Πιο φτωχή η Τ.Α. της Καρδίτσας με το θάνατο του Χρ. Τέγου – Σήμερα στη 1 το μεσημέρι η πολιτική του κηδεία


Μεγάλη απωλεία για την Καρδίτσα αποτελεί ο θάνατος του πρώην Δημάρχου Καρδίτσας Χρήστου Τέγου, ο οποίος διετέλεσε για δύο συνεχόμενες τετραετίες στο τιμόνι της πόλης. Η είδηση του θανάτου του πρώην Δημάρχου, που κατέληξε στο Λαϊκό Νοσοκομείο Αθηνών χθες το πρωί όπου και νοσηλευόταν για μεγάλο χρονικό διάστημα τον τελευταίο καιρό, συγκλόνισε την τοπική κοινωνία της Καρδίτσας, η οποία εκτός από ελάχιστα σχόλια που έκαναν αναφορά στην υγεία του αλλά και στη νοσηλεία του, δεν γνώριζε για το μεγάλο κίνδυνο που διέτρεχε η ζωή του.

 

 

Έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καρδίτσας

 

 

Με την είδηση του θανάτου του Χρ. Τέγου, το Δημοτικό Συμβούλιο Καρδίτσας συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση προκειμένου να αποτίσει τον ελάχιστο φόρο τιμής, στον υπηρέτη της αυτοδιοίκησης για 27 συναπτά έτη. Η Πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Νασιάκου, φανερά συγκινημένη και χωρίς να μπορεί να κρατήσει τα δάκρυά της, στο αποχαιρετιστήριο μήνυμα που ανέγνωσε εξήρε το ήθος και τη μαχητικότητα του εκλιπόντος, τονίζοντας οτι οι συμβουλές του και η βαθιά γνώση της λειτουργίας της τοπικής αυτοδιοίκησης θα λείψουν από τις συνεδριάσεις του σώματος, ο Δήμαρχος Καρδίτσας κ. Παπαλός αναφέρθηκε στο έργο του, στη διεκδικητικότητά του και στην αφοσίωσή του στην ανάπτυξη της Καρδίτσας, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε όχι στην πολιτική του σταδιοδρομία αλλά στον Χρήστο Τέγο ως άνθρωπο, ο οποίος ακόμη και στην περιπέτειά του ενδιαφέρθηκε για τους ανθρώπους που είχαν την ίδια ασθένεια με εκείνον και πάλευε συνολικά για όλους, ο πρ. Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Καρδίτσας και Δημοτικός Σύμβουλος με την παράταξη του κ. Τέγου, Απόστολος Πίτσαβος, αναφέρθηκε στα 20 χρόνια κοινής τους πορείας, στις μάχες που έδωσαν για την Καρδίτσα τονίζοντας οτι έφυγε φτωχότερος από αυτή τη ζωή, ο κ. Παπαγεωργίου υπογράμμισε οτι δεν έκανε ποτέ έκπτωση στις ιδέες και στο όραμά του για την πόλη και τέλος ο κ. Τσαντήλας είπε οτι το κεφάλαιο «Τέγος» πρέπει να γίνει παρακαταθήκη για όλους τους συμβούλους. Ο κ. Βερίλλης από την πλευρά του, πολύ σύντομα ανέφερε: «Με θλίψη πληροφορήθηκα τον θάνατο του πρώην δημάρχου Χρήστου Τέγου. Απευθύνω τα θερμά μου συλληπητήρια στην οικογένειά του.

