθανή απόπειρα κλοπής των πάνελ – τα οποία είναι εξαιρετικής αντοχής. Ταυτόχρονα είναι μία υψηλού κόστους περιουσία η οποία ούτως ή άλλως ανήκει στους δημότες μας.

Σύντομο ιστορικό

Η πρόταση κατασκευής 7 φωτοβολταικών πάρκων (ένα σε κάθε Τ.Δ. του δήμου μας) μαζί με τις απαραίτητες μελέτες υποβλήθηκαν στις 26-5-2006 στην ΑΕΔΕΠ Βόλου (ενδιάμεσος φορέας του ΥΠ.ΑΝ.) στα πλαίσια του προγράμματος ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ, μέτρο 6.5.

Το Νοέμβριο του 2006 μας εγκρίθηκε η κατασκευή των 5 (από τα 7 που προτείναμε φωτοβολταϊκών πάρκων. Στις 29-6-2007 υπογράφτηκε η σύμβαση με το ΥΠ.ΑΝ. για την υλοποίηση του προγράμματος- έργου. Το 2006 από τον Ιούλιο μήνα τίθεται σε εφαρμογή ο νέος Κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων (ν. 3463 / 2006) ο οποίος θεσμοθετεί νέο νομικό πλαίσιο για τη λειτουργία και τη διάκριση των δημοτικών επιχειρήσεων. Σύμφωνα λοιπόν με τα ανωτέρω δεν θα μπορούσε να υλοποιηθεί το πρόγραμμα από την ήδη υπάρχουσα μικτή δημοτική επιχείρηση και άρα θα έπρεπε να μετακυληθεί σε νέα την οποία έπρεπε στο μεταξύ να δημιουργήσουμε. Για να δημιουργήσουμε όμως τη νέα επιχείρηση έπρεπε να εκδοθούν οι αναγκαίες υπουργικές αποφάσεις και να δοθούν οι απαραίτητες διευκρινιστικές εγκύκλιοι. Αυτά έγιναν μέσα στο 2007, η δε τελευταία εγκύκλιος που μας αφορούσε μας κοινοποιήθηκε στις αρχές του τρέχοντος έτους. Συνεπώς ήταν αδύνατον να κινηθούμε προς την υλοποίηση του έργου πριν το 2008. Από εκεί και πέρα κάναμε ένα τεράστιο αγώνα δρόμου. Ιδρύσαμε την “Ενεργειακή Δήμου Κάμπου” Α.Ε. (ΕΝ.ΔΗ.ΚΑ.   Α.Ε.) (ΦΕΚ 3686/05/06/2008), κατεβάλαμε το μετοχικό της κεφάλαιο και τέλος δημοπρατήσαμε το έργο στις 12/9/08.  Ανάδοχος αναδείχτηκε η ECO-SUN.

Στις 31/10/08 το Δ.Σ. της “ΕΝΔΗΚΑ Α.Ε.” παρέλαβε προσωρινά το έργο και το επόμενο χρονικό διάστημα θα γίνει η σύνδεση με τη ΔΕΗ.

Στοιχεία του έργου

Προϋπολογισμός έργου: 575.500 ευρώ (115.100 Χ 5)

Χρηματοδότηση: 45% επιδότηση από ΥΠ.ΑΝ. (75% ευρωπ. πόροι, 25% εθν. συμμετοχή) και 55% ίδια συμμετοχή.

Ανάδοχος έργου: ECO-SUN.

Τόπος κατασκευής: 5 συνολικά φωτοβολταϊκά πάρκα στα αντίστοιχα Τ.Δ.: Μυρίνης, Προδρόμου, Σταυρού, Αγ. Θεοδώρου και Πτελοπούλας (εντός των ορίων των οικισμών).

Τύπος φωτοβολταϊκών: Φωτοβολταϊκοί συλλέκτες, διπλού κρυστάλλου πολυκρυσταλλικού

πυριτίου τοποθετημένα σε αλουμινένια βάση.

Προβλεπόμενη ετήσια παραγωγή ρεύματος: 27000 kwh συνολικά.

