Ειδήσεις

Παρουσίαση του Λευκώματος: Η ιστορία του Εμπορικού Συλλόγου Καρδίτσας


Με εξαιρετική επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 31 Μαρτίου 2019 στην Καρδίτσα η παρουσίαση του Ιστορικού Λευκώματος «Η ιστορία του Εμπορικού Συλλόγου Καρδίτσας», το οποίο επιμελήθηκε η επιστημονική ομάδα του ΙΝΕΜΥ- ΕΣΕΕ.

Την εκδήλωση χαιρέτησαν ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ και του ΙΝΕΜΥ κ. Γιώργος Καρανίκας, ο Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Βασίλειος Τσιάκος και ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καρδίτσας κ. Περικλής Κορκώτσιος.

O Εμπορικός Σύλλογος Καρδίτσας είναι ένας από τους παλαιότερους της Ελλάδας, με έτος ίδρυσης το 1915 και διαθέτει ένα πλούσιο αρχείο εγγράφων και φωτογραφιών που αποτυπώνουν τη μακρόχρονη παρουσία του. Το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών της ΕΣΕΕ ανέλαβε την ψηφιοποίηση και αρχειονομική καταγραφή αυτού του αρχείου, δημιουργώντας μία σημαντική βάση δεδομένων για τον εμπορικό κόσμο και τον ιστορικό του μέλλοντος.

Στην ομιλία του ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Γιώργος  Καρανίκας εξήρε την σπουδαία δουλειά του επιστημονικού δυναμικού του ΙΝΕΜΥ για την υλοποίηση της έκδοσης του Λευκώματος,επεσήμανε τις προτεραιότητες και τις παρεμβάσεις που προωθεί η σημερινή διοίκηση της ΕΣΕΕ, σημειώνοντας: «Η ΕΣΕΕ μέσα στα χρόνια της κρίσης ανέλαβε μια σειρά από πρωτοβουλίες, ώστε να θωρακίσει τον εμπορικό κόσμο και να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων. Το εμπόριο άντεξε μέσα στην κρίση με πολλές πληγές που βέβαια καλούμαστε σήμερα να επουλώσουμε. Χρειάζεται συστηματική και έντονη προσπάθεια να στηριχθεί έντονα η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, ώστε να επιτευχθεί η οικονομική και κοινωνική σταθερότητα.»

Ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καρδίτσας κ. Περικλής Κορκώτσιος, ανέφερε: «Η σημερινή ημέρα είναι μια σημαντική ημέρα για τον Εμπορικό μας Σύλλογο. Αποφασίσαμε να αφήσουμε μια παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές, μέσα από ένα έργο που αναδεικνύει την πόλη, το εμπόριο καθώς και τους αγώνες των εμπόρων. Η συμβολή της ΕΣΕΕ και του ΙΝΕΜΥ ήταν μεγαλειώδης για να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε αυτό το έργο, διαφυλάσσοντας τα αρχεία και την  ιστορία μας,  και φυσικά  τους ευχαριστούμε θερμά

Η ιδιαίτερα προσεγμένη έκδοση του Λευκώματος με την επιστημονική τεκμηρίωση του ΙΝΕΜΥ- ΕΣΕΕ δίνει τη δυνατότητα στο ευρύ κοινό να περιδιαβεί στην ιστορία της Ελλάδας από το 1900 έωςσήμερα, όπως καταγράφεται στο πολύτιμο αρχειακό υλικό του Εμπορικού Συλλόγου Καρδίτσας. Το Λεύκωμα περιλαμβάνει πάνω από διακόσιες φωτογραφίες, καθώς και μεγάλο αριθμό αυτούσιων, πρωτότυπων εγγράφων, όπως πρακτικά συνεδριάσεων, καταστατικά, επιστολογραφία και διεθνείς εμπορικές συναλλαγές.

Προηγούμενο άρθρο Επίσκεψη του νέου Συντονιστή Επιχειρήσεων Αρχηγείου Π.Σ. στο Ν. Ντίτορα
Επόμενο άρθρο Βράβευσε τους μαθητές του 1ου Δημοτικού Σχολείου ο Δ. Παλαμά