Προασπίζει τη μητρότητα από τη Διαθεσιμότητα η Ασημίνα Σκόνδρα


Η Βουλευτής του Νομού μας, κ. Ασημίνα Σκόνδρα, με γνώμονα την προάσπιση της οικογένειας και την προστασία της μητρότητας, κατέθεσε με συναδέλφους της, σχετική τροπολογία, που εξαιρεί ρητά από το μέτρο της διαθεσιμότητας και της απόλυσης από οποιοδήποτε νομικό πρόσωπο του δημοσίου, όσες γυναίκες βρίσκονται σε κατάσταση εγκυμοσύνης ή λοχείας, ήτοι 18 μήνες μετά τον τοκετό. Η εν λόγω τροπολογία, προτείνεται από τη Βουλευτή να έχει μάλιστα αναδρομική ισχύ, ώστε να καλύψει και όλες εκείνες τις περιπτώσεις υπαλλήλων, που βρέθηκαν σε διαθεσιμότητα από τη στιγμή που εφαρμόστηκε το μέτρο για πρώτη φορά.

Η τροπολογία κατατέθηκε στο Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, που αφορά στις διοικητικές απλουστεύσεις και τις συγχωνεύσεις νομικών προσώπων και υπηρεσιών του δημοσίου τομέα.

Η κ. Σκόνδρα, σε δήλωση της, τόνισε: «Η οικογένεια αποτελεί ιερό θεσμό και η πολιτεία έχει υποχρέωση να την προασπίζει. Είναι μάλιστα συνταγματική επιταγή του κράτους, η μητρότητα να τελεί υπό την προστασία του και ως εκ τούτου απαγορεύεται βάσει νόμου, σε οποιονδήποτε εργοδότη – είτε του ιδιωτικού είτε του δημοσίου τομέα – να καταγγείλει σύμβαση εργασίας εργαζομένης, η οποία είτε είναι εγκυμονούσα, είτε βρίσκεται στο χρονικό διάστημα των πρώτων 18 μηνών μετά τον τοκετό της. Ως εκ τούτου, καταθέσαμε στον Υπουργό κ. Μητσοτάκη, και πιστεύω ότι θα γίνει αποδεκτή, σχετική τροπολογία που κατοχυρώνει το παραπάνω δικαίωμα κάθε εργαζόμενης γυναίκας στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, εξαίροντας τις ρητά από το μέτρο της διαθεσιμότητας και απόλυσης. Όσες γυναίκες βρίσκονται σε εγκυμοσύνη ή διανύουν περίοδο λοχείας, ήτοι 18 μήνες μετά τον τοκετό, θα πρέπει λοιπόν να μεταφέρονται αυτοδικαίως στο φορέα όπου μεταφέρονται οι αρμοδιότητες του καταργούμενου φορέα στον οποίο υπηρετούσε. Η εν λόγω ρύθμιση θα πρέπει να έχει αναδρομική ισχύ από την πρώτη στιγμή που εφαρμόστηκε το μέτρο της διαθεσιμότητας.» 

 

Προηγούμενο άρθρο Οι νέοι του Κέντρου Ορίζοντες και η φροντίδα των ζώων
Επόμενο άρθρο Χιλιάδες κόσμου στην 6η Διεθνή Συνάντηση Σχολικών Χορωδιών