Περισσότερα μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης ζητούν επιχειρήσεις και συνδικάτα


Η οικονομία στο επίκεντρο.

Ενστάσεις για το πακέτο των 28 δισ. προς τις τράπεζες διατύπωσαν οι κοινωνικοί εταίροι οι οποίοι έλαβαν το λόγο στη συνεδρίαση της ΚΟ της ΝΔ.

Ο γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ Γιάννης Τραγάκης είπε ότι η σημερινή συνεδρίαση αντανακλά τη θέληση της ΝΔ να συζητήσει με όλη την κοινωνία και να εξαντλήσει κάθε περιθώριο συνεννόησης.

Έκανε λόγο για πρωτοφανή οικονομική κρίση που βυθίζει σε ύφεση τις ευρωπαϊκές οικονομίες και συνταράσσει τις οικονομίες των γειτονικών μας χωρών.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος διαφώνησε με τον τρόπο υλοποίησης και αξιοποίησης των 28 δισ. ευρώ και πρότεινε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στις τράπεζες από τους μετόχους.

«Πρέπει να χυθεί αίμα» είπε χαρακτηριστικά, διευκρινίζοντας ότι πρέπει να υπάρξουν συνέπειες σε αυτούς που οδήγησαν στην κρίση.

Συνεχίζοντας έκανε ανάλυση των αιτιών της κρίσης σε παγκόσμιο επίπεδο, ανέφερε ότι επιχειρείται να δημιουργηθεί η στρεβλή εικόνα «πως για την κρίση φταίνε οι λίγοι κακοί τραπεζίτες και οι πολύ ανόητοι δεν ξέρουν να δανείζονται» και εκτίμησε ότι ο υπερδανεισμός οδήγησε σε αχαλίνωτη κερδοσκοπία: «όνειρα με δανεικά γίνονται εφιάλτες τοις μετρητοίς» σημείωσε.

Πρέπει να στηριχθούν οι τράπεζες γιατί είναι η ατμομηχανή της οικονομίας, είπε ο κ. Παναγόπουλος και συμπλήρωσε: τι γίνεται όμως με τους τραπεζίτες, με αυτούς που έριξαν το καράβι στην ξέρα; Στις ΗΠΑ άλλαξαν τα ΔΣ χωρίς συνελεύσεις. Εμείς διαπραγματευόμαστε δυο μήνες με τις τράπεζες.

Ο γγ της ΑΔΕΔΥ κ. Ηλιόπουλος εκτίμησε ότι η ασυδοσία και η πλήρης απελευθέρωση της αγοράς και του ανταγωνισμού χωρίς κρατικό έλεγχο είναι ο κυριότερος παράγοντας της κρίσης.

Επιτέθηκε στους τραπεζίτες λέγοντας πως πριν από λίγους μήνες υπερηφανεύονταν για τα υπερκέρδη τους. «Όταν όμως ήρθε η ώρα της κρίσης κανείς δεν θέλησε να χρησιμοποιήσει αυτά τα υπερκέρδη για στήριξη των τραπεζών».

Τέλος, ζήτησε να είναι ο προϋπολογισμός κοινωνικός και να στηρίξει τις οικονομικά ασθενέστερες ομάδες.

Στη συνέχεια ανέβηκε στο βήμα ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας κ. Κασιμάτης, ο οποίος απαίτησε από τις τράπεζες «να σταματήσουν να κερδοσκοπούν παρανομώντας, εκμεταλλευόμενοι μονοπωλιακές καταστάσεις».

Κάλεσε την κυβέρνηση να χρηματοδοτήσει την κοινωνική πολιτική, η οποία όπως είπε, θα εδραιώσει την κοινωνική συνοχή και ην κατανάλωση, ενώ κάλεσε τις τράπεζες να χρηματοδοτήσουν τις υγιείς πρωτοβουλίες των επιχειρηματιών.

Αν οι τράπεζες συνεχίσουν να ζητούν υπερκέρδη θα βρεθούν αντιμέτωπες όχι μόνο με το κοινωνικό σύνολο αλλά και τους επιχειρηματίες, κατέληξε ο κ. Κασιμάτης.

Την ανάγκη να υπάρξουν μέτρα για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, που όμως να εντάσσονται σε ένα ευρύτερο σχέδιο για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, επεσήμανε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Δημήτρης Ασημακόπουλος.

Ο κ. Ασημακόπουλος ανέφερε ότι 130.000 επιχειρήσεις πραγματοποιούν κέρδη κάτω από τα όρια της φτώχειας και μια σειρά μέτρων για τον ευνοϊκό δανεισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από τις τράπεζες και τη μείωση της φορολογίας.

Ο ίδιος μίλησε για ένα στρεβλό μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης την τελευταία 20ετία που είχε αποτέλεσμα τη δημιουργία ολιγοπωλιακών δομών στην αγορά και την αύξηση των εισαγωγών από το εξωτερικό.

Στο θέμα της οικονομίας αναφέρθηκε και η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη. Κατά την  έξοδό της από το αραβο-ελληνικό φόρουμ, ρωτήθηκε αν η κυβέρνηση πρέπει να υιοθετήσει «φιλολαϊκό προφίλ»:

«Δεν είναι θέμα προφίλ αλλά ουσίας. Η διεθνής οικονομία περνάει μια πολύ μεγάλη κρίση. Προτεραιότητα για την κυβέρνηση είναι οι ασθενέστερες ομάδες του πληθυσμού, οι οποίες θα πρέπει να βοηθηθούν.

» Η κυβέρνηση θα εξαντλήσει όλα τα περιθώρια, αλλά όλα τα υπαρκτά περιθώρια, για να μπορέσει να βοηθήσει τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, να βοηθήσει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που είναι η ραχοκοκκαλιά της ελληνικής οικονομίας.»

