Τεράστιο το αναπτυξιακό & κοινωνικό έργο της κυβέρνησης


Ομιλία του Υφυπ. Παιδείας κ. Ταλιαδούρου στη συνεδρίαση  Δημοτικών Τοπικών Οργανώσεων Ν.Δ. Νεβρόπολης και Πλαστήρα.

Ο Υφυπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Σπύρος Ταλιαδούρος, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης των Δημοτικών Τοπικών Οργανώσεων Ν.Δ. των Δήμων Νεβρόπολης και Πλαστήρα, επεσήμανε τα εξής:

«Σήμερα, είναι γνωστό, ολόκληρος ο κόσμος – και αναπόφευκτα η χώρα μας – αντιμετωπίζει μια πολύ σοβαρή διεθνή κρίση, τη μεγαλύτερη από τη δεκαετία του 1930. Κρίση που επιβάλλει συνεχή εγρήγορση και ευελιξία. Στις προκλήσεις της συγκυρίας αυτής απαντούμε με συγκροτημένο Σχέδιο.

Μια από τις πιο σοβαρές συνέπειες -ίσως η σοβαρότερη – της διεθνούς κρίσης, είναι ο κίνδυνος αύξησης της ανεργίας. Προωθούμε, με ακόμα πιο γρήγορους ρυθμούς, με ακόμη μεγαλύτερη αποφασιστικότητα, τις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις. Το μόνο δρόμο που, αποδεδειγμένα, οδηγεί στην ανάπτυξη της οικονομίας, σε νέες επενδύσεις, στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Σε αυτή την κατεύθυνση:

  • – Εφαρμόζονται ήδη προγράμματα του ΕΣΠΑ 2007-13.
  • – Θεσπίζονται τα ειδικά χωροταξικά πλαίσια, για να επιταχυνθούν οι επενδύσεις.
  • – Παρατείνεται η ισχύς του αναπτυξιακού νόμου, που προβλέπει αυξημένα κίνητρα επενδύσεων.
  • – Προωθούνται, με τη σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, νέες αναπτυξιακές υποδομές.
  • – Συνεχίζεται η δημιουργία υποδομών, πνοής σε ολόκληρη την ελληνική περιφέρεια, με την εφαρμογή του μεγαλύτερου προγράμματος δημοσίων έργων που γνώρισε ποτέ ο τόπος.

Πρώτη προτεραιότητά μας, πολύ περισσότερο σήμερα, είναι να ενισχύσουμε το δίχτυ κοινωνικής προστασίας.

  • – Αυξάνουμε, ακόμη περισσότερο, τις κοινωνικές μεταβιβάσεις, που την επόμενη χρονιά φτάνουν σχεδόν στα 49 δις. (20 δις ευρώ περισσότερα από το 2004).
  • – Προχωρούμε στη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης.
  • – Επεξεργαζόμαστε πρόσθετα μέτρα για τους δανειολήπτες, που μπορεί να βρεθούν σε αδυναμία εκπλήρωσης των υποχρεώσεών τους.
  • – Αναμορφώνουμε τα προγράμματα του ΟΕΚ, για να ωφεληθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι δικαιούχοι.
  • – Αξιοποιούμε τα περιθώρια ευελιξίας που μας παρέχει το Σύμφωνο Σταθερότητας, εξαντλούμε κάθε περιθώριο του Προϋπολογισμού, για τη στήριξη των συμπολιτών μας που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.

Στηρίζουμε τους αγρότες.

  • – Χορηγείται άτοκο δάνειο 150 εκ. ευρω σε ενώσεις αγροτικών συνεταιρισμών, για να δώσουν, από τώρα, προκαταβολές στους παραγωγούς.
  • – Καταβάλλεται άμεσα η εξισωτική αποζημίωση 170 εκ. ευρώ, για να ενισχυθούν πολύ νωρίτερα οι δικαιούχοι.
  • – Επιδοτούνται οι νέοι αγρότες, με ποσά έως και 40 χιλιάδες ευρώ.
    Μειώνονται από την Αγροτική Τράπεζα, κατά μισή μονάδα, τα επιτόκια για τα στεγαστικά δάνεια 48 χιλιάδων αγροτών και παγώνουν, για ένα χρόνο, οι δόσεις των επενδυτικών δανείων για 43 χιλιάδες αγρότες.

