Πρεμιέρα εκπτώσεων αύριο στα εμπορικά της Καρδίτσας


Οι χειμερινές εκπτώσεις μπορεί να ξεκινούν επίσημα αύριο Σάββατο 15 Ιανουαρίου, ωστόσο τα εμπορικά καταστήματα στο Νομό μας πωλούν εδώ και καιρό με προσφορές και μειωμένες τιμές προκειμένου να προσελκύσουν περισσότερους πελάτες και να αυξήσουν τις πωλήσεις τους. Όπως σημειώνει η Ένωση Εργαζομένων Kαταναλωτών Ελλάδος, η μείωση του πραγματικού εισοδήματος και των συντάξεων, η ραγδαία αύξηση της ανεργίας, σε συνδυασμό με τις αυξήσεις ΦΠΑ στα βασικά είδη διατροφής, άλλαξαν τα δεδομένα και τις προτεραιότητες της καθημερινότητας, με αποτέλεσμα οι χειμερινές εκπτώσεις που φέρνει η νέα χρονιά να αναμένονται από τους περισσότερους καταναλωτές με ιδιαίτερη ανυπομονησία.

 

Οι έμποροι, από την πλευρά τους, μετά μία υποτονική εορταστική περίοδο προσανατολίζονται σε αυξημένα ποσοστά εκπτώσεων. Στο πλαίσιο αυτό, η Ένωση σημειώνει ότι καλό θα ήταν οι καταναλωτές να μην παρασυρθούν από τις διαφημίσεις και τα εντυπωσιακά ποσοστά εκπτώσεων, αλλά να συμπεριφερθούν με γνώμονα την υπεύθυνη καταναλωτική τους συνείδηση. Μεταξύ άλλων, καλό είναι να οριοθετήσουν τις ανάγκες τους και να προγραμματίσουν τις αγορές τους, να κάνουν έρευνα αγοράς ελέγχοντας όχι μόνο τις τιμές αλλά και την ποιότητα των προϊόντων, να ενημερώνονται για την προέλευση και την ποιότητα των προϊόντων και να αποφεύγουν να ψωνίζουν από πλανόδιους πωλητές τόσο για την αποφυγή αγοράς μη ασφαλών και μη πιστοποιημένων προϊόντων, όσο και για την πάταξη του παραεμπορίου και τη μείωση της ανεργίας.

Χρήσιμες συμβουλές

Συμβουλές για τις αγορές, κατά τη διάρκεια των εκπτώσεων, δίνει η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών. Οι οδηγίες αυτές στόχο έχουν την ενημέρωση και την προστασία των καταναλωτών από φαινόμενα αισχροκέρδειας που συχνά παρατηρούνται κατά την περίοδο των εκπτώσεων.
Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, οι ρυθμίσεις για τις περιόδους των εκπτώσεων αφορούν μόνο τα είδη ένδυσης, υπόδησης, οικιακού εξοπλισμού και τα έπιπλα. Όλες οι υπόλοιπες κατηγορίες προϊόντων μπορούν ελεύθερα να προσφέρονται σε τιμές εκπτώσεων σε οποιαδήποτε χρονική περίοδο. Στην ανακοίνωση επισημαίνεται επίσης ότι στην περίοδο οικονομικής κρίσης που διανύουμε, κατά τη διάρκεια των εκπτώσεων οι καταναλωτές έχουν την ευκαιρία να κάνουν αγορές με ‘καλές τιμές’ αλλά με αυτοσυγκράτηση λαμβάνοντας πάντα υπόψη τόσο τις ανάγκες όσο και τις οικονομικές τους δυνατότητες.

1. Δεν πρέπει να γίνεται σύγχυση, μεταξύ εκπτώσεων και προσφορών.
2. Οι καταστηματάρχες είναι υποχρεωμένοι να αλλάζουν τα προϊόντα τα οποία παρουσιάζουν ελάττωμα και αγοράστηκαν την περίοδο των εκπτώσεων.
3. Οι βιτρίνες των καταστημάτων δεν πρέπει να αλλάξουν, ώστε να είμαστε σε θέση να κάνουμε συγκρίσεις και σωστή επιλογή ειδών και τιμών.

 4. Η αναγραφή της τιμής, που ίσχυε, πριν τις εκπτώσεις και αυτής, που προκύπτει, από την έκπτωση, είναι υποχρεωτική.
5. Οι Καταναλωτές δεν πρέπει να επηρεαζόμαστε, από τις διαφημίσεις. Οι ωραιοποιημένες εικόνες των εμπορευμάτων μπορούν να μας εξαπατήσουν.
6. Πριν τις εκπτώσεις, πρέπει να επισκεφθούμε την αγορά, για να επισημάνουμε τα είδη, που ενδιαφερόμαστε να αγοράσουμε και να καταγράψουμε τις τιμές τους, πριν την έκπτωση.
7. Πριν ξεκινήσουμε, για ψώνια, πρέπει να προγραμματίσουμε τις αγορές μας, σύμφωνα με τις πραγματικές μας ανάγκες, για να μην πέσουμε θύματα της υπερκατανάλωσης.
8. Πριν αγοράσουμε οτιδήποτε, πρέπει να κάνουμε έρευνα αγοράς, να συγκρίνουμε τιμές και ποιότητα προϊόντων, ώστε να επιλέξουμε, σωστά.
9. Πρέπει να προσέξουμε ιδιαίτερα: Τις ενδείξεις ενιαίας έκπτωσης, στις βιτρίνες των καταστημάτων. Τα ποσοστά της έκπτωσης αφορούν καθορισμένες κατηγορίες ομοίων προϊόντων και όχι όλο το εμπόρευμα του καταστήματος.
10. Αν αγοράζουμε προϊόντα, χρησιμοποιώντας δόσεις ή πιστωτική κάρτα, πρέπει να προσέχουμε κάθε λεπτομέρεια, για τους όρους, που διέπουν αυτή τη συναλλαγή.
11. Απαιτούμε απόδειξη πληρωμής, για κάθε αγορά μας.
12. Πρέπει να ελέγχουμε την ποιότητα και την προέλευση του είδους, που αγοράζουμε.
13. Πρέπει να αποφεύγουμε το συνωστισμό και τις ώρες αιχμής.

Για καταγγελίες μπορείτε να απευθύνεστε στον Εμπορικό Σύλλογο Καρδίτσας.
Προηγούμενο άρθρο Ο Σύλλογος Συνταξιούχων Πυροσβεστών Ν. Καρδίτσας έκοψε την πίτα του
Επόμενο άρθρο Απάντηση του Φ. Αλεξάκου στην Επιτροπή γονέων