Περαιτέρω στήριξη του αγροτικού εισοδήματος


Άμεση προτεραιότητα για την κυβέρνηση η περαιτέρω στήριξη του αγροτικού εισοδήματος.

Οι τελευταίες κινητοποιήσεις των αγροτών σημάδεψαν την εβδομάδα που πέρασε. Είναι προφανές πως, στην τωρινή δύσκολη συγκυρία, που περνά ο τόπος, οι Έλληνες αγρότες και η αγροτική οικονομία βρίσκονται σε κρίση. Η πραγματικότητα, όπως αποτυπώνεται από τα σημεία συγκέντρωσης και διαμαρτυρίας των αγροτών είναι αδιαμφισβήτητη.

Η παγκόσμια οικονομική κρίση ήδη χτύπησε  και τον αγροτικό κόσμο. Τα προβλήματα με την ακαρπία και την μειωμένη παραγωγή σε αρκετά προϊόντα. Οι χαμηλές τιμές πώλησης των αγροτικών αγαθών και η αύξηση του κόστους παραγωγής, είχαν ως αποτέλεσμα την μείωση του αγροτικού εισοδήματος.

 Ειδικότερα στην Θεσσαλία, οι ιδιαιτέρες συνθήκες της τελευταίας χρονιάς, είχαν άμεσο αρνητικό αποτέλεσμα στην παραγωγή και την διάθεση των ντόπιων βασικών αγροτικών προϊόντων, όπως το βαμβάκι, το σιτάρι και το καλαμπόκι, καθιστώντας την θέση των Θεσσαλών καλλιεργητών ιδιαιτέρα δυσχερή.

Ταυτόχρονα όμως, είναι προφανές πως, ότι ζουν σήμερα οι αγρότες είναι αποτέλεσμα λανθασμένων πολιτικών και παραλείψεων, που έχουν τις ρίζες τους στο πρόσφατο και το απώτερο παρελθόν. Για καιρό οι Έλληνες παραγωγοί έβλεπαν την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων τους να υποχωρεί, το εισόδημά τους να καθηλώνεται και να συρρικνώνεται, τις εξαγωγές να μικραίνουν και τα αγροτικά χρέη να μεγαλώνουν. Κυρίως δε γνώρισαν τις μεγαλύτερες ήττες σε κοινοτικό επίπεδο σε μια σειρά από κρίσιμες διαπραγματεύσεις για τα εθνικά μας προϊόντα.

Η έλλειψη  αναπτυξιακής στρατηγικής και μακροχρονίου σχεδιασμού. Η  επιμονή για πάρα πολλά χρόνια κυρίως στην πολιτική της ενίσχυσης του αγροτικού εισοδήματος μέσω των επιδοτήσεων. Η αδιαφορία για την  προώθηση σύγχρονων πολιτικών και νέων καλλιεργειών είχαν σαν αποτέλεσμα τις σημερινές εξελίξεις στην αγροτική οικονομία.

Τα προβλήματα των αγροτών όμως είναι παρόντα και κάποια από αυτά ζητούν άμεσα λύσεις. Οι Έλληνες αγρότες έχουν απόλυτο δίκαιο όταν ζητούν μια βιώσιμη διέξοδο.  Κανείς δεν μπορεί να τους κατηγορήσει αυτή τη στιγμή πως διαδηλώνουν άδικα.

Η Ν.Δ. στάθηκε δίπλα στους αγρότες με σύνεση και υπευθυνότητα. Και τον καιρό που ήταν στην αντιπολίτευση αλλά και όλα αυτά τα χρονιά που κυβερνά. Παρόλο που βρισκόμαστε εν μέσω κινητοποιήσεων, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης κρατά ανοικτές τις πόρτες του διαλόγου. Σε συνεχείς επαφές με τους παραγωγούς, αναζητά λύσεις. Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης μελετά και θα εξαντλήσει όλες  τις δυνατότητες, που υπάρχουν για την περαιτέρω ενίσχυση των αγροτών, μέσα στα πλαίσια βέβαια που θέτει η δημοσιονομική πολιτική και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Είναι απόλυτα αναγκαίο να παρθεί κάθε εφικτό μέτρο που θα ανακουφίσει τους αγρότες. Να δοθούν οι μάχες σε όλα τα επίπεδα για το μέλλον του αγροτικού κόσμου της χώρας, παλεύοντας ταυτόχρονα για να ξεπεραστούν  τα τεράστια προβλήματα που δημιούργησαν στην αγροτιά οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Όπου χρειάζεται να αναπροσαρμοστεί η πολιτική που έχουμε για τις καλλιέργειες, αφήνοντας πίσω παλιές και λανθασμένες πρακτικές.

Καλούμαστε όλοι να σταλθούμε υπεύθυνα ενώπιον των ευθυνών μας.  Οφείλουμε όλοι μαζί, με προσεκτικά βήματα και συντονισμένες δράσεις να διασφαλίσουμε τη συνέχεια της αγροτικής ενασχόλησης. Να ενισχύσουμε, με την στάση μας και με τον ρόλο του ο καθένας, την κυβέρνηση στην προσπάθεια που κάνει για να δοθούν άμεσες λύσεις στα προβλήματα, που ταλανίζουν τους αγρότες. Να δώσει πειστικές απαντήσεις στις αγωνίες των νέων αγροτών για το μέλλον της αγροτικής παραγωγής. Η  ίδια η πραγματικότητα δεν μας επιτρέπει, ούτε να κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας, άλλα ούτε και να φυγομαχούμε.

Η στήριξη του αγροτικού εισοδήματος αποτελεί άμεση προτεραιότητα για την κυβέρνηση, η οποία έλαβε και θα λάβει όλα εκείνα τα μέτρα, που θα ανακουφίσουν τις αγροτικές οικογένειες. Η Πολιτεία έχει χρέος, οφείλει, να στέκεται δίπλα στο Έλληνα αγρότη, τη ώρα που την έχει ανάγκη, συμπαραστάτης στον δύσκολο αγώνα που δίνει, ανοιχτή για κάθε συζήτηση στα κρίσιμα ζητήματα που τους απασχολούν.

Προηγούμενο άρθρο Όχι ποια άλλη χαμένη 10ετία για τους αγρότες.
Επόμενο άρθρο Ο αγώνας των αγροτών είναι μάχη για την επιβίωση του έθνους