Την ανάγκη να ληφθούν μέτρα για να ενισχυθεί η αγροτική παραγωγή και το αγροτικό εισόδημα, τόνισε στην ομιλία του ο αντιπρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ Μιχάλης Βουμβουλάκης. Ο κ. Βουμβουλάκης περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση στον αγροτικό χώρο, λέγοντας ότι ενώ οι τιμές των πρώτων υλών αυξάνονται, οι τιμές μειώνονται, ενώ το αγροτικό εισόδημα τα τελευταία χρόνια συρρικνώθηκε κατά 16%.

Δασκαλόπουλος: Κατέρρευσε ο ασύδοτος χρηματοικονομικός καπιταλισμός

Κανένας κλάδος και καμιά κοινωνική ομάδα δεν θα αποφύγει τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης, σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος.

Ο κ. Δασκαλόπουλος είπε ότι κατέρρευσε ο ασύδοτος χρηματοικονομικός καπιταλισμός και πρόσθεσε ότι χρειάζεται ένας νέος συσχετισμός κοινωνίας, οικονομίας και πολιτικής. Απαιτείται, είπε, η στροφή από την εικονική χρηματοπιστωτική οικονομία στην πραγματική οικονομία.

Είπε ακόμη, ότι χρειάζεται αλλαγή των θεσμών με μείωση της γραφειοκρατίας και ποιοτική αναγέννηση της δημόσιας διοίκησης. Κρίση, είπε, σημαίνει ανάγκη ανασύνταξης και ανασυγκρότησης με τη συνεργασία του δημιουργικού ιδιωτικού τομέα με τον αποτελεσματικό δημόσιο τομέα.

«Μόνο οι κατ’ επάγγελμα αισιόδοξοι αρνούνται σήμερα αυτό που όλοι συνειδητοποιούμε με τον πιο σκληρό τρόπο: ότι οι ημέρες της ραγδαίας ανάπτυξης και του εύκολου πλουτισμού έχουν παρέλθει» τόνισε και σημείωσε:

«Στις ημέρες μας, ζήσαμε την ανάδειξη ενός παγκόσμιου χρηματοοικονομικού καπιταλισμού που είχε αποκοπεί από την πραγματική οικονομία και την κοινωνία. Η θεσμική διαδικασία του δανεισμού και της άντλησης επιχειρηματικών κεφαλαίων μέσω του χρηματιστηρίου, βαθμιαία στρεβλώθηκε και μετεξελίχθηκε σε αυτοτελή διαδικασία συσσώρευσης λογιστικού πλούτου, ουσιαστικά αποσυνδεμένη από την παραγωγική επένδυση, από την πραγματική οικονομία».

«Φτάσαμε με τον όρο αγορά να ενοούμε ουσιαστικά μόνο την αγορά χρημάτων και όχι τον ζωτικό χώρο της παραγωγής αγαθών και υπηρεσιών. Η παραδοσιακή διαδικασία της αποταμίευσης για μελλοντική εξασφάλιση, μετεξελίχθηκε σε αυτοτελή διαδικασία στοιχημάτων γρήγορης απόδοσης. Φτάσαμε με τον όρο περιουσία να εννοούμε ουσιαστικά μόνο την τρέχουσα λογιστική αποτίμηση ακατανόητων και ριψοκίνδυνων χρηματοοικονομικών εργαλείων και όχι την αξία που χτίζεται με μακροπρόθεσμη δουλειά και σύνεση. Αυτός είναι ο ασύδοτος χρηματοοικονομικός καπιταλισμός που προκάλεσε τα σημερινά δεινά».

Στη συνέχεια της ομιλίς του αναφέρθηκε στην ελληνική οικονομία.

«Εδώ και πολλά χρόνια, η οικονομία μας λειτουργούσε με κανόνες αλχημείας: αγοράζαμε καταναλωτικά όνειρα, ενώ στην πραγματικότητα προεξοφλούσαμε επιδοτήσεις και εκποιούσαμε το μέλλον των παιδιών μας. Η παγκόσμια κρίση έφερε πιο έντονα στην επιφάνεια τα συμπτώματα της οικονομικοκοινωνικής μας δυσπραγίας, τις συσσωρευμένες από δεκαετίες διαρθρωτικές παθογένειες» είπε.

Για μία εθνική διέξοδο από τα αδιέξοδα που εντείνει η παγκόσμια κρίση, ανέφερε ο κ. Δασκαλόπουλος,είναι μονόδρομος:

· Η στροφή από την εικονική οικονομία της χρηματοπιστωτικής κερδοσκοπίας στην πραγματική οικονομία της εργασίας, της παραγωγής, του δημιουργικού μόχθου.

· Η διαμόρφωση ενός νέου μοντέλου ανάπτυξης, οριοθετημένου από νέους θεσμούς και στηριγμένου στους κλάδους αναπτυξιακής αιχμής της σύγχρονης οικονομίας.

· Ο προσδιορισμός μιας νέας ισορροπίας ανάμεσα σε έναν δυναμικό ιδιωτικό και σε έναν αποτελεσματικό δημόσιο τομέα, που σήμερα καλούνται να συμπράξουν για την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή.

Εκατοντάδες χιλιάδες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις προσπαθούν να επιβιώσουν, υπογράμμισε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, Βασίλης Κορκίδης, ζητώντας από την κυβέρνηση μέτρα για τον ευνοϊκό δανεισμό και την καλύτερη φορολόγηση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.

Προηγούμενο άρθρο Απολογισμός για την εκπαίδευση στο Νομό
Επόμενο άρθρο Συνεδριάζει το Δ.Σ. του Δήμου Mουζακίου