Ειδήσεις

Περιοδική έκθεση ιστορικής φωτογραφίας με θέμα το σεισμό του 1954


Ο περίτεχνος τρούλος της «‘Αρνης» και το επιβλητικό κωδωνοστάσιο του μητροπολιτικού ναού της Καρδίτσας δεν αποκαταστάθηκαν ποτέ ξανά στην αρχική τους μορφή, 5.000 οικογένειες στην Καρδίτσα και στους Σοφάδες έμειναν άστεγες, οι περισσότεροι μαθητές του νομού αναγκάστηκαν να κάνουν μαθήματα σε σκηνές ή στο ύπαιθρο και ο τύφος ξεναεμφανίστηκε, λόγω της καταστροφής υδραγωγείων και της μόλυνσης του νερού.

Ο λόγος για τον μεγάλο σεισμό των Σοφάδων, τον Απρίλιο του 1954, ένα από τα τραυματικότερα γεγονότα της σύγχρονης ιστορίας της Καρδίτσας, το οποίο ωστόσο είχε και τα θετικά του: η τεράστια οικοδομική δραστηριότητα που ακολούθησε αναγκαστατικά, μετά την κατεδάφιση εκατοντάδων κτηρίων έδωσε ένα νέο, σύγχρονο πρόσωπο στην πόλη, καθώς το πλιθί έδινε σταδιακά τη θέση του στο τούβλο και το οπλισμένο σκυρόδεμα.

Με αφορμή το περιβαλλοντικό πρόγραμμα Karditsa Earthquake Project (KEP), το μουσείο της πόλης του Δήμου Καρδίτσας/ ΔΟΠΑΚ επιμελήθηκε έκθεση ιστορικής φωτογραφίας με θέμα το σεισμό του 1954 και όσους μικρότερης έντασης ακολούθησαν ως τα τέλη της δεκαετίας. Εκτός από το υλικό των φωτογραφιών, η αναπαραγωγή των οποίων είναι ευγενική χορηγία του Στέλιου Μπισκανάκη, στον ισόγειο χώρο πολλαπλών χρήσεων του κτηρίου Σακελλαρίου μπορεί κανείς να ανασυστήσει το κλίμα της εποχής μέσα από βίντεο με υλικό αρχείου που επιμελήθηκε ο Βασίλης Στάθης. Στον ίδιο χώρο, ο επισκέπτης μπορεί παράλληλα να ενημερωθεί γύρω από τη φύση και τις συνέπειες των σεισμών, τους τρόπους που αυτοί μπορούν να εκδηλωθούν και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους, παίρνοντας συγχρόνως τις απαραίτητες οδηγίες γύρω από την αντιμετώπιση, φυσική και ψυχολογική, του φαινομένου, μέσα από τις εποπτικές πινακίδες που παραχώρησε ο ΟΑΣΠ.

Η έκθεση θα παραμείνει ως τα τέλη Απριλίου και όσοι ενδιαφέρονται, μπορούν να την επισκέπτονται καθημερινά, 8.00 π.μ.-15.00 μ.μ. Για επισκέψεις σχολείων απαιτείται πρηγούμενη συνεννόηση είτε με τον υπεύθυνο του KEP, κ. Γιάννη Παπαϊωάννου (6974666415), είτε με τους υπευθύνους του μουσείου (2441025301).

 

 

Προηγούμενο άρθρο Εκδήλωση για την ενίσχυση της Φλόγας στο Μουζάκι
Επόμενο άρθρο Ημερίδα στο ΤΕΙ Θεσσαλίας για την Παρουσίαση των Μοντέλων Νερού ΜΙΚΕ