Προσοχή στην κατανάλωση άγριων μανιταριών


Όμιλος Φίλων του Δάσους και της Μυκητοχλωρίδας  Θεσσαλίας.

Περιστατικά δηλητηρίασης σημειώθηκαν σε Καρδίτσα, Πήλιο και Λάρισα.

Ο Όμιλος Φίλων του Δάσους και της Μυκητοχλωρίδας Θεσσαλίας, με αφορμή τρία περιστατικά δηλητηρίασης από κατανάλωση άγριων μανιταριών -προφανώς δηλητηριωδών και άγνωστης ταυτότητας, σε περιοχές της Θεσσαλίας, απευθύνει έκκληση σε όλους τους «εμπειρικούς» μανιταροσυλλέκτες να σταματήσουν να συλλέγουν και να καταναλώνουν άγρια μανιτάρια, χωρίς να είναι δυνατή η ταυτοποίηση αυτών από επιστημονικώς -για την ταυτοποίηση- καταρτισμένα άτομα.

Η συλλογή άγριων μανιταριών με μόνο εφόδιο την πατροπαράδοτη εμπειρία αποδεικνύεται ότι ενέχει κινδύνους, δυστυχώς, σε ορισμένες περιπτώσεις με τραγικές συνέπειες για την ανθρώπινη υγεία. Και στα τρία περιστατικά που σημειώθηκαν, τα άγρια μανιτάρια συλλέχθηκαν από ανθρώπους με ελάχιστες, προφανώς, γνώσεις γύρω από αυτά και χωρίς να προηγηθεί καμία απόπειρα ταυτοποίησής τους από οργανωμένο φορέα ή επιστήμονα.

Στο πρώτο περιστατικό, που έλαβε χώρα τον περασμένο Οκτώβριο, σε ορεινό χωριό του νομού Καρδίτσας, ο συλλέκτης, κάτοικος του χωριού, μάζεψε άγρια μανιτάρια και τα έστειλε «δώρο» σε συγγενικά του πρόσωπα στην Αθήνα, με αποτέλεσμα να καταλήξουν οι συγγενείς του στο νοσοκομείο με άγνωστα, μέχρι στιγμής, αποτελέσματα.

Στο δεύτερο περιστατικό, που συνέβη στις αρχές του Νοέμβρη, γυναίκα, κάτοικος ορεινού χωριού του Πηλίου μάζεψε και κατανάλωσε άγρια μανιτάρια, με αποτέλεσμα να δηλητηριαστεί και να νοσηλευτεί για αρκετές ημέρες σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, με οξεία ηπατική ανεπάρκεια, από την οποία, ευτυχώς, θεραπεύτηκε.

Δεν συνέβη όμως το ίδιο στο τρίτο περιστατικό, με άνδρα, σε ορεινό χωριό του νομού Λάρισας, ο οποίος συνέλεξε και κατανάλωσε άγρια μανιτάρια. Ο άνθρωπος αυτός δηλητηριάστηκε, υπέστη οξεία νεφρική και ηπατική ανεπάρκεια και δυστυχώς, μετά από πολυήμερη νοσηλεία, κατέληξε.

Τα μέλη του Ομίλου, με συναίσθηση της ευθύνης τους απέναντι στον άνθρωπο, το δάσος και την άγρια μυκητοχλωρίδα, καλούν τους αδαείς να σταματήσουν να αντιμετωπίζουν με επιπολαιότητα το θέμα και να προσφεύγουν σε επιστημονικά καταρτισμένα άτομα για συμβουλές και εκπαίδευση.

Δεν φταίνε τα άγρια μανιτάρια για τα προαναφερθέντα τραγικά περιστατικά. Φταίει η επιπολαιότητα και η άγνοια. Η συλλογή άγριων μανιταριών είναι μια εξαιρετική εμπειρία, διότι πρωτίστως φέρνει τους ανθρώπους σε επαφή με το δάσος. Ωστόσο, η κατανάλωση άγριων μανιταριών θα πρέπει να γίνεται με τρόπο που να διασφαλίζεται και να ταυτοποιείται πέραν πάσης αμφιβολίας η εδωδιμότητά τους.

Ο Όμιλος Φίλων του Δάσους και της Μυκητοχλωρίδας ζητά από όλους τους συλλέκτες να απευθύνονται στα μέλη του και να συμμετέχουν στις εκδηλώσεις που διοργανώνει κάθε χρόνο, σε τακτά χρονικά διαστήματα, παρουσία διακεκριμένων στο θέμα της μυκητοχλωρίδας επιστημόνων. Για πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα μέλη του Ομίλου, Στέργιο Μίχο (6974.601730) και Θεόδωρο Λιαράτσικα (6972.267435).

Προηγούμενο άρθρο Εργαστήριο πυρηνικής ιατρικής «EUROMEDICA -ΓΑΛΗΝΟΣ Α.Ε.»
Επόμενο άρθρο Τεράστιο το αναπτυξιακό & κοινωνικό έργο της κυβέρνησης