Πρωτοσέλιδο

Ποσό 12 εκ. ευρώ για τον Βιολογικό της Λ. Πλαστήρα


Εντάχθηκε η Πράξη «Κατασκευή δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων και εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων οικισμών εντός λεκάνης απορροής της λίμνης Ν. Πλαστήρα» στο πρόγραμμα ’Φιλόδημος Ι’, έπειτα από αίτημα του Δήμου Λίμνης Πλαστήρα και  σχετική απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών. (ΑΔΑΨΑΤ9465ΧΘ7-ΦΑΨ)

Η επιλέξιμη δημόσια δαπάνη του έργου ανέρχεται σε 9.419.130,74€ και χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Φιλόδημος Ι του Υπουργείου Εσωτερικών στον άξονα προτεραιότητας «Βελτίωση των βασικών περιβαλλοντικών υποδομών και ιδίως αυτών της επεξεργασίας των λυμάτων» με τίτλο «Ολοκληρωμένη διαχείριση αστικών λυμάτων για την προστασία της δημόσιας υγείας και την βελτίωση της ποιότητας των υπόγειων, επιφανειακών υδάτων και των ακτών κολύμβησης».

Η ένταξη επιτεύχθηκε έπειτα από αίτημα του Δήμου Λίμνης Πλαστήρα. Είχε προηγηθεί κοινή επιστολή στις 20/06/2017 προς την ειδική γραμματεία διαχείρισης τομεακών  ΕΠ του ΕΤΠΑ  η οποίασυνυπογράφηκε από όλους τουςΔημάρχους του νομού Καρδίτσας και τον Αντιπεριφερειάρχη  Καρδίτσας. Επίσης  σε σύσκεψη του Δ.Σ. στα γραφεία της ΠΑΔΥΘ την Τετάρτη 4/10/2017 στα Τρίκαλα στην οποία παραβρίσκονταν και ο Αν. Υπουργός Περιβάλλοντος κ. Φάμελλος, ο Δήμαρχος Λίμνης Πλαστήρα κ. Δημήτριος Τσιαντής είχε θέσει ξανά στον Υπουργό το θέμα του Βιολογικού Λίμνης Πλαστήρα ως κοινό αίτημα του συνόλου των Αυτοδιοικητικών και επαγγελματικών φορέων του νομού, για άμεση συνέχισή του στο νέο ΕΣΠΑ.

Ο Δήμαρχος στην σύσκεψη αυτή είχε δώσει όλα τα τεχνικά και οικονομικά στοιχεία του έργουστον Υπουργό και το αίτημα του για επανένταξη και ολοκλήρωση του έργου στηρίχθηκε και πάλι από το σύνολο των παρευρισκομένων Αιρετών.

Επίσης υπήρξαν δύο συναντήσεις του Δημάρχου Λίμνης Πλαστήρα στην Αθήνα τόσο με το τ. Υπουργό Εσωτερικών κ Σκουρλέτη όσο και με τον νυν κ. Χαρίτση όπου και προφορικά αιτιολόγησε το αίτημα προς αυτούς ο Δήμαρχος.

Το αντικείμενο της πράξης αυτής, συνολικού προϋπολογισμού 12.085.163,01€, περιλαμβάνειτην κατασκευή των δικτύων αποχέτευσης λυμάτων των οικισμών Νεοχωρίου, Φυλακτής, Πεζούλας, ΚαλυβίωνΦυλακτής, Κρυονερίου, Κουτσοδήμου,Αγίου Αθανασίου και Νέου Αγίου Αθανασίου καθώς και την κατασκευή των συλλεκτήριων αγωγών μεταφοράς των λυμάτων, τις δύο Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας Λυμάτων(ΕΕΛ) και των αγωγών απαγωγής των εκροών από τις εγκαταστάσεις στους αποδέκτες.

Η προτεινόμενη πράξη ολοκληρώνεται με την υλοποίηση 7 υποέργων. Τo‘’υποέργο 1’’το οποίο είναι σε εξέλιξη, δημοπρατήθηκε με μειοδοτικό διαγωνισμό, βάσει των εγκεκριμένων οριστικών μελετών κατά τα οριζόμενα στο Ν3669/2008.