Με τον προϋπολογισμό που καταθέσαμε στη Βουλή των Ελλήνων οι πιστώσεις του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και αυτές που αφορούν δραστηριότητες που υλοποιούνται από τις περιφέρειες, είναι σημαντικά αυξημένες (7,7%), έναντι των αντίστοιχων πιστώσεων του 2008. Από τις πιστώσεις αυτές θα καλυφθούν κυρίως δαπάνες:

  • καταβολής επιδοτήσεων και ενισχύσεων στη γεωργία,
  • υλοποίησης αγροπεριβαλλοντικών προγραμμάτων και προγραμμάτων πρόωρης συνταξιοδότησης, εξισωτικής αποζημίωσης και αναδασώσεων,
  • προώθησης και προβολής των ελληνικών αγροτικών προϊόντων,
  • ενθάρρυνσης της καλλιέργειας βιολογικών προϊόντων και καλλιεργειών ολοκληρωμένης διαχείρι-σης,
  • στήριξης της αγροτικής έρευνας,
  • ενεργοποίησης των δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών,
  • αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού των παρεχόμενων υπηρεσιών τόσο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όσο και των εποπτευόμενων από αυτό οργανισμών,
  • υλοποίησης προγραμμάτων προστασίας της αγροτικής παραγωγής και του δασικού πλούτου της χώρας και
  • έγκαιρης καταβολής αποζημιώσεων στους αγρότες που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές

Παράλληλα:

  • – Προωθήθηκε ευνοϊκή ρύθμιση για τις οφειλές των Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών που αφορούν στις εισφορές σε ασφαλιστικά ταμεία. Προβλέπεται η καταβολή των εισφορών σε 120 δόσεις απαλλασσόμενες από τόκους και προσαυξήσεις.
  • – Ενδεικτικά για τους αγρότες του Ν. Καρδίτσας υπήρξε άμεση ανταπόκριση στην καταβολή αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ, οι οποίες ανήλθαν στο ποσό των 23.196.466 ευρώ. Ειδικότερα η καταβολή των αποζημιώσεων ήταν η εξής:

Στους Δήμους Νεβρόπολης και Πλαστήρα έχει επιτελεσθεί σημαντικό έργο που βοηθά την ανάπτυξη της ιδιαίτερης αυτής περιοχής τόσο κοινωνικά όσο και τουριστικά. Συγκεκριμένα προχωρήσαμε σε:

  • – Χρηματοδότηση με 150.000 ευρώ για την ασφαλτόστρωση του δρόμου που συνδέει το Δημοτικό Διαμέρισμα Πεζούλας του Δήμου Νεβρόπολης Αγράφων με τον οικισμό Νεράιδα και το νέο δρόμο προς τη χιονοδρομική πίστα στη θέση Καραμανώλη
  • – Χρηματοδότηση με 140.000 ευρώ για την αποκατάσταση συνδετήριου δρόμου Αγ. Μαρίνας Καρίτσας
  • – Δημιουργία Ναυταθλητικού Κέντρου των ΤΕΦΑΑ στο Δήμο Νεβρόπολης Αγράφων
  • – Χρηματοδότηση με 400.000 ευρώ από τις « Οριζόντιες Δράσεις του Θησέα» για την ολοκλήρωση της μελέτης του βιολογικού καθαρισμού της Λίμνης Πλαστήρα
  • – Ένταξη στο πρόγραμμα ΕΑΠΝΑ II των οδικών δικτύων: Μορφοβούνι – Καλύβια Πεζούλας και Νεράιδα – Καραμανώλη, που βρίσκονται στο στάδιο της ολοκλήρωσης.

Στη δύσκολη αυτή παγκόσμια συγκυρία, δημιουργήθηκε ένα βαρύ πολιτικό κλίμα. Υπάρχει μια ατελείωτη σκανδαλολογία που συμπλέκει υπαρκτά ζητήματα με σενάρια, φημολογίες και διαδόσεις, εκθέτοντας δικαίους και αδίκους. Καλλιεργείται από ορισμένους, από κόμματα και ιδιοτελή συμφέροντα, ένα κλίμα συνολικής απαξίωσης, που επισκιάζει το έργο της Κυβέρνησης. Κάποιοι επιχειρούν να ποδηγετήσουν την κοινή γνώμη και να εκβιάσουν αποφάσεις. Δεν θα τα καταφέρουν. Δεν υπάρχει καμία ανεκτικότητα σε οποιαδήποτε παρανομία. Για έναν απλό και ξεκάθαρο λόγο: Τίποτα δεν πρόκειται να μένει αδιερεύνητο..

Σε ό,τι αφορά την υπόθεση Βατοπεδίου, λάβαμε και είμαστε έτοιμοι να λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα, για την προστασία του δημοσίου συμφέροντος. Δεν πρόκειται να μείνει στο σκοτάδι καμία πτυχή του. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να ανεχτούμε βλάβη του δημόσιου συμφέροντος. Έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη και στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής.

