Ειδήσεις

Πλημμύρες στο θεσσαλικό κάμπο: Δυο μέτρα και δυο σταθμά – Του Δομήνικου Βερίλλη


Το ότι καθαρίζεται τώρα η κοίτη του συλλεκτήρα Γάβρα και των ποταμών Καράμπαλη, Καλέντζη και γίνεται κοπή των δέντρων από την Περιφέρεια Θεσσαλίας αποδεικνύεται ότι την αρμοδιότητα αυτή την είχε και την έχει η Περιφέρεια Θεσσαλίας και ότι αυτές ή παρόμοιες εργασίες έπρεπε να γίνουν πριν τις πλημμύρες. Επίσης δεν ευσταθεί το επιχείρημα ορισμένων ότι η προηγούμενη Κυβέρνηση δεν έδινε χρήματα.

Γιατί η Περιφέρεια Θεσσαλίας είχε χρήματα και έκανε αντιπλημμυρικά έργα προϋπολογισμού 210 εκατομμυρίων ευρώ, συνολικά, στη Θεσσαλία. Το ζήτημα είναι εάν έγινε δίκαιη κατανομή και με κριτήρια την αποτελεσματικότητα και την ολοκληρωμένη αντιμετώπιση των προβλημάτων.  Ενώ δεν αληθεύει, ο ισχυρισμός, ότι δεν έγιναν ολοκληρωμένες παρεμβάσεις στο νομό Καρδίτσας επειδή δήθεν εμφανίζονταν μόνον  η  περιοχή Παλαμά  ως  η μοναδική περιοχή του νομού  (Περιφερειακή Ενότητα) Καρδίτσας που κινδυνεύει από πλημμύρες. Γιατί οι χάρτες και οι μελέτες του ΥΠΕΧΩΔΕ είναι διαχρονικοί. Συντάχθηκαν με επιστημονικά κριτήρια  και αναφέρουν  ότι ο νομός μας διατρέχει κινδύνους από πλημμύρες σε μεγαλύτερη έκταση από κάθε άλλο νομό τώρα και μετά από 10 και μετά από 100 χρόνια…

Ευχαριστίες κατόπιν ενεργειών μου

Άποψή μου είναι ότι αν δεν αλλάξουμε νοοτροπία εδώ στην Καρδίτσα, όποια Κυβέρνηση και αν έρχεται, τα πράγματα θα γίνονται  χειρότερα για την περιοχή μας, όχι μόνο στα αντιπλημμυρικά έργα, αλλά παντού. Ήδη η Καρδίτσα  είναι στις δύο πιο φτωχές περιοχές της Ελλάδας και σιγά-σιγά πέφτει στις τελευταίες θέσεις όλων των δεικτών κοινωνικής και οικονομικής κατάστασης.

Πριν από 11 περίπου χρόνια με την εκκίνηση της εκλεγμένης Περιφέρειας η προσπάθεια ήταν για <<Ισόρροπη Ανάπτυξη>>. Από τη μία ήταν Λάρισα-Βόλος και από την άλλη Καρδίτσα –Τρίκαλα. Σήμερα 11 χρόνια μετά από τη μία είναι η Λάρισα που γιγαντώθηκε και ο Βόλος με τα Τρίκαλα σε μία φάση προόδου και από την άλλη η Καρδίτσα. Μάλιστα εδώ τους τελευταίους μήνες και τα τελευταία χρόνια επανήλθαμε στο, γνωστό <<παλαιοκομματικό>>,<< κατόπιν ενεργειών μου>>. Ευχαριστίες στα ΜΜΕ για το παραμικρό  και για αυτονόητες απλές ενέργειες της Περιφέρειας ή του δήμου. Ακόμη και για κοπή κάποιων φύλων, για κάποιο μηχάνημα ή τον παραμικρό καθαρισμό …
Την ίδια ώρα στη Λάρισα, το Βόλο και τα Τρίκαλα οι χρηματοδοτήσεις πέφτουν βροχή. Το  ένα έργο μετά το άλλο έκαναν τις πόλεις και τους νομούς εργοτάξια. Εκεί σοβαρά στελέχη και πολιτικά πρόσωπα ολοκλήρου του πολιτικού φάσματος προτείνουν, διεκδικούν και απαιτούν μεγάλες μακροχρόνιες παρεμβάσεις. Τα έργα αυτά δεν γίνονται ούτε με τη συνεχή προβολή ούτε με ευχαριστίες , κάθε φορά, για το παραμικρό.  Χωρίς μεγάλες χρηματοδοτήσεις δεν γίνονται μεγάλα έργα. Χρήματα υπήρχαν αλλά φαίνεται ότι τα τελευταία χρόνια, σε μεγάλο βαθμό,  στους άλλους νομούς (Περιφερειακές Ενότητες) ήταν και είναι στραμμένη η προσοχή.


Μετά την καταστροφική πλημμύρα  για να κινηθεί η οικονομία και να ορθοποδήσει ο τόπος μας πρέπει να εισρεύσουν στην περιοχή μας μεγάλες χρηματοδοτήσεις. Αλλά πριν λίγες μέρες δύο έργα προϋπολογισμού 2,4 εκατομμυρίων ευρώ, στην περιοχή του δήμου Μουζακίου – σύμφωνα με ανακοίνωση της επικεφαλής της μειοψηφίας στο δήμο Μουζακίου κας Ντούρβα  και του Συνδέσμου Εργοληπτών Δημοσίων Έργων νομού Καρδίτσας ανατέθηκαν, με Απευθείας Ανάθεση χωρίς Διαγωνισμό,  σε δύο εργοληπτικές επιχειρήσεις  των  Τρικάλων και της Λάρισας.

Σήμερα
Σήμερα, μετά την  καταστροφική πλημμύρα, επιβάλλεται όλα να τα αλλάξουμε. Εκτός από τις άμεσες, ολοκληρωμένες, αποζημιώσεις απαιτείται η χρηματοδότηση με διαφανεια και αμεσο σχεδιασμο μεγάλων Αναπτυξιακών Έργων και ολοκληρωμένο Αναπτυξιακό Σχέδιο στο νομό Καρδίτσας , το οποίο θα εφαρμοστεί. Δεν είμαστε σε προεκλογική περίοδο και υπάρχει ο απαραίτητος χρόνος για την Κυβέρνηση, την Περιφέρεια Θεσσαλίας, τους Δήμους και τα δημόσια πρόσωπα του νομού μας.

 

Προηγούμενο άρθρο ΕΛΜΕ: Αποχή από τις εκλογές παρωδία για αιρετούς στα Υπηρεσιακά Συμβούλια
Επόμενο άρθρο Ξεκίνησαν οι Ημέρες Καινοτομίας 2020 από το EITHealth