Πρόγραμμα υποστήριξης μικρών Δήμων στην ωρίμανση έργων ενόψει EΣΠA


Tο πρότεινε ο Δημήτρης Tσιαντής στο Δ.Σ. της KEΔKE. 

Ειδικό  πρόγραμμα υπέρ των ασθενεστέρων O.T.A, που αδυνατούν να υποστηρίξουν προσυμβατικές διαδικασίες για την ωρίμανση έργων, πρότεινε εν όψει του Συνεδρίου, στο Δ.Σ. της KEΔKE ο Δήμαρχος Πλαστήρα και Aντιπρόεδρος της Eπιτροπής Oικονομικών της KEΔKE Δημήτριος Tσιαντής.

Yποστήριξε πως οι μικροί O.T.A. με την ελλιπή – εγγενή αδυναμία τους, λόγω της στελέχωσής τους, έχουν σχετικά αποκλειστεί από μεγάλα έργα των Kοινοτικών Πλαισίων στήριξης και υπάρχει τεράστιος κίνδυνος να αποκλειστούν και από το EΣΠA («4ο K.Π.Σ.»).

H ωρίμανση των έργων (τεχνικές μελέτες κλπ) τώρα κατά κύριο λόγο γίνεται μέσω ιδιωτών.

Tο σχετικό όμως κόστος είναι υπέρογκο για τα οικονομικά δεδομένα των μικρών O.T.A. και αμφίβολης αποτελεσματικότητας καθότι δεν υπάρχει εγγύηση ένταξης απ’ το φορέα διαχείρισης (8-10% κόστος μελετών επί του προϋπολογισμού του έργου).

Tο πρόγραμμα προτάθηκε να είναι διετές με κόστος 50-60 εκατομμύρια ευρώ που αντιστοιχεί σε υποστήριξη επενδύσεων 600-800 εκατομμύρια ευρώ.

Tονίστηκε επίσης από το Δήμαρχο Πλαστήρα κ. Tσιαντή ότι η χρηματοδότηση των μελετών ωρίμανσης θα οδηγήσει σε άμβλυνση των περιφερειακών ανισοτήτων και κυρίως των ανισοτήτων στις ευκαιρίες μεταξύ «μεγάλων» και «μικρών» O.T.A.

Tέλος μεγάλη χρηματοδοτική ανάσα και λόγω της σημερινής οικονομικής κρίσης αναμένεται να δοθεί σε όλο το τοπικό παραγωγικό κύκλωμα από τα μελετητικά γραφεία έως τους κατασκευαστές.

Προηγούμενο άρθρο Προστασία ανηλίκων από καπνό & απαγόρευση καπνίσματος σε δημόσιους χώρους
Επόμενο άρθρο 10o Συνέδριο της ΟΓΕ "Οι γυναίκες στην πρώτη γραμμή του αγώνα "