Η απουσία του αποτελεί απώλεια για την Καρδίτσα, απώλεια για την Αυτοδιοίκηση την οποία υπηρέτησε με αφοσίωση μέχρι την τελευταία στιγμή. Χωρίς την δική του παρουσία το Δημοτικό Συμβούλιο θα είναι φτωχότερο». Τέλος ο κ. Αρχοντής με δάκρυα στα μάτια και κομπιάζοντας κάθε φορά, ανέφερε: «Η μεγαλύτερη τιμή και δόξα για τον αγωνιστή, τον μαχητή, τον πολεμιστή κατά την αρχαϊκή έννοια ήταν να πεθάνει με το σπαθί στο χέρι. Ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΕΓΟΣ από αυτή την άποψη και όχι του πρόωρου χαμού του, είχε με το παραπάνω αυτή την έννοια. Πέθανε μαχόμενος στις επάλξεις του κάστρου της Τ.Α. Που τόσο πολύ αγάπησε και υπηρέτησε με ιδιαίτερη προσήλωση, με φανατισμό. Αυτή η προσήλωση και οι υπηρεσίες που προσέφερε στον τόπο μας, στην Καρδίτσα αλλά και γενικότερα ο Χρήστος, η ιστορία έχει υποχρέωση να τα καταγράψει με σεβασμό και ξεκάθαρη θετική κρίση. Η προσφορά του ΧΡΗΣΤΟΥ ΤΕΓΟΥ δεν ξεκινάει και δεν τελειώνει στα 8 χρόνια που εκπροσώπησε επάξια την πόλη από τη θέση του πρώτου πολίτη, από τη θέση του Δημάρχου Καρδίτσας. Η προσφορά του και η ενασχόλησή του άρχισε πολύ νωρίς και συνεχίστηκε μέχρι και σήμερα. Δεν είναι της στιγμής να αναφερθώ αναλυτικά σ’αυτή του την προσφορά. Ζητώ να μου επιτρέψετε να αναφερθώ για λίγο προσωπικά. Με την επάνοδό του στην Καρδίτσα μετά τις σπουδές και το στρατιωτικό, με τον Χρήστο μας συνέδεσε μια βαθιά, φιλική, οικογενειακή και συναγωνιστική σχέση. Το 1982 όταν αποφασίστηκε η κάθοδός μου στις δημοτικές εκλογές ως υποψήφιος Δήμαρχος Καρδίτσας με αντικατέστησε στη θέση του γραμματέα της ΝΕ Καρδίτσας του ΚΚΕ. Εκλέχτηκε πρώτος δημοτικός σύμβουλολς της πλειοψηφίας στις εκλογές εκείνες και υπήρξε στενός συνεργάτης μου. Τη δεύτερη τετραετία πήρε μετάθεση για τη Λιβαδειά και γι’ αυτό δεν ήταν υποψήφιος. Επανήλθε μετά και πάλι ασχολήθηκε ξανά με την Τ.Α, συνεχώς μέχρι σήμερα. Πόσα χρόνια; 27 συναπτά έτη. Πέρα από φίλος, συνεργάτης, συναγωνιστής, για μένα είναι κατά κάποιο τρόπό και πνευματικό μου παιδί. Ο πόνος μου γι’ αυτό είναι πολύ μεγάλος. Για τη Μαρία, τα παιδιά και την αδελφή του, για όλη την οικογένειά του ένα μόνο μου έρχεται στο νου, ο στίχος του Σολωμού: «Μακρύς ο λάκκος π’ άνοιξα και κλει το γίγαντά μου». Αντί Χρήστο».

 

 

 

Ψήφισμα του Δ.Σ. Καρδίτσας

 

 

Το Δημοτικό Συμβούλιο Καρδίτσας, μετά την έκτακτη συνεδρίαση του με αφορμή το θάνατο του Χρ. Τέγου, εξέδωσε το παρακάτω ψήφισμα: «Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Καρδίτσας, μόλις πληροφορήθηκε το θάνατο του Χρήστου Τέγου του Αριστοτέλους, πρώην Δημάρχου Καρδίτσας, συνήλθε σήμερα 28-5-2013 σε έκτακτη και κατεπείγουσα συνεδρίαση, προκειμένου να αποδώσει την πρέπουσα και επιβαλλόμενη τιμή στον άνθρωπο που υπηρέτησε με όλες του τις δυνάμεις τα συμφέροντα της Καρδίτσας, του εργαζόμενου λαού της και τον τόπο μας, τόσο μέσα από το θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με την παρουσία του επί 27 χρόνια στο Δημοτικό Συμβούλιο Καρδίτσας, εκ των οποίων τα 8 χρόνια ως Δήμαρχός της, όσο και με τη συνολική του παρουσία στους κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες.