Θέλω όμως να σημειώσω ότι, δεν είναι δυνατόν και δεν ταιριάζει σε πολιτικές δυνάμεις να ανακαλύπτουν ψευδομάρτυρες με διασυνδέσεις με ανθρώπους του υποκόσμου, οι οποίοι στρέφονται ευθέως κατά του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης. Όσοι δρουν στο παρασκήνιο, καθοδηγούν περίεργους μάρτυρες και άτομα με ύποπτη συμπεριφορά, επιχειρώντας έτσι να παίξουν παιχνίδια στην πλάτη του ελληνικού λαού, είναι συνένοχοι.

Δουλεύουμε με σκοπό την έξοδο της χώρας μας από την εσωστρέφεια, την αναβάθμιση του κοινωνικού μας κράτους, την μεταρρύθμιση της Παιδείας, τη διασφάλιση της οικονομικής σταθερότητας της χώρας. Παρόλα αυτά, παρ’ όλες τις πολιτικές που ακολουθούμε και οι οποίες αποδίδουν καρπούς, όπως αναλυτικά σας ανέφερα σήμερα, το μόνο που ακούμε από αυτούς που ακολουθούν τη στασιμότητα και την ανευθυνότητα είναι αντιρρήσεις χωρίς επιχειρήματα, βολές χωρίς αποδείξεις. Κυρίες και κύριοι

  • Επί μήνες ορισμένες Κασσάνδρες, προέβλεπαν ότι η Ελλάδα θα μπει σε επιτήρηση από την Ε.Ε. Ο Αλμούνια ανακοίνωσε τις προβλέψεις του για έλλειμμα 2,2%. Από τότε οι τελάληδες του λαϊκισμού έχασαν τη μιλιά τους.
  • Επί μήνες οι έμποροι των φημών ισχυρίζονταν ότι η Ολυμπιακή είναι απαξιωμένη και δεν θα βρεθεί αγοραστής. Μόλις ο Χατζηδάκης ανακοίνωσε ότι υπάρχουν 28 ενδιαφερόμενοι επενδυτές, τα στόματα έκλεισαν.
  • Επί μήνες η αντιπολίτευση μιλούσε για «ξεπούλημα» του ΟΤΕ στους Γερμανούς. Όταν ανακοινώθηκε η μεταβίβαση των ποσοστών, ξέρετε πόσο εισέπραξε το Δημόσιο ανά μετοχή για να πουλήσει το μερίδιο του; 29 ευρώ.
  • Η συμφωνία με τους Κινέζους στα λιμάνια «έκλεισε». Ξέρετε πόσο ζεστό χρήμα θα μπει στα κρατικά ταμεία; Τουλάχιστον 3,4 δισ. ευρώ..
  • «Χάλασε» ο κόσμος στα Μέσα για το ΕΤΑΚ, με αφορμή τη συνιδιοκτησία. Ότι η Εκκλησία μας πλήρωσε πρώτη φόρο 500.000 ευρώ για την περιουσία της και άλλα τόσα οι επιχειρηματίες που δήλωσαν τα ακίνητα τους σε οτΤ δήοΓθ το μάθαμε; Όχι και πάλι.
  • Η έκθεση της Ε.Ε. για την ενταξιακή πορεία Σκοπίων-Τουρκίας υιοθετεί πάγιες ελληνικές θέσεις. Κι εδώ η μακροχρόνια στρατηγική Καραμανλή δικαιώνεται.
  • Οι συνελεύσεις καθηγητών-μαθητών καταψήφισαν συντριπτικά τις απεργιακές κινητοποιήσεις-καταλήψεις που εισηγείτο ΠΑΣΚΕ. Το υπουργείο Παιδείας κέρδισε τη μάχη, αλλά τα δελτία έπαιζαν μια πορεία χιλίων ατόμων για τα κολέγια.

Συνεχίζουμε γιατί οι αλλαγές από την δραστήρια πολιτική μας φαίνονται πια στην καθημερινότητα σας και να είστε σίγουροι ότι έτσι δραστήρια θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε για να έχουν τα παιδιά σας και τα παιδιά μας το μέλλον που τους εγγυηθήκαμε όταν αναλάβαμε τη διακυβέρνηση της χώρας. Να είστε βέβαιοι ότι μαζί ξεκινήσαμε μαζί θα ολοκληρώσουμε το έργο μας με επιτυχία. Για μια Ελλάδα που αξίζει σε κάθε Έλληνα».  

Προηγούμενο άρθρο Προσοχή στην κατανάλωση άγριων μανιταριών
Επόμενο άρθρο Πειραματικό σχολείο στο Φανάρι