Περιοδεία Νομάρχη σε Ζαϊμι, Μέλισσα & Πτελοπούλα


Στα καφενεία των χωριών Ζαίμι του Δ.Καλιφωνίου και Μέλισσα, Πτελοπούλα του Δ.Κάμπου, βρέθηκε ο Νομάρχης Φ.Αλεξάκος όπου μίλησε και συζήτησε για τα άμεσα θέματα και προβλήματα που απασχολούν τους κατοίκους της περιοχής. Τον Νομάρχη συνόδευαν ο Πρόεδρος του Νομαρχιακού Συμβουλίου κ. Νικ. Καλιακούδας, οι Αντινομάρχες Βασ. Νίκου, Μιχ.Καρατσιώρης, Γ.Σβάρνας, ο Νομαρχιακός Σύμβουλος κ. Κ.Τέλιος καθώς επίσης και οι Διευθυντές των Γεωτεχνικών Υπηρεσιών κ. Βασ. Τσούκα (Δ/νση Γεωργικής Ανάπτυξης), Γ. Καρακώστας (Δ/νση Εγγείων Βελτιώσεων) και ο αναπλ. προιστάμενος Ελ.Καλοχαιρέτης (Δ/νση Βιομηχανικών Φυτών & ΟΣΔΕ).

Στις συγκεντρώσεις των χωριών μπήκαν ζητήματα που αφορούν την άρδευση, το κόστος της αγροτικής παραγωγής, για το βαμβάκι αλλά και τα άλλα καθημερινά θέματα και τοπικά προβλήματα που απασχολούν την αγροτιά  του Νομού μας.

Ιδιαίτερα τονίστηκε το θέμα της δύσκολης κατάστασης που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε λόγω της λειψυδρίας στο Νομό, η επίσπευση όλων των αναγκαίων αρδευτικών έργων και των άλλων έργων υποδομής, που πρέπει η πολιτεία να χρηματοδοτήσει αδρά, με σκοπό να αμβλυνθεί το μεγάλο πρόβλημα.

 «Το αμέριστο ενδιαφέρον μας για τον αγροτικό κόσμο είναι δεδομένο, και αυτό αποδεικνύεται με τα άμεσες  ενέργειες που κάνουμε, μέσα στα πλαίσια των δυνατοτήτων μας, που σκοπό  έχουν να εξυπηρετούν έγκαιρα τον Αγρότη. Πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί η άμεση ανταπόκριση που επιδείξαμε, μαζί με την πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση του Νομού, για τις αποζημιώσεις των 68.000 στρεμμάτων τα οποία επλήγησαν από τα φετινά ακραία καιρικά φαινόμενα, που είχε ως αποτέλεσμα η σημαντική αυτή έκταση, να μη αρδευτεί» τόνισε στους αγρότες των περιοχών αυτών ο κ.Νομάρχης

Στο Ζαίμι με την παρουσία και τον χαιρετισμό του Προέδρου του Τ.Σ κ. Βασ. Λάκη, τέθηκε το μεγάλο και σημαντικό ζήτημα που απασχολεί το χωριό, που αναφέρεται στην ύδρευση από τον Σύνδεσμο καθώς επίσης και η δημιουργία φράγματος στην περιοχή. Στην διάρκεια της συζήτησης τέθηκαν και άλλα ζητήματα που αφορούν διάφορες επιχορηγήσεις και προγράμματα, όπου δόθηκαν οι απαραίτητες εξηγήσεις από τους Δ/ντές των Υπηρεσιών. Επίσης το πρόβλημα της επέκτασης του δρομολογίου του αστικού ΚΤΕΛ, το οποίο αντιμετωπίστηκε άμεσα.

