Προστασία ανηλίκων από καπνό & απαγόρευση καπνίσματος σε δημόσιους χώρους


Ξεκίνησε στην αρμόδια Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, η συζήτηση επί του νομοσχέδιου για την προστασία των ανηλίκων από το κάπνισμα και το αλκοόλ και τις νέες απαγορευτικές διατάξεις για το κάπνισμα. Κατά τη συνεδρίαση της επιτροπής, επί της αρχής του νομοσχεδίου, τοποθετήθηκε και ο Υπεύθυνος του Τομέα Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Ν.Δ. και μέλος της επιτροπής, κ. Κωνσταντίνος Τσιάρας.

Κατά τον κ. Τσιάρα το νομοσχέδιο αυτό εντάσσεται σε μια γενικότερη πολιτική της κυβέρνησης, για τη δημόσια υγεία και την πρόληψη, προκειμένου να εξαλειφθούν όλες οι βασικές πηγές κινδύνων για την υγεία των πολιτών. Ειδικότερα, πέραν από την απαγόρευση πώλησης προϊόντων καπνού στους ανηλίκους, λαμβάνονται μια σειρά από μέτρα, τα οποία αποτρέπουν την οποιαδήποτε μορφή πρόσβασης και προβολής των προϊόντων καπνού και αλκοόλ στους ανηλίκους. Συγχρόνως, με το νομοσχέδιο αυτό απαγορεύεται από 1/1/2010 το κάπνισμα σε όλους τους δημόσιους κλειστούς χώρους, με επιβολή αυστηρών κυρώσεων, που φθάνουν μέχρι και την ανάκληση της άδειας λειτουργίας των καταστημάτων, που παραβιάζουν τις απαγορεύσεις. Ταυτόχρονα λαμβάνονται μέτρα που επιλύουν τρέχοντα ζητήματα στον χώρο της υγείας.

Κατά την τοποθέτηση του ο κ. Τσιαρας τόνισε ότι: «…η δημιουργία ενός αναγκαίου πλαισίου προστασίας της υγείας του πολίτη είναι μέσα στα πλαίσια των απαραιτήτων ενεργειών, που πρέπει εμείς ως πολιτικοί να κάνουμε, ώστε να φέρουμε το καλύτερο δυνατόν αποτέλεσμα. Γιατί απλούστατα ζητήματα, τα οποία καθημερινά μας απασχολούν και γνωρίζουμε ότι δημιουργούν σοβαρό πρόβλημα στη δημόσια υγεία, θα έπρεπε να αντιμετωπίζονται με τον πλέον πρόσφορο δυνατό τρόπο. Το λέω αυτό γιατί η εξάρτηση και η βλάβες που προκαλουν το κάπνισμα και το αλκοόλ, νομίζω πως δεν επιδέχονται συζήτηση. Από την άλλη πλευρά δεν μπορούμε να αγνοήσουμε την πραγματικότητα, η οποία λίγο ή πολύ είναι γνωστή. Είναι τεράστια η αγορά και τα οικονομικά συμφέροντα, που αφορούν στο αλκοόλ και στον καπνό, αλλά και στη διακίνηση των δύο συγκεκριμένων προϊόντων. Θα πρέπει κανείς να δεχτεί, και  είναι κοινή η παραδοχή  ότι μέσα από όλη αυτή την πραγματικότητα πρέπει πολύ στοχευμένα και πολύ συγκεκριμένα να πάρουμε κάποια μέτρα. …».

Για την αποτελεσματικότερη προστασία των πολιτών, ο κ. Τσιάρας πρότεινε την δημιουργία ενός μηχανισμού ελέγχου των ίδιων των προϊόντων καπνού. Όπως υπογράμμισε « … η πολιτεία θα μπορεί έτσι να ελέγχει  αν τα δεδομένα, όπως για παράδειγμα οι τιμές πίσσας, νικοτίνης και μονοξειδίου του άνθρακα επάνω στα πακέτα των τσιγάρων,  που διαφημίζονται κάθε φορά από τις καπνοβιομηχανίες για τα δικά τους προϊόντα, είναι πραγματικά. Μονό έτσι μπορούμε  να διαφυλλάτουμε κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο την υγεία των πολιτών…»

Ο Υπεύθυνος του Τομέα Υγειάς της Ν.Δ. απάντησε επίσης στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για την ταυτόχρονη ρύθμιση με το σχέδιο νόμου και άλλων ζητημάτων, που δεν σχετίζονται με το κάπνισμα. Πρόκειται όμως για πραγματικά προβλήματα που χρίζουν άμεσης αντιμετώπισης, καθώς  διαιωνίζουν καταστάσεις παθογένειας στον χώρο της υγειάς και επηρεάζουν άμεσα την υπηρεσιακή, κατά κύριο λογο,  κατάσταση του υγειονομικού προσωπικού. Συγκεκριμένα ανέφερε: «…Όταν ένα νομοσχέδιο έρχεται από την Κυβέρνηση με ρυθμιστικές διατάξεις, συνήθως ακούμε το γνωστό χαρακτηρισμό για ένα νομοσχέδιο «κουρελού», το οποίο δεν κάνει τίποτα παρά να ρυθμίζει επιμέρους ζητήματα. Στην πολιτική όμως και κυρίως στην κοινωνία υπάρχουν ζητήματα τα οποία εξελίσσονται και ουσιαστικά έχουν την ανάγκη αμέσων και διαρκών νομοθετικών ρυθμίσεων. Δεν πρέπει με κάποιο τρόπο αυτά να ρυθμιστούν; Όταν, λοιπόν, άλλες διατάξεις προσαρτώνται σε ένα νομοσχέδιο του ίδιου Υπουργείου, δεν μπορεί η αντιπολίτευση να αντιλέγει μόνο και μόνο για να αντιπαρατεθεί με την κυβέρνηση. Πρέπει οι πολιτικοί να αντιμετωπίζουμε με περισσότερη σοβαρότητα και σεβασμό τον ρόλο για τον οποίο μας επέλεξαν οι πολίτες της χώρας …»

Ο κ. Τσιαρας ολοκλήρωσε την τοποθέτηση του λέγοντας: «… Όποια προσπάθεια και να γίνει για να καταστείλουμε το κάπνισμα ή τη χρήση το αλκοόλ στους ανηλίκους ή γενικότερα στον ελληνικό πληθυσμό, δεν νομίζω ότι θα είναι επιτυχής αν μείνουμε απλά και μόνο στην κατάθεση, στην ψήφιση και στην προσπάθεια εφαρμογής κάποιων νομοσχεδίων. Όλα είναι θέμα παιδείας. Ως πολιτικοί έχουμε υποχρέωση να λειτουργήσουμε μέσα από τον παιδευτικό ρόλο που η ιδιότητα μας, μας επιβάλλει, ώστε αυτό για το οποίο μας έχουν ορίσει να κάνουμε οι συμπολίτες μας σ’ αυτό το χώρο, να είναι πραγματικά αποτελεσματικό».

Προηγούμενο άρθρο Να παραιτηθεί από βουλευτής ο Π.Τατούλης ζητά -τώρα- η ΝΔ
Επόμενο άρθρο Πρόγραμμα υποστήριξης μικρών Δήμων στην ωρίμανση έργων ενόψει EΣΠA