Προσδοκώμενα οικονομικά οφέλη: 60000 ευρώ ετησίως (από την πώληση πράσινης kwh).

Γενικά στοιχεία για τα πλεονεκτήματα- μειονεκτήματα των φωτοβολταϊκών συστημάτων από τη διαδικτυακή βιβλιογραφία

Πλεονεκτήματα / Μειονεκτήματα

Τα φωτοβολταϊκά συστήματα έχουν τα εξής πλεονεκτήματα:

  • Τεχνολογία φιλική στο περιβάλλον: δεν προκαλούνται ρύποι από την
    παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας
  • Η ηλιακή ενέργεια είναι ανεξάντλητη ενεργειακή πηγή, διατίθεται παντού και
    δεν στοιχίζει απολύτως τίποτα
  • Με την κατάλληλη γεωγραφική κατανομή, κοντά στους αντίστοιχους
    καταναλωτές ενέργειας, τα Φ/Β συστήματα μπορούν να εγκατασταθούν χωρίς
    να απαιτείται ενίσχυση του δικτύου διανομής
  • Η λειτουργία του συστήματος είναι ολοσχερώς αθόρυβη
  • Έχουν σχεδόν μηδενικές απαιτήσεις συντήρησης
  • Έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής: οι κατασκευαστές εγγυώνται τα «κρύσταλλα»
    για 20-30 χρόνια λειτουργίας
  • Υπάρχει πάντα η δυνατότητα μελλοντικής επέκτασης, ώστε να
    ανταποκρίνονται στις αυξανόμενες ανάγκες των χρηστών
  • Μπορούν να εγκατασταθούν πάνω σε ήδη υπάρχουσες κατασκευές, όπως
    είναι π.χ. η στέγη ενός σπιτιού ή η πρόσοψη ενός κτιρίου,
  • Διαθέτουν ευελιξία στις εφαρμογές: τα Φ/Β συστήματα λειτουργούν άριστα
    τόσο ως αυτόνομα συστήματα, όσο και ως αυτόνομα υβριδικά συστήματα
    όταν συνδυάζονται με άλλες πηγές ενέργειας (συμβατικές ή ανανεώσιμες) και
    συσσωρευτές για την αποθήκευση της παραγόμενης ενέργειας. Επιπλέον, ένα
    μεγάλο πλεονέκτημα του Φ/Β συστήματος είναι ότι μπορεί να διασυνδεθεί με
    το δίκτυο ηλεκτροδότησης (διασυνδεδεμένο σύστημα), καταργώντας με τον
    τρόπο αυτό την ανάγκη για εφεδρεία και δίνοντας επιπλέον τη δυνατότητα

στον χρήστη να πωλήσει τυχόν πλεονάζουσα ενέργεια στον διαχειριστή του ηλεκτρικού δικτύου, όπως ήδη γίνεται στο Φράιμπουργκ της Γερμανίας.

Ως μειονέκτημα θα μπορούσε να καταλογίσει κανείς στα φωτοβολταϊκά συστήματα το κόστος τους, το οποίο, παρά τις τεχνολογικές εξελίξεις παραμένει ακόμη αρκετά υψηλό. Μια γενική ενδεικτική τιμή είναι 6000 ευρώ ανά εγκατεστημένο κιλοβάτ (kW) ηλεκτρικής ισχύος. Λαμβάνοντας υπόψη ότι μια τυπική οικιακή κατανάλωση απαιτεί από 1,5 έως 3,5 κιλοβάτ, το κόστος της εγκατάστασης δεν είναι αμελητέο. Το ποσό αυτό, ωστόσο, μπορεί να αποσβεστεί σε περίπου 5-6 χρόνια και το Φ/Β σύστημα θα συνεχίσει να παράγει δωρεάν ενέργεια για τουλάχιστον άλλα 25χρόνια. Ωστόσο, τα πλεονεκτήματα είναι πολλά, και το ευρύ κοινό έχει αρχίσει να στρέφεται όλο και πιο πολύ στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και στα φωτοβολταϊκά ειδικότερα, για την κάλυψη ή την συμπλήρωση των ενεργειακών του αναγκών.