Σε ένδειξη πένθους και ελάχιστου φόρου τιμής προς το Δήμαρχο Χρήστο Τέγο το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα την έκδοση του παρόντος ψηφίσματος ως ακολούθως:

1. Να εκφράσει προς την οικογένεια του εκλιπόντος τη βαθιά του θλίψη και τα ειλικρινή του συλλυπητήρια

2. Να παραστεί σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο Καρδίτσας στην τελετή της κηδείας του και ο Δήμαρχος Καρδίτσας να εκφωνήσει επικήδειο λόγο.

3. Η κηδεία του εκλιπόντος να γίνει δημοτική δαπάνη και με τις τιμές εν ενεργεία Δημάρχου.

4. Να τηρηθεί ενός λεπτού σιγή τόσο στην παρούσα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, όσο και στην πρώτη τακτική συνεδρίαση αυτού.

5. Να ανασταλούν οι διοικητικές δραστηριότητες του Δήμου από τις 10 το πρωί και μέχρι τέλους του ωραρίου, κατά την ημέρα της κηδείας και να κατατεθεί στεφάνι στη σορό.

6. Να υψωθεί μεσίστια η σημαία στα δημοτικά κτήρια του Δήμου.

7. Να αναρτηθεί η προσωπογραφία του μεταστάντος στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου

8. Να δοθεί το όνομά του σε δημοτική οδό της πόλης

9. Να επιδοθεί το παρόν ψήφισμα στην οικογένεια του εκλιπόντος και να δημοσιευθεί στον τοπικό τύπο και στην ιστοσελίδα του Δήμου»

 

 

 

 

Λίγα λόγια για τον Χρήστο Τέγο

 

Ο Χρήστος Τέγος γεννήθηκε την 1η Αυγούστου του 1953 στην Καρδίτσα. Τελείωσε τις υποχρεωτικές του σπουδές στην πόλη και το 1971 πέτυχε στο Μαθηματικό τμήμα του Πανεπιστημίου Αθήνας απ’ όπου απεφοίτησε ως καθηγητής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Υπηρέτησε σε γυμνάσιο της Λειβαδιάς, διετέλεσε Πρόεδρος της ΕΛΜΕ Βοιωτίας και στη συνέχεια υπηρέτησε σε σχολεία της Καρδίτσας. Από τα νεανικά του χρόνια εντάχθηκε στο Κ.Κ.Ε. και ανέπτυξε σημαντική συνδικαλιστική δράση. Αγωνιστής του εκπαιδευτικού και γενικότερα του λαϊκού κινήματος και άριστος γνώστης των θεμάτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Το 1982 εκλέγεται για πρώτη φορά Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Καρδίτσας. Τη διετία 1995-1996 διατελεί Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου. Την πρώτη φορά που συμμετείχε σε εκλογές ως υποψήφιος Δήμαρχος και επικεφαλής της «Ριζοσπαστικής Κίνησης για την Καρδίτσα» έλαβε περισσότερο από 28% των ψήφων. Το 1998 κερδίζει τις εκλογές με τον συνδυασμό «ΝΕΑ ΚΑΡΔΙΤΣΑ» του οποίου ηγείτο και εκλέγεται Δήμαρχος Καρδίτσας. Το ίδιο επανέλαβε και στην επόμενη εκλογική διαδικασία το 2002. Έτσι συμπλήρωσε 8 χρόνια ως Δήμαρχος Καρδίτσας (1999-2006). Το 2006 διετέλεσε επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο Καρδίτσας, ενώ το 2010 επικεφαλής

της ελάσσονος αντιπολίτευσης με τον συνδυασμό «ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ». Σε οποιαδήποτε θέση κι αν βρέθηκε, δεν σταμάτησε ποτέ ν’ αγωνίζεται για να γίνει η Τοπική Αυτοδιοίκηση συμπαραστάτης και συμμέτοχος στους αγώνες για την προστασία και την ανάπτυξη των κοινωνικών, οικονομικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων του λαού. Ήταν παντρεμένος με τη χημικό Μαρία Κοντού και πατέρας τριών αγοριών.

Η πολιτική του κηδεία θα γίνει σήμερα στη 1 το μεσημέρι στην Δημοτική Πινακοθήκη Καρδίτσας.

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Συλληπητήριο μήνυμα από τους εργαζόμενους των Κοινωνικών Δομών του Δ. Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο Το Τμήμα Τ.Α. Του ΣΥΡΙΖΑ Καρδίτσας για το θάνατο του Χρ. Τέγου