Υποέργο 1. Κατασκευή δικτύου αποχέτευσης οικισμών εντός της λεκάνης απορροής της Λίμνης Ν. Πλαστήρα. Προβλέπεται η κατασκευή του δικτύου αποχέτευσης των οικισμών Νεοχωρίου, Φυλακτής, Πεζούλας, ΚαλυβίωνΦυλακτής, Κρυονερίου, Κουτσοδήμου, Αγίου Αθανασίου και Νέου Αγίου Αθανασίου. Το φυσικό αντικείμενο του έργου αφορά σε 68.470 μ αγωγών προυπ. 7.364.741,44. Μέχρι σήμερα έχει ολοκληρωθεί φυσικό αντικείμενο ποσού    2.693.577,09  ευρώ (4477/21.03.17 Απόφαση Ολοκλήρωσης Πράξης)

Υποέργο 2. Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας Λυμάτων Ράχης Κρυονερίου και Αγίου Αθανασίου Λαμπερού. Η πρώτη Εγκατάσταση, δυναμικότητας 12.000 ικ (20ετία) χωροθετήθηκε στην θέση Ράχες για να εξυπηρετεί τους οικισμούς Νεοχώρι, Καλύβια, Καλύβια Πεζούλας, Φυλακτή, Κουτσοδήμος, Κρυονέρι . Η δεύτερη, δυναμικότητας 1.400 ικ (20ετία) χωροθετείται πλησίον του οικισμού Αγ. Αθανασίου και θα εξυπηρετεί τους οικισμούς Αγίου Αθανασίου, Νέου Αγίου Αθανασίου.). Προυπ. 4.315.000,00.

Υποέργο 3. Αγορά γής. Περιλαμβάνεται η απαιτούμενη αγόρά γης για την κατασκευή των έργων (ΕΕΛ και αντλιοστάσια). Προυπ.. 50.000,00€

Υποέργο 4.  Συνδέσεις ΟΚΩ. Περιλαμβάνονται οι συνδέσεις ΔΕΗ, ΟΤΕ κλπ. με τις ΕΕΛ και τα αντλιοστάσια. Προυπ. 125.000,00€

Υποέργο 5. Μελέτη επικαιροποίησης ΕΕΛ. Περιλαμβάνεται μελέτη και τεύχη δημοπράτησης, για επικαιροποίηση των υφιστάμενων μελετών. Προυπ. 35.670,00€

Υποέργο 6. Δαπάνες Αρχαιλογίας. Περιλαμβάνονται οι δαπάνες αυτεπιστασίας της Αρχαιολογίας για την κατασκευή των έργων. Προυπ. 20.000,00

Η υλοποίηση των παραπάνω έργων θα συμβάλει οριστικά  στην περιβαλλοντική προστασία της λίμνης Ν. Πλαστήρα (περιοχή NATURA 2000) από ανεξέλεγκτη διάθεση αστικών λυμάτων που προκύπτουν από τους παραλίμνιους οικισμούς. Αποτελεί δε ένα έργο τεράστιας σημασίας για ολόκληρο  το Νομό Καρδίτσας  αφού η λίμνη Πλαστήρα αποτελεί ταμιευτήρα πόσιμου νερού από τον οποίο υδρεύονται 100.000 άτομα στους Δήμους  Καρδίτσας, Παλαμά, Σοφάδων, Μουζακίου και Λίμνης Πλαστήρα.

Δήλωση για το θέμα έκανε ο Δήμαρχος Λίμνης Πλαστήρακαι μέλος Δ.Σ. ΚΕΔΕ:

« Εκφράζω την απόλυτη ικανοποίηση μου, για το ότι ο Υπ. Εσωτ. κ. Χαρίτσης έκανε αποδεκτό το αίτημα του Δήμου Λίμνης Πλαστήρα και σύσσωμης της Τοπ. Αυτ. του Ν. Καρδίτσας Α’ και ‘Β Βαθμού και ενέταξε το σημαντικότατο έργο του βιολογικού καθαρισμού του δήμου μας, στο πρόγραμμα ‘Φιλόδημος Ι’, υπερβατικά του πλαφόν που είχε οριστεί.

Το έργο είναι μακρόπνοης στόχευσης τόσο για την περιβαλλοντική  προστασία της Λίμνης Πλαστήρα και την καθαρότητα του πόσιμου νερού της, όσο και για την τουριστική ανάπτυξη και υγειονομία της περιοχής μας.

Είναι από τα μεγαλύτερα έργα που υλοποιεί φορέας Τοπ. Αυτ. Α’ Βαθμού πανελλαδικά.

Σε ότι αφορά τα υποέργα, να τονίσω ότι κατανοούμε τις όποιες ανησυχίες δημοτών μας  για την χωροθέτηση των κτιριακών  εγκαταστάσεων η οποία έγινε από προηγούμενες δημοτικές αρχές. Προφανώς θα υπάρξει με ρεαλιστική λογική, η όποια δυνατή προσπάθεια διερεύνησης εναλλακτικών τρόπων διάθεσης των λυμάτων με βάση τα παρόντα δεδομένα.

Με πίστη στους στόχους μας, με πολύ δουλειά και μεθοδευμένα, συνεχίζουμε….»

 

 

Προηγούμενο άρθρο Ο Σύλλογος Γυναικών για τη φυλάκιση της καθαρίστριας
Επόμενο άρθρο Ο Σύλλογος ΟΤΑ Καρδίτσας για τους εργαζόμενους στον ΕΦΚΑ