Άμεσοι στόχοι της «ΕΝ.ΔΗ.ΚΑ  Α.Ε. και η γενικότερη πολιτική της

Η επανακατάθεση σε δεδομένη ευκαιρία των δύο μελετών που έχουμε ήδη έτοιμες για τη

χρηματοδότηση κατασκευής και δύο ακόμα φωτοβολταικών πάρκων στα Τ.Δ. Μακρυχωρίου και Μέλισσας.

Η πολιτική μας σε σχέση με τα έσοδα της επιχείρησης είναι η παρακάτω: το 50% των εσόδων της ΕΝ.ΔΗ.ΚΑ. θα διατίθεται σε επενδυτικές δραστηριότητες, ενώ με το υπόλοιπο 50% θα χρηματοδοτούνται διάφορες δράσεις του περιβαντολογικού, πολιτιστικού, αθλητικού και γενικότερα του κοινωνικού τομέα του δήμου  με πρωτεύοντα στόχο τη δημιουργία περιβαντολογικής  συνείδησης και την καλλιέργεια της συλλογικότητας. Γι’ αυτό και στη διοίκηση της εταιρείας μετέχουν οι πρόεδροι των νομικών προσώπων του δήμου (Πολιτιστικός Οργανισμός, Αθλητικός Οργανισμός και Τράπεζα Αίματος).

Μέλη Δ.Σ. ΕΝ.ΔΗ.ΚΑ.

  1. Παπαλός Κων/νος  Δήμαρχος
  2. Τσέλιου Ευαγγελία  πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου
  3. Καραπέτσας Γεώργιος Δημοτικός Σύμβουλος
  4. Μαϊμάνη Χρυσούλα πρόεδρος Πολιτιστικού Οργανισμού
  5. Κρανιώτης Μενέλαος πρόεδρος Αθλητικού Οργανισμού
  6. Κατσάρας Γεώργιος πρόεδρος Τράπεζας Αίματος
  7. Φωτόπουλος Βασίλειος οικονομολόγος, Δ.Σ.  ΔΑΝΕΚ
  8. Μουχτή Λαμπρινή δημότισσα
  9. Κουφόπουλος Ιωάννης δημότης

Τέλος επιθυμώ να ευχαριστήσω:

Όλους τους αιρετούς συνεργάτες καθώς και τα στελέχη του δήμου μας που εργάστηκαν με αφοσίωση και πολλές φορές εκτός ωραρίου για την υλοποίηση του έργου.

Τον πρώην Υπουργό Ανάπτυξης και νυν Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων κ.Δημήτριο Σιούφα για τη συνεχή συμπαράσταση αλλά και παρότρυνση επιμονής σε δύσκολες για το έργο στιγμές.

Την ΤΕΔΚ Καρδίτσας που μας βοήθησε με τη συμμετοχή της στη σύσταση της εταιρείας.

Τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση που μας βοήθησε μέσω των υπηρεσιών της (Τμήμα Εμπορίου, Πολεοδομία).

Την Περιφερειακή Διοίκηση Καρδίτσας για τις συμβουλές της στη νομική προπαρασκευή της εταιρείας και των διαδικασιών υλοποίησης του έργου.

Την ΑΝ.ΚΑ. Α.Ε. που συνέταξε τη μελέτη της εταιρείας και μας παρείχε επιστημονικό προσωπικό για την επίβλεψη καλής εκτέλεσης του έργου.

Την ΛΔ΄ Εφορεία Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων για την άμεση αδειοδότηση.

Και τέλος την ECO-SUN για την πολύ καλή κατασκευή και την άμεση ανταπόκριση στις υποδείξεις μας».

Προηγούμενο άρθρο Παρατηρήσεις & Προτάσεις για το χωροταξικό του Τουρισμού
Επόμενο άρθρο Άμεσα η διακοπή λειτουργίας των χωματερών