Στη Μέλισσα, ο Νομάρχης παρουσία του αντιδημάρχου του Δ.Κάμπου κ.Θ.Μπαζιάνη και του προέδρου του Τ.Σ κ.Μιλτ.Φιλίππου, αναφέρθηκε αναλυτικά στις παρεμβάσεις της Νομαρχίας για τα ζητήματα των αγροτικών υποδομών και τις λύσεις που διεκδικούνται από τις μικρές πιστώσεις που είναι εγγεγραμμένες από το Δ’ΚΠΣ (Πρόγραμμα «Αλ.Μπαλτατζής»), από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, σε σχέση με τις απαραίτητες παρεμβάσεις που χρειάζεται ο κάμπος (αρδευτικά δίκτυα, μικρά φράγματα, προμήθεια σωλήνων, εκβαθύνσεις, λιμνοδεξαμενές αποθήκευσης νερού κλπ). Όλα αυτά διεκδικούνται, με την στήριξη όλων των πολιτικών και πολιτειακών παραγόντων του Νομού, μαζί με τις επιδοματικές στηρίξεις, που είναι αναγκαίες για την βελτίωση των μεμονωμένων αγροτικών εκμεταλλεύσεων. Ο πρόεδρος και οι κάτοικοι του χωριού αναφέρθηκαν ιδιαίτερα σε έργα που αφορούν την υπερύψωση του φράγματος στον Καλέτζη, στη γέφυρα στη σιδηροδρομική γραμμή, στη κατασκευή αντλιοστασίου καθώς επίσης και στην  διευθέτηση του οικισμού των τσιγγάνων, που είναι εγκατεστημένοι παράλληλα στον κεντρικό δρόμο και δημιουργούν περιβαλλοντικά και άλλα προβλήματα στην περιοχή.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε από τους υπηρεσιακούς παράγοντες, για τα προγράμματα έρευνας που χρηματοδοτεί η Νομαρχία, για τις καλλιέργειας του φυτού stevia καθώς επίσης και των άλλων ενεργειακών φυτών (ελαιοκράμβη, ηλίανθος κλπ) 

Στη Πτελοπούλα με την επιπλέον παρουσία του Δημάρχου κ. Κ. Παπαλού, της Αντινομάρχου κ.Αθ.Πέτσα και του Αντιπροέδρου του Νομαρχιακού Συμβουλίου κ.Θ.Τότσικα, ο πρόεδρος του Τ.Σ κ. Χαρ.Κουτσιούμπας και οι κάτοικοι του χωριού, αναφέρθηκαν αναλυτικά στις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν στο δημοτικό διαμέρισμα  με κυρίαρχα ζητήματα αυτά που αφορούν τις υποδομές (υπερύψωση φράγματος Καλέτζη, δρόμος Πτελοπούλα-Ζαίμι, διευθέτηση λακκουβών στο  κεντρικό δρόμο, διαμόρφωση χώρου στην εκκλησία κλπ).

Η συζήτηση έκλεισε με την ενημέρωση από πλευράς των υπηρεσιακών παραγόντων  σχετικά με ζητήματα των δικαιωμάτων ΟΣΔΕ και άλλα ζητήματα που απασχολούν την διαχείριση και λειτουργία  των αγροτικών εκμεταλλεύσεων (νιτρορρύπανση κλπ) που απασχολούν τον αγροτικό κόσμο της περιοχής.

Η περιοδεία στα μικρά αυτά χωριά, αποτελεί σημαντική ευκαιρία για τον Νομάρχη και τους επιτελείς του, να διαπιστώσουν από κοντά, συζητώντας με κάθε ειλικρίνεια με τους ανθρώπους που ζουν σ’ αυτές τις μικρές κοινωνίες, τα προβλήματα τις ανησυχίες τους αλλά και τους στόχους και τις επιδιώξεις τους.

«Είναι πραγματικά σημαντική αυτή η προσέγγιση που γίνεται. Γινόμαστε όλοι σοφότεροι και μέσα από τις συζητήσεις αυτές, καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε με περισσότερο ζήλο και  μεράκι τις υποχρεώσεις μας, απέναντι σ’ αυτό το τόπο.» κατέληξε ο κ. Φ.Αλεξάκος.

Προηγούμενο άρθρο Δορυφορική σύνδεση για το Δημ. Σχολείο Καλλιφωνίου
Επόμενο άρθρο Η κατασκευή ενός οικολογικού σπιτιού