Ειδήσεις

Προσκυνηματική επίσκεψη από το 2ο ΕΠΑΛ Καρδίτσας


Στα πλαίσια του πολιτιστικού προγράμματος με τίτλο: «Άθωνος Βυζαντινά Μνημεία», μαθητές του 2ου ΕΠΑΛ Καρδίτσας με επικεφαλής το Διευθυντή του σχολείου, Αναστάσιο Τσίρα και συνοδούς τους εκπαιδευτικούς Προσγολίτη Ευάγγγελο, Μάττα Ευθύμιο και Γκαραγκούνη Αθανάσιο πραγματοποίησαν προσκυνηματική επίσκεψη στο Άγιο Όρος.

Στόχοι του προγράμματος ήταν:

  • να ευαισθητοποιηθούν οι μαθητές σε βασικές έννοιες που έχουν σχέση με το «Περιβόλι της Παναγίας», τον μοναχισμό και την προσφορά του στην κοινωνία, καθώς και τις εναλλακτικές μορφές του τουρισμού
  • να συνειδητοποιήσουν τους λόγους για τους οποίους ο «Άθως» της μεγάλης εθνικής , ιστορικής, θρησκευτικής, γραμματειακής και πολιτισμικής αξίας χαρακτηρίζεται «καταφύγιο» και  «μουσείο» μοναδικού θησαυρού ελληνικής τέχνης και γραμμάτων
  • να βιώσουν τη ζωή των μοναχών, τις μονές , τον τρόπο διοίκησής του και να «έλθουν σε επαφή» με το φυσικό περιβάλλον του Αγίου Όρους
  • να προσκυνήσουν τις θαυματουργές εικόνες  των μονών και να γνωρίσουν την τέχνη στο Άγιο Όρος

Με αφετηρία την Ουρανούπολη , το πρωί της Πέμπτης,  παίρνοντας το πλοίο της γραμμής εκπαιδευτικοί και μαθητές επισκέφτηκαν διαδοχικά την Ιερά Μονή Δοχειαρίου , στην οποία βρίσκεται η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Γοργουπηκόου,  την Ιερά Μονή Ξενοφώντος με την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Οδηγήτριας και έφτασαν στη Δάφνη , το λιμάνι του Άγιου Όρους, από όπου με λεωφορειάκι κατευθύνθηκαν προς την πρωτεύουσα , τις Καρυές.

Πρώτος  χώρος επίσκεψης στις Καρυές , η σκήτη του Αγίου Ανδρέα,  η Αθωνιάδα σχολή και το Πρωτάτο , όπου και βρίσκεται η θαυματουργή εικόνα «Άξιον Εστί ». Από κει η ομάδα κατευθύνθηκε στην Iερά Μονή Κουτλουμουσίου, όπου προσκύνησε την εικόνα της Παναγίας της  Φοβεράς Προστασίας. Από την Μονή Κουτλουμουσίου οι περιηγητές μετέβησαν στο κελί του Μοναχού Γαβριήλ και της Παναγούδας, όπου ασκήτεψε ο Άγιος Παίσιος. Στη συνέχεια  περπατώντας μέσα από το μονοπάτι του δάσους βρέθηκαν  στη Ιερά Μονή Ιβήρων,  όπου και διανυκτέρευσαν.

Στην Ιερά Μονή Ιβήρων η ομάδα  προσκύνησε στην θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Πορταίτισσας , επισκέφτηκε το μουσείο με τα κειμήλια της μονής και είχε επικοινωνία με τον π. Πρόδρομο, μέλος της αδελφότητας της μονής.

Την Παρασκευή,  μετά το πέρας της θείας λειτουργίας,  το προσκύνημα συνεχίστηκε για την Ιερά Μονή Σίμωνος Πέτρας. Οι προσκυνητές επισκέφτηκαν την σπηλιά που ασκήτευε ο Άγιος Σίμων, ξεναγήθηκαν στο μοναστήρι και διανυκτέρευσαν .

Το επόμενο πρωί μέσα από το μονοπάτι η ομάδα έφτασε στην Ιερά Μονή Γρηγορίου όπου προσκύνησε  στο καθολικό , συμμετείχε στη τράπεζα της Μονής και είχε επικοινωνία  με τον αδερφό της Μονής π. Ιωσήφ.

Την ίδια μέρα με το καραβάκι της γραμμής έφτασε στον αρσανά της Ιεράς Σκήτης της Αγίας Άννας. Ανηφορίζοντας τα 1862 σκαλοπάτια έφτασε στο Κυριακό της Σκήτης, όπου μετά το καθιερωμένο κέρασμα, τακτοποιήθηκε στον ξενώνα στης Σκήτης. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας οι μαθητές με τους καθηγητές επισκέφτηκαν το κελί του Αγίου Γεωργίου, όπου τους  υποδέχτηκε ο   γέροντας του κελιού.

Την Κυριακή το πρωί η ομάδα των προσκυνητών συμμετείχε  στη θεία λειτουργία και κοινώνησαν τον αχράντων μυστηρίων .Στη συνέχεια  επισκέφτηκαν το κελί του π. Ιωάννου του Αγιαννανίτη, όπου  αρκετή ώρα συνομίλησαν μαζί του.  Το μεσημέρι της ίδιας ημέρας άφησαν το Άγιο Όρος και πήραν το δρόμο της επιστροφής.

Το οδοιπορικό στο Περιβόλι της Παναγίας δεν είναι μόνο ένα ταξίδι πίστης και κατάνυξης, είναι μια ακόμη ευκαιρία να αποκτήσει κανείς κοινές εμπειρίες , αλλά και μια συντροφικότητα  που θα τον ακολουθεί σε όλη την πορεία της ζωής του. Ό,τι μοιράζεται κανείς δεν το ξεχνά.

 

Προηγούμενο άρθρο Παρουσίαση πολιτιστικών και περιβαλλοντικών προγραμμάτων
Επόμενο άρθρο Ηλίας Χατζής: Όλα στο φως