Πασχαλινό παζάρι από το ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ


  Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος το ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ διοργάνωσε πασχαλινό παζάρι χθες το πρωί στην κενωτική πλατεία της Καρδίτσας. Ο σκοπός της διοργάνωσης του πασχαλινού παζαριού είναι η πώληση των κατασκευών που κατασκευάζονται στα εργαστήρια του κέντρου από παιδιά και ενήλικες. Επίσης, η ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας της Καρδίτσας για τις παρεχόμενες υπηρεσίες του κέντρου, καθώς και η ευαισθητοποίηση της κοινωνίας προβάλλοντας τις δυνατότητες που έχουν τα άτομα με αναπηρίες. Τα χρήματα που συγκεντρώνονται από το παζάρι διατίθενται για διαφορές εκδηλώσεις στις οποίες συμμετέχουν οι εξυπηρετούμενοι του κέντρου. 

                             –  Η δομή του ΚΕΚΥΚΑΜΕ

Το ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ είναι μία νέα «ανοιχτή» δομή κοινωνική φροντίδας που απευθύνεται σε όλα τα άτομα με αναπηρίες, ανεξάρτητα από την ηλικία τους, το είδος και το βαθμό αναπηρίας τους καθώς και στις οικογένειες τους αλλά και σε κάθε πολίτη που επιθυμεί εξειδικευμένη ενημέρωση σε θέματα αναπηρίας..

  Στο κέντρο μπορούν να απευθυνθούν και να εξυπηρετηθούν άτομα (παιδιά και ενήλικες) με κινητικά αναπηρίες (εγκεφαλική παράλυση, τετραπληγία, παραπληγία, ημιπληγία, σπαστική τετραπληγία, σκλήρυνση κατά πλάκας, διάφορα σύνδρομα που δημιουργούν κινητικά προβλήματα) παιδιά/ ενήλικες με νοητική υστέρηση, αυτισμό κλπ, άτομα με αισθητηριακά προβλήματα (τύφλωση, κώφωση) αυτοεξυπηρετούμενα ή μη καθώς και το οικογενειακό τους περιβάλλον.

Οι παρεχόμενες υπηρεσία που προσφέρεί το κέντρο και για τις οποίες διαθέτει τον απαραίτητο εξοπλισμό είναι:

  • – Πρόγραμμα λειτουργικής αποκατάστασης (φυσικοθεραπεία, εργοθεραπεία, λογοθεραπεία, θεραπευτικής πισίνα, υδρομασάζ) που απευθύνεται σε άτομα με κινητικές αναπηρίες( εγκεφαλική παράλυση, τετραπληγία, παραπληγία, ημιπληγία, σπαστική τετραπληγία, σκλήρυνση κατά πλάκας) ενήλικες και παιδιά.
  • – Ψυχοπαιδαγωγικό πρόγραμμα που απευθύνεται σε παιδιά με ψυχοκινητική καθυστέρηση και αυτισμό (άσκηση σε γνωστικές και κοινωνικές δεξιότητες, συμβολικό παιχνίδι, συναισθηματική εκπαίδευση κ.α)
  • – Πρόγραμμα κοινωνικοποίησης (ατομικό ή ομαδικό) που απευθύνεται σε άτομα με περιορισμένες κοινωνικές δεξιότητες και έχει ως στόχο τη δραστηριοποίηση των ίδιων των ατόμων καθώς και την ευαισθητοποίηση της τοπική κοινωνίας.
  • – Πρόγραμμα πολιτισμού και ψυχαγωγίας (ομαδικό) που περιλαμβάνει παρακολούθηση θεατρικών παραστάσεων, επισκέψεις σε μουσεία και άλλους χώρους ενδιαφέροντος καθώς και εκδρομές. Στόχος του προγράμματος είναι η αισθητική καλλιέργεια των συμμετεχόντων.
  • – Πρόγραμμα αυτόνομης διαβίωσης και αυτοεξυπηρέτησης που απευθύνεται σε παιδιά και ενήλικες με στόχος την εκπαίδευση ή επανεκπαίδευση στις δραστηριότητες καθημερινής ζωής ώστε το άτομο να γίνει περισσότερο ανεξάρτητο (ένδυση, σίτιση, μετακίνηση, οικιακές ασχολίες κ.α) Επίσης γίνεται συμβουλευτική για εργονομικές διευθετήσεις στο φυσικό χώρο διαβίωσης του ατόμου με αναπηρίες και προτείνονται ειδικά βοηθήματα με στόχο τη μέγιστη λειτουργικότητα και ανεξαρτητοποίηση του ατόμου.
  • – Πρόγραμμα αξιολόγησης, συμβουλευτικής και ψυχολογικής υποστήριξης που απευθύνεται σε ενήλικες με αναπηρίες ή στις οικογένειες τους.
  • – Πρόγραμμα αγωγής υγείας/ πρόληψης (στοματική και σωματική υγιεινή, σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, κυκλοφοριακή αγωγή κ.α.) που απευθύνεται σε παιδιά με ψυχοκινητικής καθυστέρηση και αυτισμό.
  • – Πρόγραμμα επισκέψεις στο σπίτι και συμβουλευτική του ατόμου και της οικογένειας σε θέματα υγείας.
  • – Ενημέρωση για παροχές, επιδόματα και θέσεις εργασίας καθώς και παραπομπή σε εξειδικευμένες υπηρεσίες.
  • – Μεταφορά περιστατικών προς και από την υπηρεσία και αντιστρόφως
  • – Πρόγραμμα ανάδοχων- μονογονεϊκων και σε κρίση οικογενειών
  • – Εργαστήριο κατασκευών και δημιουργικής απασχόλησης παιδιών και ενηλίκων.

Στο κέντρο εξυπηρετούνται γύρω στα 60 άτομα εβδομαδιαίως και αξίζει να σημειωθεί ότι το κάθε περιστατικό μπορεί να είναι ενταγμένο παράλληλα σε περισσότερα από ένα πρόγραμμα

Ο Διοικητής Διευθυντής

Καραμήνζιος Θωμάς

Προηγούμενο άρθρο Πασχαλινές λαμπάδες για παιδικά χαμόγελα
Επόμενο άρθρο ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΓΙΑ ΑΜΕΣΗ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΩΝ