Πλήρης ετοιμότητα για την αντιμετώπιση ακραίων καιρικών φαινομένων


Σύσκεψη συντονιστικού χαρακτήρα πραγματοποιήθηκε για τη λήψη προληπτικών μέτρων για την αντιμετώπιση κινδύνων από χιονοπτώσεις και παγετό περιόδου 2008 – 2009, υπό την προεδρία του Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας Θεσσαλίας, κ.  Φώτη Γκούπα.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Αστυνομικός Δ/ντης Θεσσαλίας, ο Δ/ντης Περιφερειακής Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών, ο Γενικός Δ/ντης Περιφέρειας Θεσσαλίας, οι Αστυνομικοί Δ/ντες, οι Διοικητές Τροχαίας και Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων των Νομών της Θεσσαλίας, ο Πρόεδρος της Εγνατία Α.Ε. και εκπρόσωπος της εταιρίας Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου Α.Ε, οι Δ/ντες των υπηρεσιών της Περιφέρειας Θεσσαλίας, πολιτικής προστασίας, δημοσίων έργων, ελέγχου και κατασκευής έργων, συντήρησης έργων, εκπρόσωποι της 1ης Στρατιάς, της 1ης ΤΑΞΥΠ, της Τακτικής Αεροπορίας, καθώς και προϊστάμενοι των σχετικών υπηρεσιών των Νομαρχιών.

Στο πλαίσιο της σύσκεψης ζητήθηκε από την εταιρία  Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου Α.Ε που έχει την ευθύνη για τα Τέμπη να προβεί στην αναθεώρηση του σχεδιασμού αντιμετώπισης των χιονοπτώσεων και παγετού στην Π.Α.Θ.Ε., περιλαμβάνοντας περισσότερα μηχανήματα και καλύτερη κατανομή αυτών σε σταθμούς που να απέχουν μεταξύ τους λιγότερα χιλιόμετρα.

Από τη ΔΕΣΕ ζητήθηκε να είναι προετοιμασμένοι σε ό,τι αφορά τις προμήθειες υλικών και να  προχωρήσουν άμεσα στην ολοκλήρωση του σχεδιασμού για τον αποχιονισμό και αντιμετώπιση παγετού στο οδικό δίκτυο αρμοδιότητας τους, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα και την εμπειρία των προηγουμένων ετών.

Τέλος ζητήθηκε από τις Νομαρχίες να υλοποιήσουν τις αποφάσεις των Σ.Ν.Ο., να έχουν τα μηχανήματα αποχιονισμού συντηρημένα και σε ετοιμότητα, καθώς επίσης να αντιμετωπιστούν τυχόν προβλήματα που αφορούν στην προμήθεια και αποθήκευση άλατος.

Ο Γενικός Γραμματέας Περιφέρειας Θεσσαλίας, με το πέρας της σύσκεψης δήλωσε

«Η σημερινή σύσκεψη με συντονιστικό και προληπτικό χαρακτήρα, είχε σκοπό  την προετοιμασία των υπηρεσιών για την αντιμετώπιση έκτακτων καιρικών φαινομένων χιονοπτώσεων και παγετού στη Θεσσαλία. Ο συντονισμός όλων των εμπλεκόμενων φορέων είναι εξαιρετικά σημαντικός για να προλάβουμε και να αντιμετωπίσουμε πιθανά ακραία καιρικά φαινόμενα που εμφανίζονται αυτή την εποχή.

Συζητήθηκαν θέματα διοικητικών αρμοδιοτήτων  καθορίστηκαν συγκεκριμένες  πρακτικές  παράμετροι, σε ότι αφορά τον εντοπισμό των επικίνδυνων σημείων των δρόμων, τον αποχιονισμό, τη συνεχή ύπαρξη μηχανολογικού εξοπλισμού και προσωπικού και τη μέριμνα των εγκλωβισμένων. Με την εμπειρία των προηγούμενων χρόνων και τον ενισχυμένο μηχανολογικό εξοπλισμό, μπορώ με βεβαιότητα να πω, πως η Περιφέρεια Θεσσαλίας βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα για να προλάβει τις συνέπειες και να αντιμετωπίσει πιθανά ακραία καιρικά φαινόμενα, χιονόπτωσης και παγετού.

Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους φορείς, που συμμετείχαν σήμερα. Είμαι βέβαιος πως  θα κάνουν το καλύτερο δυνατό στην πράξη, σε περίπτωση που χρειαστεί.»

Προηγούμενο άρθρο Το ΒΔ τμήμα του περιφερειακού δρόμου & τα προβλήματά του
Επόμενο άρθρο Απεργούν την Τετάρτη οι υπάλληλοι στους Δήμους